Türkçe’den başka dil kullanılmayacak

Güncelleme Tarihi:

Türkçe’den başka dil kullanılmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2009 00:00

KÜRTÇE yayın yapacak olan TRT 6 bugün yayına başlarken, aynı gün başlayacak olan seçim yasakları nedeniyle propagandalarda Türkçe’den başka dil kullanılamayacak. Böylece TRT’nin Kürtçe televizyonun yayına başladığı bugünlerde seçim ilanlarında, broşürlerinde Kürtçe yasağı devam etmiş olacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak yerel seçime ilişkin yasakları belirledi. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan YSK kararına göre, seçim yasakları, iki başlık altında toplandı. Yasakların bir bölümü 1 Ocak 2008 ile 28 Mart 2009; bir bölümü ise seçim propagandasının başlangıcı olan 19 Mart 2009’dan, oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde uygulanacak. Bugünden geçerli yasaklar özetle şöyle:

Eşantiyon yok

Genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde seçim çalışması yapılamayacak, parti bürosu kurulamayacak. Siyasi partiler ve adayları, kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür ve el ilanları dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtamayacak.

Sadece Türkçe

Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbualar üzerinde, Türk Bayrağı, dini ibareler bulundurulmayacak; seçim propagandalarında, Türkçe’den başka dil ve yazı kullanılmayacak. Vatandaşların ikamet ettikleri konutlara veya iş yerlerine, destekledikleri partilere veya adaylara ait parti bayrağı, afiş, resim ve flamalar asılmayacak.

Cep yasağı

Cep telefonları ile belli bir merkezden yönlendirilmek suretiyle seçim propagandası yapılamayacak, yapıldığı takdirde hukuki ve cezai açıdan ilgili imtiyaz şirketleri sorumlu olacak. Belediyelerin gözetim ve denetiminde kullanılmakta olan raylı araçlara ve bu araçların bulunduğu yer altı ve üstü merkezlerine veya raylı araçların içerisinde bulunan her türlü reklam araçları, seçim dönemi içerisinde propaganda yasakları kapsamında olacak. Siyasi partiler ve adaylar, kültürel faaliyetler kapsamında kutlama ve toplantı yapmak için izin verme konusunda seçim kurullarına başvurmayacak, bu konularda yetki idari mercilerde olacak.

İkinci bölüm 19 Mart’ta

Seçim propagandasının başlangıcı olan 19 Mart 2009’dan itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde şu kurallara uyulacak:

İlçe seçim kurullarınca gösterilecek yerlerden başka açık ve kapalı yerlerde toplu olarak propaganda yapılamayacak.

Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini, makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak, bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı karşılama ve uğurlamalar, törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek, Başbakan ve bakanlar, seçimle ilgili çalışmalarında ve konuşmalarında bu Kanun hükümlerine bağlı olacak. Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandasıyla ilgili yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!