Kredi kartıyla ikinci el

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartıyla ikinci el
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2008 12:34

Bankalar kredide frene basınca ikinci el otomotiv piyasasında kredi kartına taksit dönemi başladı.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nin haberine göre, birçok galeri kredi kartına 12 aydan başlayıp 36 aya varan taksitler yaparak ayakta durmanın yolunu ararken, sahibinden otolar bile kartla satılmaya başladı. Otomobilini satmak isteyen bazı vatandaşlar firmasına ait POS cihazını kullanarak taksit yapıyor.

Uygulamaya büyük ilgi olduğunu belirten Şenel Oto'nun sahibi Ramazan Şenel, "Kredi kartının limitine göre otomobilin tamamını karta taksit yaptıranlar var. Limiti yetmeyen ise 2-3 farklı kredi kartı birden getiriyor" dedi.

KREDİ KARTI DAHA AVANTAJLI

* 20 bin YTL'lik bir otonun fiyatı kredi kartında, 12 ay taksitle, ortalama yıllık yüzde 12 faiz oranıyla 22 bin 400 YTL'ye geliyor.

* Bankadan kredisinde aylık yüzde 2,19 faiz oranı, komisyon ve masraflar ile birlikte 25 bin YTL'ye kadar yükseliyor.

Yeni yöntemle, örneğin 20 bin YTL'lik 2. el bir otomobil, kredi kartına 12 ay taksitle ve ortalama yıllık yüzde 12 faiz oranıyla 22 bin 400 YTL'ye geliyor. Bankadan kredi çekebilirse ise, örneğin aylık yüzde 2.19 faiz oranı, bin YTL'ye kadar yükselebilen komisyon ve masraflar ile 700 YTL civarındaki zorunlu kaskoyla birlikte aynı otomobilin fiyatı 25 bin YTL'ye kadar yükseliyor. Bankaların ikinci elde, 8 yaşın üzerindeki otomobillere kredi vermemeleri nedeniyle, bu yöntem daha yaşlı araçların satışı için de bir alternatif oluşturuyor
 
Taksiti 2-3 karta böldüren var

Otomobilde bıçak gibi kesilen satışları canlandırmak için son yöntem kredi kartına taksit oldu. Şenel Oto'nun sahibi Ramazan Şenel, kriz nedeniyle 2. el oto satışlarının yüzde 90'a varan oranlarda düştüğüne dikkat çekti.

Bankaların da taşıt kredilerini vermemeye başladığını hatırlatan Şenel, "Biz de kredi kartına 36 aya kadar taksit uygulaması başlattık. Vade farkını yansıttığımızda otomobilin fiyatı bankalardan alınacak krediyle neredeyse aynı oluyor. Kimi firmalar ise vade farkını bile yansıtmayarak, bankalardan çok daha uygun fiyatla kredi kartına taksit yapmaya başladı. Kart limitine göre kimi otomobilin fiyatının tamamını kredi kartına taksit yaptırıyor. Limiti yetmeyen ise 2-3 kart birden getiriyor" diye konuştu. Uygulamayla satışların canlanmaya başladığına dikkat çeken Şenel, özellikle bankalardan kredi alamayanların uygulamaya ilgi gösterdiğini söyledi.
 
Fiyatlar yüzde 15 düştü

Sports Galeri'nin sahibi Özgür Yalçınkaya ise, kriz nedeniyle kesilen satışları canlandırmak için her yolu denediklerini kaydetti. Otomobil fiyatlarını yüzde 15 düşürdüklerini ve kredi kartına taksit uygulaması başlattıklarını anlatan Yalçınkaya, "Bu yöntemle 1.5 ayda 5-6 tane araç satabildik. Kredi kartı uygulaması, banka kredisinden daha ucuza geliyor" dedi.

Arülker Galeri'nin yetkilisi Ahmet Reşat Ülker ise, satışları canlandırmak amacıyla kredi kartına 12 taksit uygulaması başlattıklarını söyledi. Ancak piyasanın çok durgun olduğunu vurgulayan Ülker, "Kriz öncesinde ayda 10 araç satarken, şimdi bu rakam 2'ye düştü. Neredeyse hiç talep yok. Taksit uygulaması bile satışları artırmaya yetmedi" şeklinde konuştu.

İkinci el otomobil satın almak isteyenlere kredi kartına 12 ay taksit imkanı sunan Otokoç Taşdelen'in yetkilileri ise, kredi kartı uygulamasıyla birlikte satışlarda dikkat çekici bir artış yaşanmaya başladığını belirtti. Otokoç Taşdelen ayrıca, ikinci el otomobil satın almak isteyenlere sıfır faiz oranıyla anlaşmalı bankalardan kredi desteği de sağlıyor.
 
POS'la sahibinde satılık

Uygulama galeriler dışında da yaygınlaşmaya başladı. Pos cihazı olan vatandaş da aracını kredi kartına taksitle satmaya başladı. Özer Elektrik yetkilisi Şafak Erkişi, "Şirketimizin pos cihazı var. Bu nedenle şirketin üzerine kayıtlı aracımızı satmak için kredi kartına taksit yaptık. Bir bankayla anlaşıp, komisyonu da kendimiz üstlendik. Böylece banka faizinden çok daha ucuza geldi. Ayrıca şirket adına fatura da kesebiliyoruz. Uygulamamız oldukça ilgi gördü" dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!