Üniversitede AKP siyaseti

İSTANBUL Üniversitesi’ndeki rektörlük seçiminin sonuçları belli. 13 aday kıyasıya yarıştı ve ortaya bir tablo çıktı. Prof. Dr. Ali Akyüz bu yarışı birinci bitirdi. İkinci sırada ise AKP hükümetinin desteklediği öne sürülen isim, Prof. Yunus Söylet yer aldı.

İstanbul Üniversitesi tarihinde belki de böylesine tartışmalı bir rektörlük seçimi yaşanmadı...

Tartışma da en çok Prof. Dr. Yunus Söylet üzerinde yoğunlaştı.

Prof. Söylet’in AKP hükümeti tarafından 7.9.2007’de YÖK üyeliğine atanmasından tutun da, ardından istifa ettirilip rektör adayı olmasına kadar, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın etkili olduğu öne sürülüyor. Öylesine ki; Tayyip Bey’in, Söylet’e, "Seçimde ilk 6’ya girmeyi başar, gerisine karışma" dediği bile dile getiriliyor.

Bu arada üniversite çevresindeki kulislerde; seçim kampanyasıyla ilgili ilginç şeyler konuşuluyor. Rivayet odur ki; kampanyanın ilk günlerinde Prof. Söylet neredeyse tüm üyelere sesli bir tele-mesaj göndermiş... Derinden gelen, ’ruhani bir hitabet’le seslenmiş onlara ve destek istemiş. Söylet, bir süre sonra bu kez, mesaj gönderdiği o isimleri tek tek arayıp katkılarına gereksinimi olduğunu yinelemiş.

’MESAJ’ SAVCILIKTA

Bu isimlerden biri, Yunus Hoca’ya, "Üniversitemize akademik açıdan hangi sonuç yararlı olacaksa o olsun!" dedikten sonra, "Keşke o tele-mesajı göndermeseydiniz. O sesle şu andaki sesiniz örtüşmüyor" diye serzenişte bulununca Söylet söz konusu mesajın kendine ait olmadığını, bunun kim tarafından nasıl yapıldığının ortaya çıkarılması için gerekli hukuki girişimlerde bulunduğunu belirtmiş...

Öte yandan, seçime bir hafta kala özellikle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyelerine, AKP’li milletvekilleri ile hükümet ve YÖK kanadından, Prof. Yunus Söylet’in desteklenmesi için büyük bir baskı geldiği ve bu baskının ’Cerrahpaşalılık Ruhu’ adı altında kamufle edilmeye çalışıldığı konuşuluyor...

Bir başka iddiaya göre de Söylet’in adaylığında; eşi eczacı Dilek Hanım’ın, Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan ile çok yakın dost olmasının daha etkili olduğu belirtiliyor.

Şimdi düşünmek gerek; Prof. Yunus Söylet’in rektör adaylığı ile Türkiye’nin en eski akademik kuruluş olan İstanbul Üniversitesi’ne siyasal iktidar nezdinde, siyaset girmiş midir, girmemiş midir?

İTTİFAK PiŞMANLIĞI

Her şey, yarın YÖK Genel Kurulu’nun, altı adayı dinlemesinin ardından Cumhurbaşkanı’na göndereceği listesini 15 gün içinde Gül’ün açıklamasıyla belli olacak.

Bir öğretim üyesinin sözüyle bitirelim yazıyı: "Bir benzetme yapılırsa, oyların dağılması nedeniyle 1994’te Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanı seçilmesi gibi Söylet’in yaklaşık % 20 oyla rektörlük makamına oturması durumunda birçok aday biz niye ittifak yapmayı düşünmedik diye pişmanlık duyacaktır. Ama iş işten geçmiş olacaktır."

CHP Tüzük Kurultayı ve Önder Sav’ın geleceği

CHP’nin bugün Ankara’da toplanacak Tüzük ve Program Kurultayı ile CHP’nin yönetim tarzı kökten değişecek. "Genel merkez sultası yıkılıyor ve tek adamlık dönemi" başlıyor şeklinde özetlediğimiz bu değişimin olası sonuçlarını ileriki günlerde göreceğiz.

Ancak, değişim kararının alınacağı bugünkü kurultay öncesindeki bir ismin sessizliği son derece dikkat çekiyor. Bu isim ise zaman zaman "Baykal’dan da güçlü" değerlendirmelerine muhatap olan Genel Sekreter Önder Sav... Hatta, sırf partideki bu gücünden kaynaklı olarak tüzük değişikliğinin "Önder Sav’ın yetkilerinin kısıtlanması ve gücünün azaltılması" amacıyla gerçekleştirildiği iddiaları bile dile getiriliyor. Gerçekten de öngörülen yeni tüzükte Önder Sav’ın eskisi gibi kalması mümkün görülmüyor. Peki Önder Sav’ın bu sessizliği, bir ’celladına gülümseme’ kabullenişini mi gösteriyor?

Partinin arka odalarında konuşulanların, Sav’ın aslında hiç de sessiz olmadığını gösteriyor! Ve Sav’ın düğmeye rakiplerinin ’Kendilerini en güçlü hissedeceği’ kurultay sonrasında basacağı vurgulanıyor. Yani Sav, rakiplerinin kendisini güçsüzleştirmek için kullanmayı umdukları tüzük değişikliğini, onlara karşı kullanacak. Partideki genel inanış bu.

O zaman alın size "Peki" ile başlayan bir başka soru?

Önder Sav’ın rakibi olarak nitelendirilen kişiler kimler? Bunların başında Mehmet Sevigen geliyor! Bir önceki seçimli kurultayda delegeden ’en az’ oyu alan milletvekili, PM ve MYK üyesi... Bir ara kulislerde İstanbul Belediye Başkanı adaylığını dillendirdi Sevigen... Ancak Baykal’ın tepkisi üzerine bu talebinden vazgeçtiği biliniyor. Sevigen’in bir başka ’faaliyeti’ de Genç Parti kurmayı, eski milletvekili Emin Şirin ile seçim işbirliği görüşmeleri yapması... Belki bu konu ilerde daha çok gündeme gelebilir. Bir gerçek var ki, Sevigen dıştan en çok aday adayını tanıyan ve adaylık öneren bir yönetici...

Bir diğer isim ise Yılmaz Ateş! Baykal’ın yürüyüş arkadaşı! AKP tüzüğünü neredeyse bire bir kopyalayıp Baykal’ın önüne koyan isim olarak biliniyor. Gerçi bu gerçeğin kamuoyuna yansıması üzerine, metinde büyük değişiklik yapıldı ama tüzükteki AKP havası varlığını koruyor. Yani, bu iki isimle özdeşleştirilen ’Sav karşıtları’ ile Sav’ın ve arkadaşlarının mücadelesi aslında kurultaydan sonra başlayacak gibi gözüküyor. Peki sizce ne olur derseniz; "Sevigen, Sav’ın odasına onun yardımcısı konumunda olduğu ya da parti terbiyesi gereği değil; korkusundan ceketinin önünü ilikleyerek giriyor!" Bunu bir PM üyesi söyledi bize.

Sav ise korkan insandan korkulmaması gerektiğini çok iyi biliyor. Özetle, Önder Sav’ı izleyeme devam edin.

Aday adayları

GEÇEN
dönem milletvekili olan ve Topbaş’ın danışmanlığını yürüten Prof. Mustafa Ilıcalı’nın Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için adının kulislerde geçtiğini... DP Bartın Belediye Başkan adaylığına Av. M. Bülent Kurnaz’ın ön adaylığını duyurduğunu... SEUL futbol takımını çalıştıran teknik direktör Şenol Güneş’in Trabzon’da yaptığı açıklamada, AKP’nin Trabzon Belediye Başkanlığı önerisini doğruladığını ancak kendisini bu görev için hazır görmediği için kabul etmediğini söylediğini... YALOVA Belediye Başkan aday adaylığına talip olan Ziraat Mühendisi Necati Poyraz’ın "Amacının, halkının hizmetkárı olmak istediğini" söylediğini... BORNOVA CHP adaylığına Prof. Kamil Oktay Sındır’ın aday adayı olduğunu... Dr. Ramazan Topdemir’ın AKP Bağcılar adaylığına soyunduğunu...

Özkan’ın partisi

SİLİVRİ Cezaevi’nde Ergenekon davasından tutuklu bulunan Tuncay Özkan’ın gıyabında bugün yeni partisine genel başkan seçileceğini... TOPLUMUN Şehircilik Hareketi’nin, 3. köprüye hayır demek için bugün 12.00’de Beykoz Meydanı’nda toplanarak bir yürüyüş yapacağını... BEŞİKTAŞ Belediyesi’nin Ruhi Su’nun ustalara saygı etkinliğinin pazartesi akşamı Akatlar Kültür Merkezi’nde yapılacağını...
Yazarın Tüm Yazıları