300 bin bilardo masasında, her gün 9 milyon YTL bırakıyoruz

Güncelleme Tarihi:

300 bin bilardo masasında, her gün 9 milyon YTL bırakıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2008 00:00

Türkiye Bilardo Federasyonu’nun verilerine göre 60 bin salonda her gün 2 milyon kişi bilardo oynuyor. Bu salonlarda 300 bine yakın bilardo masası bulunuyor. Günde ortalama 6 saat oyun oynanan bir bilardo masası yaklaşık 30 YTL kazandırırken, Türkiye’deki tüm masalara günde 9 milyon YTL bırakılıyor.

SON yıllarda sayıları hızla artan bilardo salonları Türkiye’de günlük 9 milyon YTL’lik bir ekonomi yaratmaya başladı. Bilardo Federasyonu verilerine göre Türkiye’de 60 bine yakın kıraathane ve salonda 300 bine yakın bilardo masası bulunuyor. Yapılan araştırmalar her gün bilardo oynayanların sayısının 2 milyonu geçtiğine işaret ediyor. Bilardoya olan ilginin artması üretimi de etkiliyor. Sektörün üretiminin artması da ihracatı tetikliyor. Daha çok Irak, İran ve Suriye gibi ülkelere gönderilen bilardo masaları yıllık 2 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıyor.

6 saat çalışıyor

Düzenlenen şampiyonalarla bilardoya olan ilginin artması için çalıştıklarını söyleyen Türkiye Bilardo Federasyonu yetkilileri şu bilgileri verdi: "Türkiye Kahveciler ve Kıraathaneciler Federasyonu ile yapılan araştırmalar da 60 bine yakın salon olduğu tespit edildi. Bu salonlarda ise 300 bine yakın bilardo masası bulunuyor. Bir bilardo masası günde ortalama 6 saat çalışıyor. Bu rakamlar kış aylarında yükseliyor. Saatlik ücretlerde bölgelere ve salonlara göre değişiyor. Bir bilardo masasının saati ortalama 5 YTL. Tüm bu rakamlardan yola çıkarak yapılan araştırmaya göre de Türkiye’de bilardo oynayanların günde 9 milyon YTL harcadığı tespit ediliyor."

214 bin YTL’lik bütçe

Türkiye’de bilardonun gelişimi hakkında bilgi veren federasyon yetkilileri şu değerlendirmeyi yaptı: "2007 bütçemiz 214 bin YTL’yi buldu. Bu rakamlar diğer federasyonlara göre çok düşük kalıyor. Bu son derece kısıtlı bütçeye rağmen, branş sayılarında, yarışmalara katılan ferdi ve kulüp sporcularının sayılarında hemen hemen 10 kat artış sağlandı. Her yıl ülkemizde düzenlenen ve ciddi bütçeler içeren uluslararası yarışmaların sayısı da arttı. Uluslararası yarışmalarda milli takım sporcularımızın katılımı yükseldi. Bütçeyi ve sponsor katılımlarını aşırı tasarruf ederek kullanan federasyon çok zorlanıyor. Özel spor salonlarının ruhsatı federasyonumuz ve Gençlik Spor İl Müdürlükleri işlemleri sonucu verilmesine rağmen, bu salonların ödediği açılış ücretlerinden dahi bir gelirimiz yok."

Rakamlarla Türkiye’de bilardo ekonomisi

60 bine yakın işletmede bilardo masası bulunuyor.

Kullanılan bilardo masası sayısı 300 bine ulaşıyor.

2 milyondan fazla kişinin bilardo oynadığı tahmin ediliyor.

Türkiye’nin bilardo masası ihracatı 2 milyon dolara yaklaşıyor.

Bu masalar 30’a yakın ülkeye ihraç ediliyor.

Bilardo masası fiyatı 7 bin dolara kadar çıkıyor.

İthal ıstaka fiyatları ise 2 bin Euro’yu buluyor.

Özel masaların fiyatı 7 bin Euro’ya kadar çıkıyor

YILDA 500 bin dolarlık bilardo masası üretimi yaptıklarını söyleyen Zeki Bilardo Satış ve Pazarlama Müdürü Zeynep Özçarıkçı, şu bilgileri verdi: "Geçtiğimiz yıl 1 milyon 500 bin YTL’lik satış gerçekleştirdik. 500 bin dolarlık da bilardo masası ihracatımız bulunuyor. Bilardo masası fiyatları ortalama 1500 Euro. Ancak bazı özel müşteriler villasına ofisine kaliteli bilardo masası istiyor. Bunların fiyatları da 7 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor. Bugün Zeki Bilardo olarak Irak, İran, Suriye ve Afrika ülkelerine önemli miktarda ihracat yapıyoruz."

Çin, yurtdışında pazarı ele geçirdi

SON 10 yılda bilardo masası talebinin arttığını söyleyen Platin Bilardo Satış Temsilcisi Murat Teker, sektörü şöyle değerlendirdi: "Biz daha çok iç pazara yönelik üretim yapıyoruz. Yurtdışında Çin son yıllarda pazara hakim olmaya başladı. Ancak kaliteli ve kendisi için üretim yaptıran özel müşterilerimiz bu masaları Türkiye’den alıyor. Ekonomik kriz de sektörü olumsuz etkiledi. Üretim geçtiğimiz yıllara göre daha düşük."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!