Saros Körfezi nihayet koruma altına alınıyor

SAROS Körfezi’nin koruma altına alınması gerektiği yolundaki yazılarımız nihayet sonuç vermeye başladı. Deniz Temiz Derneği TURMEPA Genel Sekreteri Levent Ballar ve yardımcısı Dr. Julide Ergin’in girişimleri sonucu ÖÇKKB, Saros’a sahip çıkmaya başladı.(Bu arada TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, görevini Tezcan Yaramancı’ya devretti.)

Sivil toplum kuruluşları ile medyanın da bu çabalara katkısı gerekiyor. Genel Sekreter Levent Ballar, körfezin iki yakasındaki milletvekillerine (Edirne CHP’den Rasim Çakır, Bilgin Paçarız; AKP’den Prof. Necdet Budak ve MHP’den Cemalettin Uslu ile Çanakkale AKP’den Mehmet Daniş, Müjdat Kuşku, CHP’den Ahmet Küçük ve MHP’den Mustafa Kemal Cengiz) bir mektup göndererek destek istedi. Mektup şöyle:

"Deniz Temiz Derneği/TURMEPA, 1994 yılından bu yana, gelecek nesillere yaşanabilecek bir çevre bırakabilmek ve gelecek nesillerin denizlerimizin ekonomimize, sağlığımıza ve refahımıza katkılarından yararlanabilmelerini sağlayabilmek amacıyla geniş kapsamlı faaliyetler yürütmektedir.

Denizlerimizin ve kıyılarımızın korunması konusunda toplumun farklı kesimlerine yönelik olarak hazırlanan bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra; atık alım tekneleri, deniz süpürgesi, mapa ve şamandıra yerleştirilmesi gibi doğrudan koruma çalışmaları da dernek faaliyetleri arasında yer almaktadır. İlgili bakanlıklar ile işbirliği içinde yürütülen başarılı çalışmalar ve halktan gelen büyük destek ile Deniz Temiz Derneği her geçen gün tanınırlığını artırmakta ve etki alanını genişletmektedir.

Deniz Temiz Derneği, kuruluş misyonu doğrultusunda, sualtı ve su üstü canlı ve cansız varlıklar açısından Türkiye’nin çok önemli alanlarından biri olan Saros Körfezi’nin koruma altına alınarak gelecek nesillere taşınmasını hedefleyen bir girişim başlatmıştır. Halktan ve basından gelen uyarılar ile hız kazanan bu girişim, hızlı yapılaşma, aşırı avlanma, bilinçsiz tarım ve ilaçlama faaliyetleri nedeniyle risk altında olan Saros Körfezi için acil önlemler alınmasını ve bölgenin Çevre Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKKB) tarafından ’Özel Çevre Koruma Alanı’ ilan edilmesini amaçlamaktadır.

Deniz Temiz Derneği, bu girişim doğrultusunda bir dizi çalışma gerçekleştirmiştir. 24-25 Temmuz 2008 tarihlerinde basın mensupları ile bölgeye düzenlenen gezinin ardından, ’Saros Körfezi’nin Özel Çevre Koruma Alanı İlan Edilmesi Hakkındaki Rapor’ hazırlanmış ve ÖÇKKB’ye sunulmuştur. Raporun ardından dikkatleri Saros Körfezi’ne yönelen ÖÇKKB yetkilileri, bölgeyi yerinde incelemek ve ilgili kamu kuruluşları ve üniversiteler ile görüş alışverişinde bulunmak üzere 27-29 Ekim 2008 tarihleri arasında TURMEPA ile birlikte Saros Körfezi’ne bir inceleme gezisi düzenlemiştir. Ön değerlendirme sonucunda bölgenin ÖÇK Alanı kriterlerine uygunluğunu belirten yetkililer, bölgenin koruma altına alınması için gerekli çalışmalara devam edeceklerini belirtmişlerdir.

Doğa harikası Saros Körfezi’nin sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel kaynakların, biyolojik çeşitliliğin, sualtı, su üstü canlı ve cansız varlıkların en etkin şekilde korunmasının mümkün kılınması için gerekli önlemlerin alınmasını amaçlayan bu girişime desteklerinizi esirgemeyeceğinizi umar, değerli ilgileriniz için halkımız adına teşekkür ederiz."

www.turmepa.org.tr

CHP’den Şişli’ye bir başka Sarıgül

CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyelerinden Gökhan Zeybek’in (sekreter) Sarıyer’e, Muharrem Sarıgül’ün Şişli’ye, Battal İlgezli Ataşehir’e Belediye başkan aday adaylığı için; Ali Rıza Akyüz (Bakırköy), Levent Serdaroğlu (Beşiktaş-Sarıyer), Muhittin Akeller’in (Eyüp) ilçe belediye meclis üyelikleri için; Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı’nın ile Eyüp İlçe Başkanı Ali Galip Mamal’ın kendi ilçelerinden belediye başkanlıkları için; Bayrampaşa İlçe Başkanı Yılmaz Darılmaz’ın, Beşiktaş İlçe Başkanı Kemal Çiloğlu’nun, Tuzla İlçe Başkanı Hasan Uzunyayla’nın ve Sultanbeyli İlçe Başkanı Muammer Ayvalı’nın da meclis üyelikleri için görevlerinden istifa ettiklerini...

Kürtçe TV için hatırlatmalar

SAYIN TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, 1 Ocak’ta yayına girecek olan Kürtçe kanalı ile ilgili olarak Doğu ve Güneydoğulu aydınlar ile toplantı yapıp yayın akışı ile ilgili görüşler aldığınızı basından öğrendik. Buna bir itirazımız yok. Sayın Genel Müdür yeni TRT kanalı ile ilgili olarak size iki önemli hatırlatmada bulunmak istiyorum:

1- Doğu ve Güneydoğu’nun tarihini, kültürünü, folklorunu araştırarak kitaplar yayınlayan biz akademisyenlerin görüşü ve önerilerimizi de almanızı hatırlatırız.

2- Atatürk’ün Doğu ve Güneydoğu halkına şefkat elinin uzattığını araştırmalarla ortaya koyduk. Atatürk, 1917 tarihinden Kasım 1937 tarihine kadar bölgede bayındırlık alanında, ekonomi alanında önemli icraatlar gerçekleştirmiştir. Atatürk, bölgede halk ile bütünleşerek Doğu ve Güneydoğuluların fahri hemşerisi olmuştur. İlk defa gündeme getirmiş olduğum ’Atatürk’ün Doğu ve Güneydoğu Politikası’ konulu yaptığım yayın çalışmaları bölge halkının sosyal, kültürel ve tarihsel yönlerine ışık tutmaktadır. Yeni kanalda Atatürk’ün Doğu ve Güneydoğu politikasına da yer verilmesi gerektiğini önemle hatırlatırız.

Dr. Ramazan Topdemir-Harran Üniversitesi öğretim üyesi-ŞANLIURFA

AKP çalışıyor CHP bekliyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, daha temmuz ayında Büyükşehir Belediye başkan adaylarını açıklayacaktı... Ancak 21 Aralık’ta yapılacak Tüzük Kurultayı’ndan önce bir açıklama yapılmayacağı anlaşılıyor. AKP’nin ise kamuoyu araştırmaları ve temayül yoklamaları ile adaylarını bu hafta sonunda ilan etmesi bekleniyor. CHP ne yapıyor? Genel Merkez’in çalışmaları kapalı; nasıl bir yöntemle adayların belirleneceği henüz bilinmiyor. Ankara’da Murat Karayalçın’ın dışında 12 Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için belirlenen bir aday yok. İzmir’de; Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hakan Tartan, M. Ali Susam’ın adları, başkan adayları arasında geçiyor. Özellikle İstanbul için birçok isim ortada dolaşıyor. İstanbul’da adaylığını ilk olarak açıklayan eski İl Başkanı Ali Özcan "Benim şartım, ön seçim yapılması" diyor ve ekliyor: "Tanrı beni başkan olmam için yaratmış." Ercan Karakaş ise iki günden beri aday olacağını medyaya duyuruyor. CHP aday adaylarını niçin yarıştırmaz, örgütte bir heyecan yaratmaz? CHP’den aday adaylıkları kamuoyuna yansıyan veya kulislerde yakıştırılan isimler şöyle: (Soyadı sırasına göre) Ercan Karakaş, İlhan Kesici, Kemal Kılıçdaroğlu, Tanıl Küçük, Ali Özcan, Prof. Mesut Parlak, Oğuz Satıcı, Mehmet Sevigen, Berhan Şimşek, Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak, Başaran Ulusoy.
Yazarın Tüm Yazıları