CHP'den seçmen kaydırma iddiası

Güncelleme Tarihi:

CHPden seçmen kaydırma iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2008 13:30

CHP İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Susam ve Ahmet Ersin, AKP'nin İzmir'e seçmen yığdığını, oy oranı kritik ilçelere seçmen nakli yapıldığını iddia etti.

İzmir'de 100 bine yakın seçmenin, kaydırılmış olduğunu tahmin ettiklerini belirten CHP'li vekiller, listelerde metruk evlerde seçmen isimleri çıktığını, Buca'da 2 bin kişinin kaydının silindiğini, varolmayan adreslerde 4 ailenin oturuyor göründüğünü, aynı adreste birden fazla aile bulunduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

İl Başkanı Kemal Karataş, milletvekilleri Ersin ve Susam, 20 muhtarla birlikte basın toplantısı düzenledi. Ahmet Ersin, Yüksek Seçim Kurulu'nun ilk kez bu seçimlerde devre dışı kaldığını belirterek, seçmen listelerini tespitinde önemli rol oynayan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) güvenilmez olduğunu iddia etti. TÜİK'in AKP kadrolaşmasının en yoğun olduğu kurum olduğunu öne süren Ersin, YSK gibi muhtarlıkların da adrese dayalı kayıt sistemiyle devre dışı bırakıldığını söyledi. Eskiden, muhtardan nakil belgesi alıp yeni muhtarın da kayıttan sonra karakola bildirmesinden sonra gerçekleşen ikamet durumunun artık sadece beyana bağlı olduğunu dile getiren Ersin, “Nüfus Müdürlüğü'ne giderek ‘artık şu adreste oturuyorum’ demek yeterli oluyor. Bu, seçmen operasyanlarına açık bir sistemdir. Bu operasyon yapılmıştır” dedi.

CHP'li Ersin, Buca Cezaevi'ndeki, hukuki durumları değişebilecek 1500 tutuklunun Barış Mahallesi seçmen listesine yazıldığını açıkladı. CHP olarak itiraz ettiklerini, listelerin tutukluların bugünkü durumlarına göre yeniden yazılması için çalışma başlatıldığını belirten Ersin, “Türkiye genelinde 13 ayda 6 milyon seçmen ilavesi var. Yani Türkiye'nin üçte ikisi seçmen olmuş. İzmir'deki CHP ilçe örgütleri, 6 milyon yeni seçmenden kaçının ilçelerinde olduğunun tespiti için gece-gündüz çalışıyor. 10 gün içinde tespit ederek itiraz yapmamız gerekiyor” dedi. Ersin, bu kadar çok yanlışın olduğu seçmen listelerinin, şaibeli seçimin ilk adımları olduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı'na önlem alınması için verdiği soru önergesinden de sonuç alamadığını söyledi. Yalan beyanda bulunan kişi için 4 aydan 6 aya kadar hapis cezası olduğu halde bugüne kadar bu cezayı alan kimse olmamış olmasının manidar bulduğunu dile getiren Ersin, “Seçmen yığıyorlar. Nakil seçmen operasyonu yapıyorlar. AKP kritik ilçelere seçmen nakli yapıyor” dedi.

CHP Milletvekili Susam ise demokratik seçimin adil, düzgün seçmen listeleriyle gerçekleşebileceğini söyledi. Muhtarları yok sayan sistemin, demokrasi kültürünü yok ettiğini belirten Susam, “Muhtarlardan çok ilginç tespitler geldi. Seçmen listelerinde, metruk, yıllardır boş olan evlerde birdenbire seçmenler ortaya çıktı. Bunların belgeleri elimizde” dedi. 2007 yılı seçmen listelerinin biran önce güncelleştirilmesini, YSK'nın da listeleri en kısa sürede hazırlamasını istediklerini belirten Susam, “İzmir'deki seçmenleri göreve davet ediyorum. Seçmen listelerinde hem kendi adlarını, hem de çevrelerinde tanıdıkları evleri kontrol etsinler. Kendi veya tanıdıklarının adreslerinde gerçek olmayan kişilerin adları varsa muhtara ve CHP'ye bildirsinler. Seçmen iradesine ipotek konulamaz. Bu demokratik ülkelerde olmaz” dedi.

İzmir'deki kaydırma seçmen sayısının tam olarak bilinmediğini, ancak daha önceden yapılan çalışmalarda MHP'nin de açıkladığı gibi 100 bine yakın seçmenle ilgili tereddüt olduğunu söyledi. Adrese dayalı kayıt sistemiyle seçmen listesi oluşturmanın alelacele devreye sokulmasında siyasi hesaplar olduğunu düşündüklerini dile getiren Susam, “Bankalar bile Nüfus Müdürlüğü'nden değil muhtardan ikamet belgesi istiyor. Bankalar bile sisteme güvenmezken, bu sistemle seçime gidilemez. Tüm vatandaşları kötü niyetli oyunu bozmaya çağıyorum” dedi.

MUHTARLAR TESPİT ETTİ

CHP İl Başkanı Kemal Karataş da tek bir inşaat hareketinin bile olmadığı yerlerde aşırı seçmen artışı olduğunu, gerçek olmayan seçmenleri bulmak için örgüt olarak çalıştıklarını söyledi. Konak İlçesi Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Gülay Pekcan, mahallede oturmadığı halde seçmen listelerinde adları olan kişiler tespit ettiğini açıkladı. Ölen kişilerin hala listelerde olduğunu, buna karşın yıllardır mahalesinde oturan kişilerin ise listede adı olmadığını açıkladı. Konak Varyant Mecidiye Mahalle Muhtarı Yelda Atilla ise varolmayan numaratajlar olduğunu, varolan adreslerde ise farklı ailelerin adlarının çıktığını söyledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!