Bul parayı, al iPhone’u

Güncelleme Tarihi:

Bul parayı, al iPhone’u
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2008 00:00

Üstünüzde 5 YTL’niz var mı? Cüzdanınızda bir iPhone olabilir de onun için soruyorum. Cebinizdeki 5 liranın değeri artık çok büyük. O banknotun seri numarası sayesinde belki de piyango size vurdu.

Nasıl mı? Yeni açılan bir internet sitesi seri numaralarını aldığı 5 liralık banknotları tekrar dolaşıma sokuyor. Seri numaraları sitede yayında.

Parayı bulan düdüğü çalacak. Bu ilginç oyunda iphone’dan Playstation’a kadar birbirinden farklı hediyeler kazanılıyor.

Ersan Özer; Aktüel, Akşam ve GazetePazar gibi basın kuruluşlarıyla, Beyaz Show, Televizyon Çocuğu, NTV Haber Merkezi gibi televizyon programlarında çalıştı. 1999’un sonunda ilk sitesi itiraf.com’u kurdu. Kullanıcıların kendilerine ait en özel şeyleri itiraf ettikleri site, kısa sürede popülerleşti. Siteye uğrayanların sayısı hızla arttı. Tabii Özer’in kazancı da aynı orantıda çoğalmaya başladı. Durum böyle olunca o da televizyonculuğu bırakıp hayatını internetten kazanmaya karar verdi.

Zamanla bir site yetmemeye başladı, 2005’te gittigidiyor.com’un ortaklarıyla birlikte istanbul.net, ankara.net, izmir.net, uzmantv.com gibi projeleri hayata geçirdi.

ÇOK SEVDİĞİM 5 LİRAM KAYBOLDU, BULANA PLAYSTATION 3 VERECEĞİM

Ersan Özer son numarasını geçtiğimiz günlerde yaptı: paramkayboldu.com. Bu fikri kağıt paraların üzerindeki seri numaraların tekil olmasından yola çıkarak bulmuş. Sitenin ismine bakıp paraların kaybolduğunu düşünmeyin. Özer, "bu bir yakıştırma" diyor: Paralar sadece el değiştiriyor.

Ersan Özer sitede olan bitene oyun, deneysel sanat, yahut küçük bir internet projesi de denebileceğini söylüyor. Kendisi projesine başından beri oyun olarak yaklaşmış: İsmini de kafasında "Param kimde?" olarak koymuş. Tıpkı köpeği kaybolup da bulana ödül verenler gibi bir kılıf uydurmuşlar. Canımdan çok sevdiğim 5 liram kayboldu, bulana PlayStation 3 vereceğim gibi ilanlar veriyorlar.

Oyuna dahil olmak kolay. Önce paramkayboldu.com adresli internet sitesine giriliyor. Sonra, acaba sitede yer alan paralardan biri bende olabilir mi diye, cüzdanınızdaki 5’lerin seri numaralarını kontrol ediyorsunuz.

Eğer siz de siteye girip paralarınızı kontrol edecekseniz, artık elinize geçen her yeni 5 YTL’yi, piyango bileti bulmuş gibi cüzdanınızın özel bir yerine koymanız gerekecek.

Oyun son derece basit. Zaten sizin üzerinize düşen çok fazla bir şey yok. Site yetkilileri ellerindeki 5 liraları tarayıp paramkayboldu.com’da yayınlıyor. Sonra da bu paraları simitçide, dönercide veya bakkalda harcıyor. Diyelim ki gazete almak için 10 YTL verdiniz. Para üstü olarak size verilen 5 YTL eğer site yetkililerinin harcadığı 5 YTL ise, parayı posta ile onlara gönderiyorsunuz, hediyenizi alıyorsunuz.

LOKANTADA VERİLEN 5 LİRA PARA ÜSTÜNE SEVİNECEKSİNİZ

İlk akla gelen soru neden sadece 5 YTL elden ele dolaşıyor? Ersan Özer, herkesin eline geçmesi kolay olduğu için bu banknotu seçtiklerini söylüyor: "5 YTL’ler diğer banknotlara göre daha fazla dolaşabiliyor. Bugün Kadıköy’de harcadığımız para elden ele dolaşarak akşam Edirne’ye ulaşıyor. Bir de elinize her para geçtiğinde değil, 5 YTL geçtiğinde aklınıza site gelsin istedik. İnsan hiç para üstüne sevinir mi? Eğer artık lokantada verilen para üstünde bir 5 YTL varsa, sevineceksiniz!"

Peki site yetkilileri parayı sitede yayınlayıp sonra da harcamaz ve ceplerinde saklarsa? Ersan Özer, böyle bir şeyin kesinlikle olamayacağını belirtiyor: "Bu paralar şu an birilerinin cebinde, cüzdanında. Bundan emin olabilirsiniz. Türkiye’nin lider sitelerini yapan internet şirketiyiz. Bu paraların bize gönderilmesini ve karşılığında da hediyeleri vermeyi çok istiyoruz. Çünkü o zaman bu eğlenceli oyun amacına ulaşmış olacak. Her gün bir adet para kaybetmeyi hedefliyoruz. Şu an için herhalde 15 adet 5 YTL yayınladık. Dolayısıyla sitede 15 adet seri numarası var. Ve tabii 15 adet hediye kazanma şansı var."

ÖDÜLLER ARASINDA PLAYSTATION VE IPHONE VAR

Eğer 5 YTL’yi bulmayı başarırsanız, ödüller arasında PlayStation 3, iPhone, Nintendo Wii ve iPod var. Bir araba firması da siteye sponsor olmak istiyor. Ödülleri kazanmak ve parayı bulmak için önünüzde tam bir sene var. Paranın ne zaman elden ele dolaşmaya başladığı sayfada yer alıyor. Bulduğunuz paranın hediyesi seri numarasının yayınlandığı sayfada yazılı. Sitede kolay arama motoru da mevcut. Buraya elinizdeki paranın ilk 3 rakamını yazarsanız kayıp para elinizde mi, size kısa sürede bilgi veriyor.

PARAYLA ALINMIŞ BİR BİLET YOK BU YÜZDEN YASAL

Peki bu site ve yapılan iş yasal mı? Sitenin kurucusu Ersan Özer, fikri bulduktan sonra hukuk bürosuna yasal bir sakınca olup olmadığına dair danıştıklarını söylüyor: "Çekiliş veya parayla alınmış bir piyango ya da bilet söz konusu olmadığı için problem olmayacağı söylendi. Biz de kısa bir ön hazırlığın ardından siteyi açmakta sakınca görmedik."

AMACIM PARA KAZANMAK DEĞİL ŞANIM OLSUN İSTİYORUM

Bu proje sadece Türkiye için değil dünya interneti için de bir ilk. Zamanla taklitlerinin çıkacağını düşünüyorum. Açıkçası siteyle ilgili çok da büyük beklentilerim yok. Bana "ilginç bir fikir" bulmuşsun denmesi yetiyor. Bir de interneti çok seviyorum. Hayatımı internetten kazandığım için de kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu nedenle internet imkanlarının genişliğini göstermek, ilginç bir fikri hayata geçiren bir proje yapmak hoşuma gidiyor. Burada amacım para kazanmak değil. Sadece şanım olsun diye yapıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!