25 yaşında rekorlar kıran roman üçlemesinin yazarı

Güncelleme Tarihi:

25 yaşında rekorlar kıran roman üçlemesinin yazarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2008 00:00

New York’ta 19 Eylül’ü 20’ye bağlayan gece, saat 24.00’ü gösterdiğinde yazar yeni kitabını kolisinden çıkarıp fanlarına gösterdi. Çığlıklar ıslıklara karıştı. Bir alkış tufanı koptu, fazlası var azı yok... Eragon kitabıyla New York Times’ın en çok satanlar listesinde birinci sırada yer alan yazarın "Eragon Miras" isimli üçlemesinin son kitabıydı bu.

Brisingr, piyasaya çıktığı gün ABD’de 550 bin adet satıldı. Kitap Türkiye’de de "Brisingr Ateş Kılıcı" adıyla 703 sayfa olarak Altın Kitaplar’dan piyasaya çıktı. On beş yaşındayken yazmaya başladığı ilk romanıyla keşfedilen Christopher Paolini, 2003’ten bu yana en çok ,satanlar listesinde. Eragon 2006’da beyaz perdeye aktarıldı. Eragon ve ikinci kitap Eldest, tüm dünyada 12.5 milyon adet sattı. Dizinin üçüncü kitabı da işte bu yüzden böyle bir coşku gösterisine sahne oluyor.

Eragon isimli fakir çiftçi çocuğu ormanda parlak bir mavi taş bulur. Bununla ailesine kışlık et alacağını umut eder. Ama bu taşla ona aslında bir ejderhanın yumurtası gelmiştir. Yumurtadan çıkan sevimli ejderha yavrusu onun yeni güçleri ve görevinin habercisidir. Sıradan hayatı bir gecede paramparça olur ve sırtına koskoca bir imparatorluğun mirası yüklenir. Kader, sihir ve güce inanmak zorundadır. Artık o da bir ejderha sürücüsüdür, ejderhası Saphira’nın sırtına çıkıp ejderha sürücülerinin pelerinini omuzlarına alma sırası ondadır. İmparatorluğun kaderi onun ellerindedir.

Bu hikayeyi 15 yaşında yazmaya başlayan genç, bol bol hayal kurabileceği yalnız bir çocukluk geçirdi. En yakın şehrin 20 mil uzakta olması Christopher’in hayal dünyasının hayli gelişmesini sağlamış olsa gerek. Tüm okul hayatı kız kardeşi Angela ile evde annesinden eğitim alarak geçti. Annesi Montesori Metodu denilen bu eğitim yönteminin eski öğretmeni ve çok sayıda çocuk kitabının yazarıydı. "Eğer bir devlet okuluna gitseydim Eragon gibi bir kitabı yazamayacağıma kesinlikle inanıyorum" diyor Paolini.

KÜTÜPHANEYE GİDİNCE HAYATI DEĞİŞTİ

Başlarda okumaktan nefret ediyordu. Onun için kırılma noktası kütüphaneye gitmek oldu. "Tek bir olayın hayatımı nasıl değiştirdiğini anlatmak çok güç. Kütüphanede çocuk bölümünde gizlenmiş kısa romanlar vardı. Kapakları çok çekiciydi. Birini eve aldım ve okumaya başladım. Başka bir dünya keşfettim. Zor durumlarla karşılaşan ilginç karakterler vardı. Kitabın konusunu hatırlıyorum. Birileri salçayı kan zannediyordu..."

Böylece klasik gerilim ve bilimkurgu kitaplarını yutarcasına okumaya başladı. Özellikle de fantezi türüne ilgi duyuyordu. Kahramanlar, elfler, kılıç dövüşleri, arayışlar ve ejderhalar hakkındaki öyküleri bir solukta okudu. Artık odası oyuncaklar yerine kitaplarla doluydu. Sonunda genç Christopher yazmaya başladı. Senaryo yazımıyla ilgili kitaplar okudu. Ama profesyonel bir yazar olabileceğini hayal etmiyordu. Dışardan sınavlara girerek 15 yaşında liseden mezun olduğunda ilk kitabı Eragon’u yazmaktaydı. Niyeti bir üçleme yapmaktı. Bir kroki belirledi. Bir kaç hafta tüm detaylar üzerinde çalıştı, sonra yazmaya geçti.

ROMANI İLK YAZMAYA BAŞLADIĞINDA 15 YAŞINDAYDI

Eragon bir kahramanlık hikayesi. Aksiyon , tehlike ve fantastik yerlerle donatılmış. Ejderhalar, elfler, kılıçlı dövüşler ve beklenmedik şeylerle bezeli. "Her zaman Toytonya, İskandinavya ve antik Kuzey Avrupa tarihine hayran olmuşumdur. Eragon kitabında yazdığım Elven dilinde ve daha birçok kelimede bu eski dilleri kullandım. Cüce ve Urgal kelimeleri ise benim hayal ürünüm."

Christopher kitabı yazmaya başladığında 15 yaşındaydı. Elden geçirmek için bir yıl daha harcadı, sonra okumaları için anne babasına verdi. Aile bunu kendi imkanlarıyla yayınlamaya karar verdi. Bir yıl da onların metni yayına hazırlamasıyla geçti. Bu süre içinde Christopher, Eragon için bir harita ve kitap kapağı için de bir ejderha gözü çizdi. İlk basım Kasım 2001’de yapıldı. O sırada Reed College’a başvurmuş ve kabul edilmişti. Ama Eragon’u tanıtacak vaktim kalmaz kaygısıyla okula gitmedi; onun yerine imza günleri ve söyleşileri tercih etti.

Paolini ailesi bir sonraki yılı kitabın tanıtımı için harcadı. 2002’de yazar Carl Hiaassen kitaptan haberdar oldu. Oğlu ilk kopyalardan birini okumuştu. Hiaassen kitabı yayıncısı Alfred A. Knopf Books For Young Readers şirketinin editörüne iletti. Kitabı beğendi yayıncı. Böylece kitap bu kez Knopf yayınevi tarafından Ağustos 2003’te yayınlandı. 2005’te üçlemenin ikinci kitabı Eldest, şimdi de son kitabı "Brisingr" çıktı. Gençlik kitapları tarihinde çok önemli bir yeri var üçlemenin. 50 ülkede satılıyor, her yerde liste başı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!