Maçkoliklerin buluşma noktası

Güncelleme Tarihi:

Maçkoliklerin buluşma noktası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2008 00:00

İşte bir erkek hastalığı: Maçkolizm. Tedavisi üç yerde mümkün. Sahada, statta ya da hiç olmazsa stat atmosferinin solunacağı kalabalık bir erkek mekanında. Erkek mekanlarına kadınlar alınmıyor değil. Elbette ki kadın müdavimleri de var. Ama bu ortamlar erkeklere ait sevinme, kutlama, paylaşma ve dayanışma tezahüratlarının sergilendiği yerler. Kadınlar, misafir muamelesi görmek istemiyorlarsa, tepkilerinde iyi birer erkek taklitçisi olmak zorunda. İşte onlara güzel bir örnek. İstanbul, Kadıköy’te futbolseverlerin mabedi Maçkolik Complex.

Fenerbahçe Stadyumu’nun yanında 4 katlı bir konak. 1850 tarihli bir fotoğrafta aynı cepheyle var olduğu söyleniyor. Sonradan restore edilmiş. 4 katı da aynı konseptte. Çift taraftan stad manzaralı, en alt kat ve bahçe katı kafe şeklinde, daha çok ayaküstü uğrayan taraftarlar takılıyor. Burada en çok içilen içki bira. 2 ve 3’üncü katlar restoran şeklinde yapılmış, arkadaşlarıyla buluşup önce bir keyiflenmek isteyenler buraya gidiyor, en çok içilen içki rakı. Dördüncü katta ise daha kallavi fanatiklere göre geniş, rahat, deri koltuklu salon var. Daha az insan alıyor. Önünde sehpası, başında garsonuyla loca loca döşenmiş. Yukarıya çıktıkça içki biradan viskiye dönüyor. Tek tek oturanlar da var ama çoğunluk maç keyfi için biraraya gelmiş arkadaşlar. Locaların belli sahipleri var. En az iki haftada bir arkadaşlarını misafir ediyorlar.

MAÇ BAHANE, SOHBET ŞAHANE

En sıkı müdavimler arasında eski futbolcu Selçuk Yula ya da Murat Uysal gibi iş dünyasından insanlar var. Normalde maçtan 2 saat önceden geliniyor. Ama Avrupa maçlarında nedense 3-4 saat önceden doluyor.

Maçkolik’i tercih eden bir başka ekip de, evinde tek başına seyretmek yerine rahat bir ortamda stadın sesini dinleye dinleye maç izlemek isteyenler. Çünkü insanlar taraftarlık paydasında sosyalleşiyor, maç bir yana sohbet, heyecan derken iş bağlantıları için de bir network görevi görüyor. İçeride 18 plazma ve iki dev ekrandan farklı maç yayınları yapılıyor. Yemekler dünya mutfağı. Pepper steak de var, çoban kavurma da. Adambaşı 40 liraya çıkılıyor. Bira 7, viskiler 18-25 lira.

10 BİN GÖNÜLLÜ, 1 MİLYON TIK

Maçkolik’in hikayesi birkaç bilgisayar mühendisinin biraraya gelip beygir.com adında bir at yarışı sitesi kurmasıyla başlıyor. İnternet sitesi aşırı ilgi görünce 2002’de bu kez futbol fanatikleri için maçkolik.com sitesini kuruyorlar. Site o kadar tutuyor ki, 2002’de iddia.com piyasaya girdiğinde siteyi yapmalarını onlardan istiyorlar. Dünyadaki tüm maçların Türkiye’deki birincil kaynağı onlar. 10 bin gönüllü muhabirleri var. Mesela Nusaybin’deki bir maçın sonucunu Anadolu Ajansı’ndan erken geçebiliyorlar. Önümüzdeki çarşamba 6. yaşını kutlayacak site, günde bir milyon tık devirmekle övünüyor. Maçkolik Compleks ise sitenin bir nevi lokali.

MAÇKOLİKLER ANLATIYOR

DEPLASMANDA KENDİ SAHAMIZ: FB’li denizciler olarak her maç öncesi keyif ve neşe kaynağımız, deplasmanda ise kendi sahamız. İyi ki varsınız! (Y. TURHAN)

GELEMEYİNCE OLMUYOR: Arkadaşlar İznik’ten selamlar. Bu tarafa da aynı mekandan açın abi ya, her zaman gelemeyince olmuyor böyle. (C. GÜRGEN)

STADIN HAVASINI SOLUYORUZ: Şükrü Saracoğlu’na yakın olması nedeniyle stadın havasını soluyup zevkle maç seyredilen mekan ilk tercihimiz. (E. BOZKURT)

DEĞMEYİN KEYFİMİZE: İç saha maçlarında zaten stattayım. Deplasman maçlarında Maçkolik’teyim. Hele bir de yenersek, değmeyin keyfimize. (E. TOSUN)

ULAŞ GS’Yİ TUTUYORMUŞ: Garsonları çok güler yüzlü. Hele adı Ulaş olan, çok da esprili. Galatasaray’ı tutuyormuş, bize nazikçe söyledi. (A. YİĞİT)

FAVORİM ÜST KAT: Giriş katı tercih ediyordum, şans eseri üst kata çıkınca farklı bir atmosferle karşılaştım. Artık favorim orası. (C. BAYRAKTAR)

HOBİDAŞLARLA MAÇ KEYFİ: Benimle aynı hobilere sahip insanlarla oturup maç seyretmek hoşuma gidiyor. Çok iyi bir atmosfer yaratmışlar. (U. AKTÜRK)

ÖNCE MAÇ, SONRA DANS: Türkiye-Norveç maçını Maçkolik’te seyrettim, zevki başka. Sonrasında Kübalı müzisyenlerle dans etmek de süperdi. (B. AKIN)

KOCAM MAÇA, BEN SOHBETE: Eşiniz maç izlerken siz arkadaşlarınızla içkilerinizi yudumlayabiliyorsunuz. Her iki taraf da mutlu oluyor. (D. MERİÇ)

FUTBOL VE ORYANTAL?

Maçkolik kış sezonunda futbol ve eğlenceyi aynı potada eritmeyi amaçlıyor. Maçkolik clubberlar için ünlü DJ’ler electro, new wave, disco-punk, R&B gibi dans müziği türevlerini, Revolution Parties başlığı altında Anadolu yakası dinleyicileri için çalıyor. Tarkan, U.F.U.K ve MET bu partilerde çalan DJ’lerden bazıları. Dans tutkunlarının tercih ettiği mekanda çarşamba, perşembe ve cumartesi akşamları milongadan sirtakiye, tangodan oryantale dans geceleri düzenleniyor. Maçkolik Complexe’te cumaları ise Oldies But Goldies havasında pop ve rock şarkılar söyleyen Past Tense (Geçmiş Zaman) grubu çıkıyor.

FUTBOL VE ŞANS?

Köşkün ikinci katına Sports Cafe deniyor. Yedi farklı uydudan aynı anda 4 farklı karşılaşmanın canlı yayını yapılabiliyor. Burada bir İddia bayii ve bilyoner.com kiosku da kurulmuş. İddiacı maçkolikler şanslarını deniyor. Fakat ne olursa olsun bu kendi şansları değil aslında. Bütün kuponlar arkadaşlara, diğer maçkoliklere sorularak dolduruluyor.

NASIL GİDİLİR?

Eğer otomobiliniz yoksa ve Avrupa yakasından gidecekseniz, Fenerbahçe Maçkolik’e ulaşmak için Bakırköy’den her saat başı kalkan Bostancı-Kadıköy deniz otobüslerini, Sirkeci’den kalkan Kadıköy vapurunu ya da Mecidiyeköy’den kalkan Kadıköy-Söğütlüçeşme İETT otobüslerini kullanabilirsiniz. Otopark ücreti sınırsız 7 lira. (216) 338 65 55.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!