İndirim kampanyası moral verdi, alışveriş hareketlendi

Güncelleme Tarihi:

İndirim kampanyası moral verdi, alışveriş hareketlendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2008 00:00

Perakende sektörünü durgunluktan kurtarmak için ’Alışveriş İçin Gün Bugün’ sloganıyla cumartesi günü başlatılan kampanya beklenen etkiyi gerçekleştirdi. Kampanya tüketiciye moral verirken, alışveriş merkezlerinin ziyaretçi sayılarında yüzde 15-30, perakendecilerin cirolarında ise yüzde 10-20 artış yaşandı. Kampanyanın gelecek hafta sonu daha büyük canlılık getirmesi bekleniyor.

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) desteğiyle ’Alışveriş İçin Gün Bugün’ sloganıyla cumartesi günü başlatılan bir aylık alışverişi teşvik kampanyası beklenen ilgiyi yarattı. Pek çok alışveriş merkezinin ziyaretçi sayılarında yüzde 15-30 arası artış yaşanırken, cirolardaki yansıması yüzde 10-40’ı buldu. Kampanya tüketicinin ihtiyacı olan morali verirken, Kurban Bayramı alışverişlerinin de etkisiyle gelecek hafta sonu perakendede ciddi bir hareketlilik bekleniyor. Kampanyaya katılan dernek sayısı 32’ye, katılım gösteren firma sayısı 16 bine ulaştı ve satış noktası sayısı ise 75 bini aştı.

Moralle yükselişe geçiliyor

İstinyePark alışveriş merkezinin (AVM) ortaklarından Zafer Kurşun, hafta sonu ziyaretçi giriş sayısında yüzde 20 artış oduğunu belirterek, "Cumartesi 50 bin, pazar ise 60-65 bin civarında giriş oldu. İstinyePark’taki perakendeciler de bize satışlarının arttığını söyledi. Bu iş moral işi. İnsanlara güven vermeliyiz. Hafta sonu moral ve destekle işlerin çok daha iyi olabildiğini gösterdi" dedi. Kurşun, bayram alışverişlerinin de başlayacağı gelecek hafta sonunun çok daha olumlu sonuçlar vermesini beklediklerini vurgulayarak, karamsar tablolar çizip insanların evlerine hapsedildiğini, bunun tam tersini yapmak gerektiğini söyledi.

Zamanla etkisi artar

Damat, Tween, ADV ve D’s markalarını bünyesinde barındıran Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, kampanyanın asıl sonuçlarının bu haftadan itibaren görülmeye başlayacağını dile getirerek şunları söyledi: "İlk iki gün birçok yerde etiket, afiş tedariğinde sorun yaşandı. Tam duyuru yapılamadı. Biz Orka Group olarak satışlarımızı önceki haftayla aynı seviyede tuttuk. Düşüş trendi yaşanırken bu da bir başarı. Asıl etkilerini bu haftadan sonra ölçeceğiz."

İlk kez erken indirim

Diesel markasını Türkiye distribütörü Özlenir Giyim’in sahibi Tahsin Özlenir, yüzde 50’ye varan bir sonbahar indirim kampanyası başlattıklarını ve satışlarda yüzde 30 artış yakaladıklarını belirterek, ’Alışveriş İçin Gün Bugün’ kampanyasının bu ivmeyi desteklediğini söyledi. Tüm dünyada sadece ocak ayının ve temmuz ayının ilk haftasında indirime giren Diesel, Türkiye’de hemen bütün markalar indirim yaptığı için ilk kez bu kuralı da bozmuş oldu. Tahsin Özlenir, kampanyayla ilgili aksaklıkların giderilmesiyle daha iyi sonuçlar alınacağını vurguladı.

Kral müşteri iyi tepki verdi

DERİMOD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, genel olarak kampanyanın tuttuğunu ve çok ilgi gördüğünü kaydederek şunları söyledi: "Hafta sonu bizde yüzde 25 civarında bir ciro artışı gerçekleşti. Ayrıca bizde şartlar şu an çok cazip. Neredeyse tekstil fiyatına deri ceket satıyoruz. Bu dönemin tek kralı var, o da tüketici. Bunun tadını çıkarsınlar. İşlerin bundan sonra iyiye gideceğini bekliyorum."

Bayram öncesi büyük indirim müşterinin yüzünü güldürecek

COLLEZIONE Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyiğit, kampanyanın iyi bir noktaya gittiğini, duyuru ve etiketlerin dağıtımında sıkıntı olmasına rağmen gazete ilanları, haber ve yazılar ile kulaktan kulağa yayılan kampanyanın çok ilgi gördüğünü söyledi. Aynı zamanda Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı olan Akyiğit, cumartesi günü satışlarda yüzde 12-13, pazar günü ise yüzde 20 artış yakaladıklarını, BMD üyeleri arasında yaptığı araştırmada da benzer sonuçları tespit ettiğini açıkladı. Kampanyanın sektöre nefes aldıracağını anlatan Akyiğit "Bu hafta sonu daha çok artış bekliyorum. Bayramdan sonra yapılması gereken indirim, bayram öncesine çekildi ve müşteriye çok avantaj sağlandı. Müşterinin de yüzü gülecek" dedi.

Hareket sağladık gelen durgunluğun önünü keseceğiz

ERKEK giyim markası Kiğılı’nın sahibi Abdullah Kiğılı, kampanyanın aslında fiilen pazar günü başladığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Posterler, etiketler pazar günü ulaştı elimizde. Hafta içlerindeki durgunluk zaten hafta sonları aşılıyordu. Havada soğuyunca satışlarda beklentinin üzerine çıkıldı. Kampanyadan dolayı mı ölçmek için 10-15 günlük süreye ihtiyaç var. Bayramın etkisi olur. Kampanyanın bunu artırması lazım. Bir önceki hafta sonuyla kıyaslayınca biz yüzde 10’luk bir artış gözlemledik. Önümüzdeki günlerde çok daha iyi olur. Sezonu zaten indirimle açmıştık. Biraz daha indirim yaptık. Bu kampanyaya mecbur kaldık. Önemli olan tüketimi hareketlendirmek. Bunu yapamazsak önümüzdeki aylarda daha büyük durgunluk olurdu."

Dubai’den fazlamız bile var ’alışveriş cenneti’ oluruz

ÇEVRE ülkelerde yaşayan 400 milyonluk nüfusu Türkiye’ye alışveriş turlarına yönlendirme projesini Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu şöyle anlattı: "Shopping Paradise (Alışveriş Cenneti) konseptiyle İstanbul’da bir alışveriş festivali düzenlenmesine karar verildi. Aralarında Türkiye TOBB, TİM, THY, AMPD, BMD temsilcileri toplantı yaptı. Turizm Bakanlığı Dış Tanıtma Daire Başkanlığı ev sahipliği yaptı. 15 Mart-15 Nisan’da düzenlenecek festivalde alışveriş turları düzenlenecek. Alışveriş merkezleri, markalar, mağazalar ile Türkiye bu işe çok yatırım yaptı; şimdi bu potansiyeli harekete geçirme zamanı. Dubai bunu yaptı ki Türkiye’nin ondan eksiği yok, fazlası var. Üretici bir ülkeyiz, lokasyon avantajımız var."

Stefanel satışını yüzde 90 artırdı

İTALYAN Stefanel, daha önce indirim yapmadan ’Gün Bugün’ kampanyasıyla yüzde 30 indirim sunarak satışlarını geçtiğimiz hafta sonu yüzde 90 artırdı. Stefanel Türkiye Genel Müdürü Füsun Çevikel, "Biz hep 20 aralıkta indirime gireriz. İlk kez bunu bir ay öne çekerek kampanyaya dahil olduk. Bizim tüketicimiz de buna çok olumlu tepki gösterdi. Geçen senenin aynı haftasının yüzde 77 üstüne çıktık. Bir önceki hafta sonu ile kıyaslayınca yüzde 90 satışlarımız arttı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!