Hazine için borç çevimede zorlu hafta

Güncelleme Tarihi:

Hazine için borç çevimede zorlu hafta
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2008 09:56

Küresel krize bağlı olarak piyasa koşulları giderek kötüleşirken Hazine, Çarşamba günü 16.6 milyar YTL ile son zamanların günlük bazda en yüklü iç borç geri ödemesini gerçekleştirecek.

Söz konusu bu geri ödemenin finansmanı kapsamında Hazine, Pazartesi ve Salı günü yapacağı toplam üç ihalede tahvil ihracı yoluyla borçlanacak.

12.9 MİLYARI PİYASAYA

Hazine’nin Çarşamba günü yapacağı 16 milyar 559 milyon YTL’lik geri ödemenin 12 milyar 909 milyon YTL’si piyasaya, 3 milyar 650 milyon YTL’si de rekabetçi olmayan teklif (ROT) satışları kapsamında yapılmış ihraçlar dolayısıyla kamuya gerçekleştirilecek.

Geri ödemelerin 16 milyar 501 milyon YTL ile tamamına yakını YTL cinsi borçlanmalara ait bulunuyor.

Hazine bu ayki toplam iç borç geri ödemesinin büyük bölümünü Çarşamba günü gerçekleştirecek. Daha önce 5 Kasım’da 87 milyon ve 12 Kasım’da 1 milyar 805 milyon YTL’lik geri ödemeler yapan Hazine, Çarşamba günkü yüklü itfa ile Kasım ayı geri ödemelerini tamamlamış olacak. Böylece bu ayki geri ödemelerin toplam tutarı 18 milyar 451 milyon YTL’ye ulaşacak.

İKİ GÜNDE ÜÇ İHALE

Söz konusu geri ödemenin finansmanı kapsamında Hazine, Pazartesi günü Çarşamba günü valörlü ve 24 Haziran 2009 itfa tarihli olmak üzere, 210 gün vadeli YTL cinsinden iskontolu Hazine Bonosu ihalesi gerçekleştirecek.

Hazine, Salı günü ise yine Çarşamba günü valörlü ve 23 Haziran 2010 itfa tarihli olmak üzere 574 gün vadeli YTL cinsinden iskontolu Devlet Tahvili ihalesi gerçekleştirecek. Söz konusu tahvil “TRT230610T13” tanımlı senedin yeniden ihracı olacak.

Aynı gün, yine Çarşamba günü valörlü ve 20 Kasım 2013 itfa tarihli olmak üzere 5 yıl vadeli, 3 ayda bir değişken kupon ödemeli, YTL cinsinden Devlet Tahvili ihalesi yapılacak. Söz konusu tahvilin kupon ödemeleri YTL cinsi iskontolu Devlet İç Borçlanma Senedi ihalelerinde oluşan ortalama faize endeksli olacak ve kupon ödemeleri, 25 Şubat 2009’dan başlayarak üç aylık dönemlerde yapılacak.

Diğer değişken faizli YTL cinsi senetlerde olduğu gibi kuponlar ayrıştırılarak işlem görebilecek.

Söz konusu tahvilin kupon oranlarının hesaplanmasında; kupon vade başlangıç tarihinden önceki 3 ay (91 gün) içinde gerçekleştirilmiş olan YTL cinsi iskontolu Devlet İç Borçlanma Senedi ihalelerinde oluşan ağırlıklı ortalama faizler esas alınacak. Hesaplamaya dahil edilecek ihalelerin belirlenmesinde valör tarihi (ihraç tarihi) esas alınacak, ancak valör tarihi kupon vade başlangıç tarihlerine denk gelen iskontolu DİBS ihaleleri kupon hesaplamasında dikkate alınmayacak.

İLK KUPON ÖDEMESİ YÜZDE 5.2

Ağırlıklı ortalama faiz oranının hesaplamasında, ilgili ihalelerde oluşan yıllık ortalama bileşik faiz oranları, söz konusu ihalelerde Piyasa Yapıcı bankalara yapılan rekabetçi olmayan teklif yoluyla satışlar dahil toplam net satış tutarları ile ağırlıklandırılacak. Bu yolla bulunan ağırlıklı ortalama yıllık bileşik faiz oranı, 91 güne çekilerek belirlenecek.

Değişken faizli Devlet Tahvilinin 25 Şubat 2009 tarihinde gerçekleştirilecek ilk kupon ödemesine esas oluşturacak 3 aylık oran yüzde 5.2 olarak hesaplandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!