Toptan: Çocuk hakları sosyal devlet gereği

Güncelleme Tarihi:

Toptan: Çocuk hakları sosyal devlet gereği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2008 00:00

TBMM Başkanı Köksal Toptan, toplumların gelişmişlik düzeyini ortaya koyan en önemli göstergelerinden sayılan çocuk haklarının, aynı zamanda sosyal devlet olmanın da gereği olduğunu söyledi.

Toptan, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ile UNICEF işbirliğiyle TBMM’nde düzenlenen "9. Ulusal Çocuk Forumu" açılışında yaptığı konuşmada, TBMM’nin, çocuk haklarının geliştirilmesi yönünde yaptığı çalışmaları kurumsal bir yapıya kavuşturarak daha etkin bir hale getirmeyi hedeflediğini, bunun için tüm siyasi parti gruplarından temsilcilerin yer aldığı "Çocuk Hakları İzleme Komitesi" kurulduğunu söyledi. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da yaptığı konuşmada Çocuk Hakları Sözleşmesi ilke ve hükümlerinin çocuklar ve yetişkinler tarafından öğrenilmesini amaçladıklarını anlattı. UNICEF Temsilcisi Reza Huseyni’nin de katıldığı törende, konuşmaların ardından, 81 ilden gelen çocukların çalışmalarının yer aldığı sergi gezildi. 9. Ulusal Çocuk Forumu, 21 Kasım’a kadar devam edecek.

Türkiye’de tablo acı

Ankara Çocuk Hakları Platformu, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 635 bin çocuğun sokağa atılma riskini yaşadığını açıkladı. Açıklamada, Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalamasının üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen çocukların hala birçok sorunla karşı karşıya olduğu belirtildi. Açıklamada, 20 bin çocuğun ailesi olmasına rağmen SHÇEK koruması altında olduğu, 41 bin 982 çocuğun sokakta yaşadığı ya da çalıştığı, 25 bin çocuğun da cinsel ya da herhangi bir şekilde şiddete maruz kaldığına yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!