Vali Mutlu’dan Baydemir’e işbirliği çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Vali Mutlu’dan Baydemir’e işbirliği çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2008 17:43

DİYARBAKIR Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediyesi'ne işbirliği çağrısında bulundu.

Ergani İlçesi'ne bağlı Otçul Köyü'nde köylülerin kendi imkanları ile yaptığı Köy konağının açılışını yapan Vali Mutlu, Önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile girdiği polimekle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çevre yolunun yapılabilmesi için Büyükşehir Belediyesi’nin 18’nci maddeyi uygulaması gerektiğini kaydeden Vali Mutlu, Çevre yolunun Diyarbakır’ın çok önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Çünkü bu şehrin Şanlıurfa, Mardin, Batman, Elazığ istikametlerinden gelen bütün vasıtalar şehir trafiğine girerek trafiği yoğunlaştırıyor. Çevre kirliliği, trafik yoğunluğu yaratıyorlar. Ve bu gittikçe artacak. Çok süratli bir şekilde çevre yolunun yapılmasından yanayız. Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne, oranın projelerini süratli bir şekilde tamamlaması için talimatlar verdik. Karayolları Bölge müdürlüğü çalışmalarının tümünü bitirdi.”

KAMULAŞTIRMA ŞART

İşlemlerin tamamlanması için bazı arazilerin kamulaştırılması gerektiğini belirten Vali Mutlu, şöyle devam etti:

“Kamulaştırma yapmadığımız vatandaşımızın arazisinden geçemezsiniz. Dolayısıyla belediyenin bir yetkisi var. Kamu bu konuda yetki vermiş. O bölge belediye hudutları içerisinde ise, belediyenin o bölgeye 18'inci madde uygulaması yapması lazım. O bölgedeki vatandaşlara başka bir yerde imar uygulaması yapılmış bir arsa veriyor. Dolayısıyla süratli bir şekilde bu kamu hizmetini yapmamız gerekiyor.
Dün yaptığım açıklamada ‘Belediye olarak sizler bu şehrin Turizm, Kültür şehri olmasını istiyorsunuz. Doğrudur. Ama onun ötesinde bir ticaret şehri olmasını sağlamak durumundasınız.’ dedim. Bir şehrin ticaret şehri olmasının yolu, altyapı ulaşım yapısının modernleşmesi ile sağlanır. Bizler yol yapıyoruz. Duble yollar yapıyoruz.”

BELEDİYEYE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Belediyeye gönderme yapan Vali Mutlu, Diyarbakır için çevre yolunun önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Diyorum ki, gelin işbirliği yapalım, 18’nci madde uygulansın. Bunu 3 ay içinde yapalım. Ben de 6 ay içinde 180 gün içinde 80 tane bilbordun tamamına yazacam. diyeceğim ki, 35 km çevre yolunu bitirme garantisini verelim. Diyarbakır bu çevre yolunu istiyor. O halde herkes elini her taşın altına sokmak zorunda, yani laf değil icraat istiyoruz. Benim de bir isteğim var.
Bu şehir için istihdam, heyecan yaratacak, halkımıza refah yaratacak her kişiden, bu şehir için bir şeyler istiyorum. Belediyeden ise çevre yolunu istiyorum. Ne olursa olsun Kasım ayında çevre yolunu taahhüt ettim. Bazı yerlerde kamulaştırma problemi var. Bunuda belediye aşacak. Diğer illerde yapıldığı gibi sizler de bunu aşıp gelin, önüme projeyi koyun. Ben sözün icraata dönüşmesini talep eden bir idareciyim. Verdiğim sözü de yerine getiririm.”

18’NCİ MADDE UYGULAMASI NEDİR?

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’nci Maddesi’ne göre Büyükşehir Belediyesi, yeşil alan ve kent içi yol yapımı gibi amaçlarla vatandaşa ait arazilerin yüzde 40’ını zoraki terke tabi tutabiliyor. Belediye yüzde 40 oranını aşması durumunda daha sonra ihtiyaç duyduğu yol, park gibi kentsel alanlar için kendi bütçesinden kamulaştırma bedeli ödemek zorunda kalabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!