AKP’de sessizlik bozuluyor gibi

2004 yerel seçimlerinde Ankara belediyelerinin neredeyse tamamını alan AKP’de, sessizlik yavaş yavaş bozulmaya başladı. 9 Kasım’da yapılacak Çankaya İlçe Kongresi’nin ardından başta Çankaya olmak üzere AKP’nin bu seçimde kazanmayı hedeflediği ilçelerdeki başkan adaylarının açıklanması beklenirken, AKP’nin elinde bulunan ilçelerde de aday adayları kendilerini gösteriyor.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na talip olduğunu açıklayan Turgut Altınok ve Melih Gökçek arasındaki tercihi Başbakan "ince hesaplamalarla" yapacak. Başbakan, Gökçek, Altınok ya da sürpriz başka bir isim üzerinde karar kıldıktan sonra seçimin kaderini aday gösterilmeyen ismin tavrı da kuşkusuz etkileyecek.

Bilindiği gibi Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Keçiören, Yenimahalle, Sincan, Mamak, Etimesgut, Gölbaşı, Altındağ ilçelerinin belediye başkanları da AKP’li. Ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok hariç AKP’li ilçe belediye başkanlarının tamamı bölgelerinde yeniden aday olmak istediklerini defalarca dile getirdiler.

Önümüzdeki bir kaç ayda olağanüstü gelişmeler olmazsa Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki yeniden Altındağ’dan aday yapılacak. Bu yüzden de Altındağ’da Tiryaki’nin karşısına çıkan bir isim yok.

Keçiören’in kaderi Altınok’a bağlı

Altınok’un 15 yıldır başkanlığını yürüttüğü ve AKP’nin kalesi konumundaki Keçiören’de ise eski İlçe Başkanı Nihat Özçelik’in ismi adaylık için geçiyor. Büyükşehir Belediyesi’ne aday yapılacak isim de Keçiören’in kaderini belirleyecek.

Yenimahalle’de Başkan Ahmet Duyar’ın yanı sıra adaylık için isimleri geçenler arasında Erdoğan’ın danışmanı Prof. Dr. Emrullah İşler ve 2004’teki seçimlerde de ismi adaylık için geçen Sinan Kılıçkaya yer alıyor.

Mamak’ta İlçe Başkanı Mesut Ağgül ve Mamak eski İlçe Başkanı Ercan Kınacı’nın aday yapılabileceği kulislerde konuşulurken, 2004 seçimlerinde "aday gösterilmeyeceği" ileri sürülen ama son anda aday yapılan Başkan Gazi Şahin’in de yeniden aday gösterilebileceği ihtimaller arasında yer alıyor.

Gölbaşı’na Balta sürprizi

AKP’nin en büyük sürprizini ise, kentin hızla gelişen ilçesi Gölbaşı’nda yapabileceği dillendiriliyor. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini 6 sene gibi uzun bir süre başarıyla yürüten ve Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü olan Murat Bey Balta, AKP’nin Gölbaşı’na düşündüğü isimler arasında. Balta’ya özellikle teşkilatın sıcak baktığı belirtiliyor.

Sincan’da Başkan Hasan Altın ve eski İlçe Başkanı Rıza Gezer arasında bir çekişme var. Etimesgut’ta ise Başkan Serhat Kemal Yılmaz yeniden aday olmak istediğini belirtmişti. Etimesgut’ta ismi geçen bir diğer isim ise AKP’ye yakınlığıyla bilinen Aktif Metropolitan Otel’in sahibi Mehmet Nükte. Tüm bu isimlerin dışında Ankara’nın metropol ilçeleri için AKP Ankara İl Başkanlığı’ndaki bazı yöneticiler de adaylık için çabalıyor. Merakla beklenen Çankaya İlçe Kongresi’nin ardından AKP’deki "adaylık savaşları"nın daha da kızışacağına kesin gözüyle bakılıyor.

CHP tabanı  dinleyecek mi

KARAYALÇIN’ın adaylığının açıklanmasıyla CHP’de yerel seçim hazırlıkları hızlandı. Genel Merkez ve il teşkilatı, Büyükşehir Belediyesi ile alınabilecek ilçeler üzerinde şimdiden hesaplamalar yapmaya başladı. Kulisler, aday olma çabaları da sürecin kaçınılmaz parçası olarak yaşanıyor. Siyasi çevreler CHP’nin bu süreçte tabana kulak vermeyi ihmal etmemesi konusunda birleşiyor. Tabanın bu sefer CHP’den beklentisi tepeden inme adaylar yerine halkın istediği, halka yakın olan isimlerin seçimlerde CHP’yi temsil etmesi yönünde. CHP’nin özellikle seçimi kazanma olasılığı bulunan Mamak, Yenimahalle ve Etimesgut gibi ilçelerde tabana kulak vermesi şart. Mamak’ta Meclis Üyesi Muharrem Özcan ismi son günlerde Mamak Belediye Başkanı adaylığı için geçiyor. Özcan uzun yıllardır Mamak’ta siyaset yapan ve sevilen bir siyasetçi. Mamak’ın koşullarını bilen, sorunlarını yaşayan bir isim.

Yine Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken CHP’nin kent içinde tartışmasız en çalışkan ismi. CHP’nin Güleken ve Özcan gibi kent içi siyasette yoğrulmuş ve çalışma azmi yüksek isimleri yerel seçimlerde nasıl değerlendireceği yeni parti politikaları açısından da önemli bir ipucu olacak.
Yazarın Tüm Yazıları