Anayasa'ya ombdusmanlık geliyor

Güncelleme Tarihi:

Anayasaya ombdusmanlık geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 13:53

ADALET Bakanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa değişikliğine giderek Türkiye'de kamu denetçiliği, ombudsmanlık kurumunu getireceklerini söyledi. Bakan Şahin, “Ombusdmanlık müessesesi konusunda düzenleme yapmıştık, ama Anayasa Mahkemesi iptal etti. Parlamentomuz kamu denetçiliği müessesesini Türkiye'ye getirmekte kararlıdır” dedi.

Haberin Devamı

İlki iki yıl önce Fransa'nın Marsilya kentinde yapılan Akdeniz Ülkeleri Noterlikleri Kollokyumu'nun ikinci toplantısı, Türkiye Noterler Birliği'nin ev sahipliğinde Antalya'da başladı. Belek Rixos Premium Otel'de gerçekleşen toplantıya Almanya, Arjantin, Arnavutluk, Avusturya, Bosna Hersek, Cezayir, Çin, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Letonya, Macaristan, Makedonya, Meksika, Portekiz, Romanya, Slovenya, Yunanistan, Tunus ve Togo olmak üzere 22 ülkeden noterler katıldı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'i bir araya getiren toplantının açılış konuşmasını Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni yaptı. Başkan Yeni, noterliğin kamusal bir yetki olduğunun hatırlatarak, noterlerin gayrimenkul satışı yapamadığı tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Bulgaristan, Romanya gibi eski Sovyet bloğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde noterlerin gayrimenkul satış izni ile donatıldığını ifade eden Yeni, “Bu toplantı bu konudaki yasal değişikliklere zemin hazırlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Uluslararası Noterler Birliği (ULNB) Başkanı Eduardo Gallino noterlik mesleğinin öleyici adalet hizmeti olduğuna vurgu yaptı. Başkan Gallino, şunları söyledi:
“Türkiye, sadece dostluk temelinde kapılarını açmıştır. Türkiye’de hukuk bilimi uluslararası modern bir seviyeye ulaşmıştır. Türkiye’de yayınlanan hukuki eserler, dünya hukuku bilimine büyük bir katkıda bulunmaktadır. Noterlik açısından baktığımız zaman modern bir noter kanunu vardır. Kalıcı, belirli bir alan kuralım ve bütün değerlerimizi Akdeniz havzası içinde paylaşalım.”

YARGININ İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Noterlerin toplumlarımızın huzuru ve barışı için önemli işler yaptığını belirten Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise, “Noterler, daha uyuşmazlık doğmadan çözüm üreten kişilerdir. Yargının çözmesi gereken bir çok konunun yargıya intikal etmeden önce çözen organlarımızdır. Yargıya intikal etmiş olan uyuşmazlıkların noterlerin katılarak, noterlik işlemleri sonucu oluşan belgelerle yargılama sürecini hızlandırdığını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

İŞ YÜKÜ AZALMIYOR

Özellikle iletişim alanında yaşanan değişimlerin farklı ve yeni suç tiplerini ortaya çıkardığını kaydeden Bakan Şahin, adalet mekanizmasında gerek hakim ve savcı gerekse mevzuat açısından yaptıkları iyileştirmelere karşın yargının iş yükünün azalmadığını kaydetti. İş yükünün azaltılması için olayların yargıya intikal etmeden çözecek mekanizmalar geliştirilmesi gerektiğini savunan Şahin konuşmasına şu ifadelerle devam etti:
“Yargının iş yükü azalmıyor artıyor. Hakimler ve savcıların yılda baktıkları dosya adedinin arttığını görüyoruz. İhtilafları yargıya gelmeden çözecek mekanizmalar bulabilir miyiz? İskandinav ülkelerinde geliştirilen ombudsmanlık müessesesi ile ilgili düzenleme yapmıştık ama Anayasa Mahkemesi Anayasa'da kamu denetçiliği kurumuna ilişkin hüküm olmadığı gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etti. Parlamentomuz kamu denetçiliği müessesesini Türkiye'ye getirmekte kararlıdır. Bu konuda Anayasa değişikliği gündeme gelecektir.”

Haberin Devamı

ARABULUCUK KANUNUN TASARISI

Hukuki uyuşmazlıklara ilişkin geliştirilen ikinci modelin arabuluculuk sistemi olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı, “Arabuluculuk Kanun Tasarısı’nı hazırlayarak meclise gönderdik. Şu an komisyonda görüşülüyor” dedi. Yargının iş yükünün azaltılması için noterlerin de devreye sokulması konusunun tartışılması gerektiğini kaydeden Bakan Şahin, “Konu yargıya intikal etmeden önce noterlere ilave görevler yükleyerek bir çare bulabilir miyiz? Çekişmesiz yargı ve delil tespiti işlerinde noterlere görev verebilir miyiz? Bu tartışılmalıdır. Kanat belirtmiyorum” diye konuştu.

SON KONUŞMACI GERÇEKER


Açılış törenin son konuşmacısı olarak kürsüye gelen Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise şunları söyledi:
“İşlem güvenliğinin sağlanması noterliğinin kamu görevi niteliğini ortaya koymaktadır. Elektronik noterlik hizmetleri açısından büyük ilerleme kaydetmiştir. Müşterek çalışmalar yargının işini kolaylaştıracaktır. Türkiye Noterler Birliği'nin tarafsız özgün ve etkin yapısı takdirle izlenmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!