Türkiye, AB’ye giriş gerekçelerini sunuyor

FRANKFURT
ULUSLARARASI Frankfurt Kitap Fuarı; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Orhan Pamuk’un konuşmalarıyla açıldı.

Bilindiği gibi Türkiye, bu yıl Onur Konuğu Ülke olarak, Frankfurt Kitap Fuarı’na katıldı.

Aylardır süren hazırlıklar, yapılan çalışmalar, koşturmalar, 14 Ekim itibarıyla meyvelerini vermeye başlayacak.

Açılış töreninde ayrıca, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de ilgi çekici bir konuşma yaptı.

Bu konuşmada Türkiye’nin kültürel önemini ve AB için gereğini anlattı.

Frankfurt Kitap Fuarı’nın bu yılki teması ’e-kitap’tı.

Bu konuda Paulo Coelho da burada yaptığı basın toplantısında e-kitap konusuna değindi. Bazı örneklerle bu tür bir kitap yayınının, yazılı kitapların satışını artırdığı kanısında olduğunu bile söyledi.

Türkiye pavyonunda, hemen hemen bütün Türk yayınevlerine ait küçük birer bölüm var. Orada her yayınevi, İngilizce veya Almanca kataloglarını sunuyorlar, fuara gelen yabancı yayıncı veya telif ajanslarıyla görüşüyorlar. Yazarlarımız da yabancı yayınevleriyle görüşüp, kitap anlaşmaları yapıyor.

* * *

FUARDA Türk edebiyatının dışında, değişik kültürel alanların, Türk sanatının, Osmanlı tarihinin, müziğimizin tanıtıldığı kitaplar yayınlandı. Bütün bunların içinde, sanırım her konuda yayınlanan kitapları ayrı ayrı okumak, ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Biliyorsunuz ki, Onur Konuğu Ülke Türkiye’nin mottosu şuydu: "Bütün renkleriyle Türkiye"

Walter Steinmeier de yaptığı konuşmada; bunun güzel bir buluş olduğunu söyledi ve gerçekten de birçok şeyi yansıttığını belirtti.

Bu arada bu sene fuarın 60. yılı. Hatırlayacağınız üzere Hürriyet Gazetesi’nin de 60. yılı bu sene.

Hürriyet Gazetesi de fuarda özel bir stantla yer aldı. Burada ayrıca Türk edebiyatından birçok kitabın Almanca çevirilerini de bulmak mümkün. Böylece sanıyoruz ki buraya gelen ziyaretçiler Türk edebiyatının seçkin eserlerini tanıma ve okuma fırsatını yakalayacaklar.

Bence açılışın başka bir ilgi çekici yönü, Alte Oper Frankfurt’ta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, fuara katılan, daha doğrusu fuarın oluşması için çalışan Alman ve Türklere bir yemek verdi. Yemeğe katılanların arasında -ki onun katılımıyla deniyordu zaten- Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Orhan Pamuk da vardı. Bu yemekten sonra yukarıya, salona çıkıldı ve Rengim Gökmen yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Alman korosu, ’Türk Beşleri’nin önemli isimlerinden Ahmet Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu’nu seslendirdi.

Dünün ilgi çekici kitap olaylarından biri de, ortak hazırlanan bir kitabın tanıtımıydı. Kai Diekmann ile Ertuğrul Özkök’ün ortak editörlüğünde hazırlanan Super Freunde / Süper Dostlar kitabı Almanca-Türkçe iki dilde yayınlandı. Almanya’da yaşayan Türkler ve Türkiye’de yaşamış Almanların kaleme aldığı yazılardan oluşan kitabın tanıtımında, iki ülkenin birbirini anlaması konusunda bu tür yazıların ne kadar yararlı olduğu anlatıldı. Bu ikili basın toplantısına Yeşiller Partisi üyesi, siyasetçi Cem Özdemir de katıldı.

Ayrıca Federal Almanya uyum bakanı Maria Böhmer’in katılımıyla Aydın Doğan Yalçındağ’ın buradaki bakanlık malzemeleriyle ve bakanlıktaki belgelerle çalışarak ve çeşitli söyleşilerle hazırladığı Gençlik ve Oyun kitabı için bir tören yapıldı. Kitap hem Almanca hem Türkçe yayımlandı.

* * *

FUAR, herkesin beklediği gibi oldukça hareketli başladı. Aynı tempoda devam edecek fuarla ilgili yazılarımızı sürdüreceğiz.
Yazarın Tüm Yazıları