’Sincap’ 1 milyon YTL daha istedi, müşterilerle kapıştı

SİNCAP Evler Projesi’nde birçok sosyal aktivite vaadini gerçekleştirmeyen Ünal İnşaat, şantiye elektriğini ve kuyu suyunu devretmek, yolları soğuk asfaltla kaplamak, drenaj kanallarını tamamlamak ve sığınak yapmak için 271 evden toplam 1 milyon YTL daha istedi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Şener Erdinç, "Bunları gerçekleştireceğim dedim ama bedeli benden demedim" diyor.

ÜNAL İnşaat, Tekirdağ’ın Saray İlçesi’nde uygulamaya koyduğu Sincap Evler Projesi’nde 271 aileye hayal kırıklığı yaşatıyor. Maket üzerinden satış yaparken yüzme havuzu, hayvanat bahçesi, çocuk kulübü, botanik bahçesi, şarap evi, mini golf gibi vaad ettiği sosyal aktiviteleri gerçekleştirmeyen Ünal İnşaat, şantiye elektriğini sakinlerinin üzerine çevirtmek, evlere dağıtılan suyu 49 yıllığına devretmek, site içi yolları soğuk asfalt ile kaplamak, drenaj kanallarını tamamlamak, iskan alınması için gerekli olan sığınağı inşa etmek için sakinlerden para talep ediyor. Projedeki 315 kır evinden 271’ini 40 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla satan Ünal İnşaat, şu ana kadar 11 milyon Euro’nun (yaklaşık 20 milyon YTL) üzerinde satış geliri elde etti.

Bedelsiz mal yok

Sincap Evler projesinden kır evi satın alanların Hürriyet’in Tüketici Köşesi’ne ilettiği şikayetlere Ünal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şener Erdinç’in verdiği yanıtlar şöyle:

Satılırken Sincap Evler ekolojik köy olarak anlatıldı. Çocuk ve hayvanat bahçesi, mini çiflik, bisiklet yollar, kır kahveleri, restorantlar, pastane, şarapevi, hobi evi, sinema, anfi tiyatro, organik tarım bahçeleri, yüzme havuzları, mini golf, eczane, sağlık ocağı, tekel-loto-ganyan bayii, hipermarket olacağı vaad edildi. Hiçbiri gerçekleşmedi.

Şirketimiz bu oluşumların gerçekleşmeyeceğini söylemiyor. Ayrıca, sözleşmelerde ve resmi tapular üzerinde adı geçen hiçbir tesise, hiçbir malikin ortaklığı gözükmüyor. Hiçbir resmi evrakta, bu tesisler yapılarak, maliklere ortaklık hakkı, bedelsiz mal ve hizmet almaları hakkı verilmemiştir.

Parasıyla yaparım

Satış aşamasında yapılan sözleşmede yer alan, "Sosyal tesisler, yol, kanalizasyon, ortak yürüme yerleri, ortak yeşil alanlar, yağmur suyu ve pis su drenajı, giriş güvenlik sistemide satıcı tarafından inşaa edilecektir" maddesi de uygulanmamıştır. Bunlar için bizden bedel istenmiştir.

Satıcı tarafından inşa edilmesi konusunda şüphe yoktur. Ancak yol ve alt yapısı (sadece yol değil, elektrik, su, bahçe sulama, drenaj vb.) zaten bitirilmiş olup, üst yapı konusunda (tercih edilecek satıh kaplama granit, beton, asfalt vs.) site içi yollar ortak mülkiyete tabi olduğu için kurul kararı istenmiştir. Tüm bunların inşaati, "yatırımcı tarafından gerçekleştirilecektir" ibaresi içerisinde, "bedeli karşılanacaktır" kelimesi bulunmamaktadır.

Geçici yönetimin bizde olacağını biliyorlardı

Kat mülkiyeti yasasına site yönetimine geçilmesi için toplam 2/3 oturma ve inşaatın bitmiş olması şartı varken Ünal İnşaat, kendisini site geçici yönetimi olarak atadı. Sakinlerden katkı payı diye kendilerinin yapması gereken yol yapımı, ışıklandırma, çitle siteyi çevirme, çocuk parkı, su kuyusunun kiralanması, yağmur kanalları için para talep etmeye başlandı.

Her malik, evini alırken Ünal İnşaat’in geçici site yönetiminde olacağı bilgisine imzası ile haizdir. Katkı payı ve proje bedeli kelimeleri her Site Yönetim Planında açıkça yazılıdır.

Ünal İnşaat sitenin su deposunu 49 yıllığına site yönetimine kiralayabileceğini söylüyor. Susuz bir yaşam alanı düşünülebilir mi? Elektriğin TEDAŞ’a devri için de maliklerden para istiyor.
Yazarın Tüm Yazıları