GeriSeyahat Türkiye’nin en iyi 10 brunch mekánı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en iyi 10 brunch mekánı

Türkiye’nin en iyi 10 brunch mekánı

Havalar iyice soğumadan, özellikle hafta sonları güneşin tadını çıkarmak gerek. Sabah uykunuzu iyice aldıktan sonra evde iş yapma derdinden kurtulup, gürültüden uzak bir yerde uzun, upuzun bir kahvaltı yapmak istemez misiniz? Batı’da buna "brunch" diyorlar.

Sabahla öğlenin tam ortasında, eskilerin kuşluk vakti diye adlandırdığı zaman diliminde başlanıyor brunch’a. Ne zaman biteceğiyse size kalmış. Bazıları öğlen sularında bitiriyor, kimileri ise ikindiyi de deviriyor. Son yıllarda kahvaltı veren mekánlar mönülerini zenginleştirerek ve öğlenlerden, akşamlardan seçtikleri yemekleri kuşluk vaktine taşıyarak zengin brunch sofraları hazırladı. Bazı yerlerse klasik Batı tarzı brunch’ı alıp hafta sonlarına taşıdı. Büyük jürimiz de yerel tatlarla buluşarak Türkleşmiş brunch’ın en iyi 10’unu seçti.

EN İYİ 10

1. Four Seasons /İSTANBUL

2. Gezi /İSTANBUL

3. Haliç Kafe/İSTANBUL

4. Sümer Tilmaç Sanatçı Köyü/ANTALYA

5. Lacivert/İSTANBUL

6. Tepe Kahve/İZMİR

7. Budakaltı/ANKARA

8. Gamirasu Cave/KAPADOKYA

9. Sadekahve/İSTANBUL

10. Naci Usta/İZMİR

FOUR SEASONS

Dünya mutfaklarından tatlar

İstanbul’un orta yerinde Sultanahmet’te bulunan bu otel, dünyanın en iyi Four Seasons’u seçilmişti. Four Seasons Restaurant’ta her pazar dünya mutfaklarından farklı lezzetler tadabilirsiniz. Şeflerin özel olarak hazırladığı farklı tatlar, Uzakdoğu’nun gizemini taşıyan baharatlar, birbirinden farklı sushi’lerin yanı sıra her hafta değişecek sıcak büfe konseptinde; av etleri, körili Hint lezzetleri, doğal mantar ve et çeşitleri şaraplar eşliğinde sunuluyor. (212) 638 82 00

GEZİ İSTANBUL

Fransız ve Türk kahvaltısı

Geçmişi 40 yıl öncesine kadar uzanan Gezi İstanbul’un Taksim ve Kemerburgaz’da iki şubesi var. Gezi İstanbul iki tür kahvaltıyı birleştirerek brunch oluşturmuş. Biri geleneksel Türk, diğeri de Fransız kahvaltısı. Türk kahvaltısındaki peynirleri derlemek için memleketin belli başlı tüm mandıraları gezilmiş. Yeşil ve siyah zeytin, domates, salatalık ve taze nane ağırlıklı yeşillik, tereyağı, ev yapımı reçel, gezi fırınından seçmelerden oluşan poğaça, croissant, baget, tereyağı, reçel, filtre kahve ve çay sunuluyor. Omlet, sahanda yumurta çeşitleri ve menemen anında pişirildiği için mikro dalga fırın bulunmuyor. Taksim: (212) 292 53 53

HALİÇ KAFE

Akşamları meyhane oluyor

Denizden baktığınızda Süleymaniye’nin tam tepe noktasında bulunuyor. Botanik Bahçesi’nin yan bahçesine bitişik, Müftülük binasının arkasında. Vefa’dan da girişi var. Vefa Bozacısı’nın önünden yolu hiç kaybetmeden devam ettiğinizde Ayrancı Sokağı’na çıkıyorsunuz. Kasım Yenügün ve eşi Nesrin Hanım’ın birlikte işlettiği kafe sabah 08.00’de açılıyor, gece yarısına kadar servis sürüyor. Pervari ve Kaçkar balı, kaymak, jambon, sucuk, pastırma ve zeytin-peynir çeşitleri mevcut. Üsküplü Nesrin Hanım’ın elleriyle hazırladığı Makedon usulü omleti spesiyali. Masa örtüleri değişen mekán akşama doğru zarif bir İstanbul meyhanesine dönüşüyor. (212) 528 10 25-26

SÜMER TİLMAÇ SANATÇI KÖYÜ

Melek Hanım Çiftliği

Oyuncu Sümer Tilmaç’ın Antalya’nın Serik İlçesi Karadayı Beldesi’ndeki eşinin adını verdiği Melek Hanım Çiftliği, limon bahçeleri arasındaki ırmak manzarasıyla göze çarpıyor. Brunch ve kahvaltısıyla ön plana çıkan mekán sadece Antalya’dan değil şehir dışından gelen konukları da ağırlıyor. Kahvaltı mönüsünde, tandır ekmeği, portakal suyu, turunç reçeli, çiçek balı, köy peyniri, köy yumurtası, zeytin, zeytinyağı, tereyağı, yörük tulumu, keçi peyniri gibi ekolojik ürünlerin yanı sıra tepsi kol böreği ve ekmek içinde çiftlik kavurması da bulunuyor. 45 dekar alana yayılan çiftlikte 15 kişi çalışıyor. (0242) 721 01 85

LACİVERT

Güney Akdeniz sofraları

Anadoluhisarı’ndaki Lacivert Doğu ve Güney Akdeniz ülkelerinin sofrasını pazar sabahlarına taşıdı. Özellikle Fas, Tunus, Cezayir mutfağını mercek altına alan Şef Hüseyin Ceylan özgün bir mönü hazırladı. Çeşit çeşit baharatların farklı kombinasyonları, acı ve tatlıyı birleştiren bir anlayış ile bakliyat ve sebzenin bolca kullanıldığı hamur işleri öne çıkıyor. Mönüde Güney Akdeniz ülkelerine ait tatlar var; ceylan boynuzu, irmikli ekmek, pastilin şekerli tuzlu (tavuklu) börek, kaşari (soğuk salata), bademli tart, bademli irmikli tatlı, baharatlı havuç, felafel. Kabak tatlısı, güllü puding, sütlü zerde, krem brüle, cevizli çikolata topları ve makrut (hurma tatlısı) da tatlıya düşkün olanlar için. (0216) 413 42 24

TEPE KAHVE

Yoğurtlu patates, biber kabağı

Çeşme yolu üzerindeki Barbaros Urlu Köyü mevkiinde, 60 yılı geride bırakmış Tepe Kahve (Çetin’in yeri) kahvaltılarıyla iddialı.Çetin ve Didem Tutar, burada 12 ay boyunca misafir ağırlıyor. Kahvaltı 11 çeşitten oluşuyor. Kahvaltıda beş dönümlük kendi tarlalarında yetiştirdikleri patates ve biber kabaklarını da sunuyorlar, sıcak olarak servis edilen yoğurtlu patates, biber ve kabak kahvaltıda bu tür yiyeceklere alışkın olmayanların bile hoşuna gidiyor. Fiyatı 5 YTL. Kahvaltıda ekşi köy ekmeği, balıklıova kara ekmeği, ayrıca zeytinden reçele, kaymaktan domatese uzanan bir sofra hazırlanıyor. Fiyatı 10 YTL. Çeşme Yolu üzeri Barbaros Köyü Urla. (0232) 772 81 91

BUDAKALTI

Kahvaltıda 70 çeşit

Demokrat Parti döneminde milletvekillerinin oturduğu dört katlı bina 12 yıl önce Ertuğrul Derer tarafından restoran olarak işletilmeye başlandı. Restoranın mönüsü, İtalyan mutfağı ile Türk mutfağının sentezinden oluşuyor. 1997’den beri brunch hizmeti veriyor. 70 çeşitlik Budakaltı brunch’ta kahvaltı büfesi, salata büfesi, zeytinyağlı büfesi, sıcak büfe, tatlı ve meyve büfesi, ekmek ve kruvasan çeşitleri bulunuyor. Spesiyalleri her hafta değişiyor. Ayrıca her hafta Türkiye’nin farklı bölgerinden yöresel yemekler yapılıyor. Yaz aylarındaysa barbekü, omlet ve makarna büfesi gibi farklı büfeler oluşturuluyor. Budakaltı’nda brunch pazar günleri 09.30’da başlayıp 14.00’te bitiyor. Ücreti ise 32.5 YTL. Çocuklardan ücret alınmıyor. Tel: (312) 427 85 45.

GAMİRASU CAVE OTEL

Organik ürünler

Ürgüp’ün Ayvalı köyündeki butik otellerinde Gamirasu Cave Otel’de, kahvaltı ve yemek çeşitlerinin tamamı, köydeki tarım alanlarında ve otelin kendi bahçesinde yetişen organik ürünlerle hazırlanıyor. Otelin bulunduğu alanda 11. yüzyıldan kalma bir manastır da yer alıyor. Kahvaltıda hakiki petek köy balı, ev yapımı reçel, köy peyniri, kaymak, köy ekmeği ve bol meyve çeşidinden oluşan 25 çeşit bulunuyor ve müşterilerin çoğunluğunu ABD, Güney Amerika ve Kanada gibi ülkelerden gelenler oluşturuyor. Forbes dergisi tarafından Ortadoğu’nun en iyi 6. oteli seçilen Gamirasu Cave Hotel’de kahvaltı fiyatları kişi başı 15 Euro. (384) 341 74 85

SADEKAHVE

Yalıda kahvaltı

Aslında geleneksel Türk kahvaltısı veriliyor. Kahvaltı saati, sabah erkenden başlayıp gün batımına kadar sürüyor. Mekan Rumelihisarı’nda Ayla-Recep Aral çiftine ait Oduncubaşı Yalısı’nda yer alıyor. Yalı Ayla Hanım’ın dedesinin mülkü. Recep Bey, Sade Kahve’nin brunch’ını şöyle tarif ediyor: "Kahvaltıyı biraz genişletip öğlene doğru yayıyor ve içine biraz öğlen yemeğinden de çeşitler katıyorsunuz, böylece brunch oluyor". Sadeahve’nin mönüsünde Erzincan’dan tulum peyniri, Kars’tan kaşar var. Yanında bal, manda kaymağı, gözleme, çiğ börek, anında hazırlanıp pişirilmiş mantı da sunuluyor. (0212) 358 23 24

NACİ USTA RESTORAN

1000 kişilik mekán

2002’de açılan Naci Usta Restoran’da 1000 kişiye hizmet veriliyor. Pazar günleri sabah 08.00’den öğlen 14.00’e kadar açık olan açık büfede 5 çeşit peynir, 7 çeşit reçel, kuru üzüm, çeşit zeytin, bal kaymak, pastırma, sucuk, salam, sosis tava, 7 çeşit börek çeşidi, çeşitli ekmekler, köylü usulü patates, sosisli ve çırpma yumurta çeşitleri, menemen, domates söğüş bulunuyor. 35 yıldır aşçılık yapan Naci Usta Restoran’ın sahibi Naci Deniz " Titiz ve disiplinli çalışıp gelen konuklarımızı memnun etmeye çalışıyoruz" diyor. Yeni Çeşme Otoyolu No: 154/1 Balçova. (0232) 239 41 01
False