Kiralık eve talep arttı

Güncelleme Tarihi:

Kiralık eve talep arttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Deprem İstanbul'daki bazı binaları yerle bir ederken birçok ev de hasar gördü. İstanbulluların bir dahaki depremde benim evim de yıkılır mı sorusuna cevap ararken emlak piyasasındaki durumu araştırdık. Kiralık piyasası hareketlenmiş durumda.

Depremin ilk şokunu atlamaya çalışan İstanbulular, bir yandan da ne yapmalı, yeni bir depreme nasıl hazırlanmalı sorularının cevaplarını da aramaya başladı. İstanbul'da tamamen çöken binadan çok daha fazla hasarlı bina var. Kimi ağır hasarlı, kimi de tamir edilebilecek durumda.

Birçok İstanbullu da evine güvenmiyor ve olabilecek başka bir depreme karşı en güvenli evde oturmak istiyor. İstanbul'un deprem bölgesinde özellikle Halkalı Toplu Konutları çok talep gören yerlerden. Bu bölgede çalışan emlakçılar ellerinde çok sayıda kiralık daire bulunmadığını, buna karşılık çok talep olduğunu söylüyor.

Halkalı'da dolarla kira

En çok giriş ve dubleks dairelerle, 5 katlı bloklara talep olan bölgede Türk Lirası'nın yanı sıra dolar üzerinden de kira isteniyor. Halkalı'nın talep görmesinin en önemli nedenleri arasında toplu konut alanı olması ve depremde zarar gören bölgelere yakınlığının etkili olduğu söyleniyor. Talep gören bir diğer bölge ise Maslak. Maslak'ta depremden önce 200 milyon olan kiralar 250-300 milyona çıkmış durumda. Maslak'taki emlakçılar ‘‘Zaten bu bölgenin yüzde 90'ı dolu. Kiraların artması normal’’ diyor.

Konut Bakanlığı kurulsun

Emlak sektöründe faaliyet gösteren, gayrımenkul pazarlaması yapan danışmanlık hizmetleri şirketlerinden bazıları henüz şoku atlatamadı. Ulusal Emlakçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Reha Medin henüz bundan sonrasına ilişkin bir çalışmaları olmadığını söyledi:

‘‘Henüz herkes şokta. Dernek olarak biraraya gelemedik. Önceden beri söylediğim bir şey var, bir konut bakanlığı kurulmalı. Kiralama ve satışlarda bir değişiklik yok. Depremde yıkılan yerlerde şok geçtikten sonra hayat devam edecek. İnşaatlar yapılacak. Emlakçılar gayrımenkul pazarlayanlardır. Binaların uygun yapılması bizimle ilgili bir şey değil. İstanbul'da kiralar her zaman yüksektir. Bu olaydan sonra özellikle kiralar yükselebilir. Ev sahiplerinen vicdanlı davranmaları kiraları yükseltmemeleri lazım.’’

Sektörde faaliyet gösteren bir diğer kuruluş olan TURYAP'ın yetkilileri doğal afet durumlarında emlak talebinin canlandığını belirterek zarar ne kadar olursa olsun hem kiralık, hem de satılık bazında bir hareketlilik olduğunu, bu sefer de sektördeki ilk kıpırdanmaların bu yönde olduğunu söylüyor. Şirket yetkilileri ‘‘ Her zaman müşterinin bilinçlenmesi, hangi özelliklere sahip bir gayrımenkule talep olduğunu bilmesi taraftarıyız. Müşteri bundan önce de binanın yaşı, yıpranma payı gibi konuları araştırıyordu, şimdi psikolojik olarak binanın depreme dayanıklılığı hususu bir nebze öne çıkabilir’’ diyor.

Gayrımenkul Kalite Platformu Derneği

Sattığımız binayı bilirkişiye soracağız

Gayrımenkul danışmanlık hizmeti veren şirketlerin oluşturduğu, içinde Coliers, Rımıc, DTZ, Proje Yönetim A.Ş, Kuzey Batı, Türel&Türel, Richard Ellis'in de bulunduğu Gayrımenkul Kalite Platformu Derneği, olağanüstü toplantıya hazırlanıyor. Ne yapmaları gerektiğini tartışmaya hazırlanan derneğin üyelerinden Rimic Genel Müdürü Reyhan Eren ‘‘ İnsanlar hala şokta, henüz belirgin bir reaksiyon almadık fakat bizim müşteri kitlemiz villalara yöneliyor. Bundan sonra pazarlayacağımız projelerin müteahhitlerini araştıracağız, geçmişte herhangi bir şey var mı diye. Satışını yaptığımız yerlerin dayanıklılığı için de müteahhitten ya da sahibinden değil bir üçüncü kişiden bilirkişi raporu isteyeceğiz. Bunu hem kendi iç rahatımız için hem de müşterimiz için yapmak durumundayız. Bundan böyle müşterilerimizin çok sayıda soru ile geleceğini biliyoruz’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!