Emin Çölaşan: Nereye kadar para?

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Türk toplumunda para her şeye egemen olmaya başladı. Bu hadise şimdi değişik bir boyutta futbola da girdi ve yıllardan beri ‘‘Türkiye 1. Futbol Ligi’’ olarak bildiğimiz ligin adı, Futbol Federasyonu tarafından ‘‘Türkiye Telsim Ligi’’ olarak değiştirildi.

İki yıl için toplam 9 milyon 250 bin dolar karşılığında!

Bu konu biraz garibime gitti. Spordan sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü ile konuştum. O da karşıydı. Sonra Futbol Federasyonu Asbaşkanı Ata Aksu'ya bu konudaki görüşlerini sordum ve olayı kafamda oluşturmaya çalıştım.

Şimdi size iki tarafın görüşlerini aktarıyorum. Ata Aksu şöyle diyor:

‘‘Biz teklif istedik. Telsim iki yıl için 9 milyon 250 bin dolar önerince kabul ettik. Parayı taksitle alacağız. Her şey yasaldır. Basketbol ligi geçen yıl ‘‘Rifle’’ ligi olarak oynanmıştır. Bu parayı Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor'a, altyapı için vereceğiz. Bu konuda diğer lig takımlarının da onayını aldık.’’

Yarın örneğin Sabancı başvurup daha fazlasını verirse ne olur? Aksu şöyle diyor:

‘‘Gayet tabii, fazla veren olabilir. O zaman ligimizin adı ‘Türkiye Sabancı Ligi' olur’’

İyi ama bunun sakıncaları yok mu? Yarın öbürgün ya Jet-Pa daha fazlasını verirse? Üçkáğıtçılar, çeteciler, mafyacılar vesaireler fazlasını verip Türkiye ligine isimlerini koydururlarsa?

Bunun yanıtı galiba yok.

***

Konuyu Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü’ye sordum. Şiddetle karşı çıkıyordu. Şunları söyledi:

‘‘Federasyon yetkisini çok aşmıştır. Böyle bir isim değişikliği, her şeyden önce kanun gerektirir. Ayrıca bir şirket isminin (olayımızda Telsim) başına ‘Türkiye' sözcüğünün getirilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekir.

Burada işin yasal ve manevi yönleri var. Yasal yönüne kısaca değindim. Manevi yönü ise parayla ölçülmez. Biz federasyonun para kazanmasına karşı değiliz. Ligin ismi örneğin ‘Telsim desteği ile Türkiye 1. Ligi' olabilir. Ama her yere para böyle sorumsuzca sokulduğu takdirde, örneğin ileride oynanacak Atatürk Kupası'nın ismini de ‘Telsim Atatürk Kupası' mı yapacağız?

Basketbol ligi ‘Rifle' adı altında oynanmış olabilir. Bizden önceki bir yanlış uygulamadır ve onu da durduracağız.’’

***

Federasyon Asbaşkanı Ata Aksu'nun sözlerini Antalyaspor Kulübü Başkanı Erdoğan Tekin'e sordum... ‘‘Bizim bu konuda hiçbir yazışmamız, bilgimiz ve onayımız yok. Bize bir şey söylenmedi ve sorulmadı’’ dedi.

Demek ki İstanbul'da bir şeyler oluyor ve dört büyük kulüp dışında diğerlerinden bir şeyler saklanıyor.

Bu işin içinde bazı tehlikeler seziyorum. Türkiye ligi önemli bir olaydır. Parayı bastıran bu lige ismini verebilir mi? Benim mantığıma pek uymadı.

Yukarıda da belirttiğim gibi, yarın bazı üçkáğıtçılar, kara paracılar, vurguncular devreye girer ve parayı bastırıp lige isimlerini koydururlar.

Ortada bunu önleyecek bir yasal düzenleme yok, mevzuat yok. Federasyon oturmuş, para kazanmak için bir karar almış ve uygulamaya girişmiş.

Ayrıca bildiğim kadarıyla, bu amaçla bir ihale falan da açılmamış. Açılsaydı, bütün Türkiye'ye duyurulsaydı, belki birileri çıkıp 30 milyon dolar verecekti!

Bu yıl maçların naklen yayın hakkını Uzan Grubu aldı. Telsim onların telefon şirketi. Belli ki federasyonla Uzanlar arasında bir uzlaşma olmuş ve iş ‘‘yabancıya gitmesin’’ diye onların bir şirketine verilmiş.

Ama mesele şu veya bu isim, şirket veya grup değildir.

Bu yolu bugün açarsınız, yarın öyle birileri işin içine girer ki, pişmanlık duyarsınız ama iş işten geçmiş olur.

Kaldı ki, Ünlü'nün dediği gibi her şey para değildir. Manevi değerlerin içine ille de parayı sokmak, biraz yanlış bir davranıştır.

***

Türkiye 1. Ligi'nin adını değiştirmek, öyle sıradan ve kolay bir karar değildir. Sadece parayla, rant elde etmekle, gelir sağlamakla açıklanacak kadar da kolay bir iş değildir.

Türkiye 1. Ligi'nin isim hakkı, bir federasyon kararıyla herhangi bir kişiye, şirkete, kuruluşa devredilemez.

İşin yasal ve manevi yönü, bu açıdan bakıldığında aynıdır.

***

Bu konu bundan birkaç gün önce Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından mahkemeye intikal ettirildi. Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen 22 Temmuz 1999 tarih ve Esas 1999/12 sayılı kararla federasyon haksız bulundu ve Telsim isminin Türkiye 1. Ligi'nde kullanılmasına tedbir konuldu.

Yayın organlarında bundan böyle ‘‘Türkiye Telsim Ligi’’ sözcükleri kullanılamayacak.

***

Ben beklerdim ki, böyle bir konu bu köşelerde değil, spor medyasında öncelikle gündeme getirilsin ve işi bizden çok daha iyi bilenler tarafından tartışılsın. Medyada spor programlarını ve spor sayfalarını düzenleyen arkadaşlarımız kusura bakmasınlar ama, belli konuların üzerine nedense gidemiyorlar. Ya bir şeylerden çekiniyorlar, ya aralarında danışıklı dövüş var, ya da çok önemli konuları bile umursamıyorlar.

Varsa yoksa futbolcunun ve yöneticinin lafları, manken aşkları ve goller! Gerisi onları pek fazla ilgilendirmiyor.



Yazarın Tüm Yazıları