İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Hamidiye suyunda bakteri bulundu

Bazen titizlikle paranoya arasında ince bir sınır olabiliyor. Ama görünen o ki, eğer gelişmiş bir toplumda yaşıyorsanız titizlik değil, paranoya sözkonusu oluyor. Çünkü uygar toplumda insana verilen değer gereği, kuşkulanmak paranoyak olmak anlamına gelebilir. Ama bir toplumda insana verilen değer konusu tartışmalıysa, kuşku duymak hiç de paranoyak olmayı gerektirmiyor.

Çünkü bir güven eksikliği meselesi, yerinde bir kuşku durumu vardır.

Titiz olur, önleminizi alırsınız

İşte ‘‘su’’dan bir örnek...

Öykü kısa: Bahçelievlerde oturan bir okurumuz, semtlerinde Hamidiye Kaynak Suyu istasyonunun açılması üzerine, her zaman kullandıkları suyu almaktan vazgeçerek, bu istasyondan su almaya karar veriyor. Çünkü belediyenin denetiminde olduğu için sağlık açısından daha emniyetli olduğunu düşünüyor.

Bahçelievler Karakolu'nun yanındaki istasyondan, mavi damacanalarda satılan sudan alıyor. Ama eşi, sağlık konusunda titiz. Suyu tahlil ettiriyor. Steril şişede analız edilen suya ait, Hıfzıssıha Müessesesi, 01.07.1999 tarih ve 02703/2296-2168 no'lu raporun sonucu şöyle:

‘‘Yapılan analizde numune suda koliform bakteri tesbit edildiğinden: 425/c maddesine aykırı; 432/c maddesine göre de sağlığa az veya çok zarar verecek derecede bozulmuş sayıldığını bildirir rapordur.’’

Fazla söze gerek var mı?

Yönetenlerin dikkatine...

Fayton terörü

YEŞİLKÖY

Yeşilköylü bir okurumuz, gönderdiği e-mail'inde eskisi gibi parkta rahatça yürüyüş yapamadığını anlatıyor. Çünkü yaklaşık bir yıldır, hiç bir vasıtanın girmemesi gereken parkta bir fayton gece gündüz tehlikeli bir şekilde faaliyet gösteriyormuş. Okurumuz, fayton sürücüsünün çoluk çocuk demeden faytonu insanların üzerine doğru sürdüğünü anlatıyor. Ailesinin de bu şekilde tehlike atlattığın bildiren okurumuz, herkesin kendileri kadar çevik davranıp, kurtulmayabileceğini, her zaman can güvenliğini tehdit eden bir kaza olasılığınını bulunduğunu belirtiyor.

Yayalara ait parkta böyle bir fayton terörünün semt sakilerini rahatsız ettiğini anlatan okurumuz, birçok kez şikayette bulunduğunu, ama sonuç alamadıığnı; bir an önce ilgililerin konuya eğilmesini istiyor.

İletişim özürlü semt

PENDİK

Pendik Kurtköy Hilal Konutları sakinleri adına bir okurumuzdan faks aldık. Önemli bir sorunları var. Sitelerinde telefon yok. Site yönetimi altyapı sorunu olmadığını belirtiyor. Konutlarda yaşayanlar aylardır telefon bağlanmasını bekliyor. ‘‘Dünyayla iletişimimiz sıfır, telefon denen cihazın görüntüsünü neredeyse unutacağız’’ diyen okurumuz, Telekom’dan çözüm beklediklerini belirtiyor.

Eski okul binası mezbelelik

NİŞANTAŞI

Nişantaşı, Akkavak Sokak'tan arayan bir okurumuz, Şişli Terakki Lisesi eski binasının durumunu anlattı. Binanın arka kısmı, akşamları Nişantaşı bölgesinin çöplerinin biriktiği bir yer haline gelmiş. Okurumuz, binanın ön kısmının otopark olarak kullanıldığını, ancak arka kısmının bir mezbelelik haline geldiğini anlatarak, geceleri burada sarhoşların barındığını ve sokak sakinlerinin bundan rahatsız olduğunu belirtti.

Komşuda var, bizde yok

NİŞANTAŞI

Nişantaşı, Kuyumcu İrfan Sokak'tan arayan bir okurumuz, doğalgaz bağlanmamasından şikayetçi. Yanlarındaki apartman, Zafer Sokak'la kesişme noktasında olduğu için doğalgazdan yararlanabiliyormuş. Okurumuz, bu denli yakına kadar gelen doğalgazın bağlanmasını beklediklerini, ama hiçbir çalışmanın yapılmamasının endişe verici olduğunu söyledi.

Fişek gürültüsü

ÇİFTEHAVUZLAR

Çiftehavuzlardan arayan bir okurumuz, Büyük Kulüp'e yakın oturduklarını belirterek, yaz mevsimi dolayısıyla sıklaşan düğünlerde atılan ve araç alarmlarını çaldıran havai fişek gürültüsünden rahatsız olduklarını belirtti.

İlaçlama için çok bekledik

KADIKÖY

Kadıköy, Halitağa Caddesi, Bayramyeri Sokak'tan arayan bir okurumuz, semtlerindeki sivrisinek sorunundan söz ederek, şimdiye kadar hiç ilaçlama yapılmamasını şikayet etti. Birçok kez yaptığı başvurularda makinelerin arızalı olduğu bildirilmiş. Ancak okurumuz Moda semtinde düzenli ilaçlamanın yapıldığına dikkat çekerek, arızanın bu kadar uzun sürede giderilememesi karşısında daha pratik bir çözüm beklediklerini belirtti.

Okurumuz, çöpler toplandıktan sonra kışın aksatılmayan sokak temizliğinin yapılmadığını, bunun da sinek sorununu iyice büyüttüğünü ifade etti.

Çalışma bitirilsin

PENDİK

Pendik, Altkaynarca'dan arayan bir okurumuz, yollardaki asfaltlama çalışmasının bir türlü tamamlanmayışından şikayetçi. Üç aydır süren çalışmanın bir an önce bitmesi, semt sakinlerinin ortak isteği.

Parkımızı tinercilere kaptırdık

KIZILTOPRAK

Kızıltoprak İntaş Sitesi'nde oturduğunu belirten bir okurumuz, çocuk parkının başına gelenleri anlattı. Park bakımsız, çocuklar için oyun araç gereçleri ise kırık dökük olduğu için sökülüp muhtemelen tamir için götürülmüş. Ama iki ay olmuş ve geri gelmemiş. Okurumuz, parkın şimdilerde tinercilerin mekanı haline geldiğini belirterek bir an önce parkın eski haline getirilmesini istediklerini ifade etti.

12 yıldır musluktan su akmıyor

SULTANBEYLİ

Sultanbeyli Ahmet Yesevi Mahallesi'nden arayan bir okurumuz, 12 yıldır bölgede su sisteminin olmadığını belirterek konutların hep tankerle su aldığını belirtti. Yakın zamana kadar tankerlerin düzenli olarak mahallelerine geldiğini anlatan okurumuz, bir süredir bu düzenin bozlduğunu, 20 günde bir tanker geldiğini anlattı. Okurumuz, ilgililerin semt sakinlerinin kronik su sorununa eğilmesini istediklerini iletti.

Hava pompaları çalışmıyor

Yazarımız Gündüz Tezmen, Silivri'den İstanbul'a gelirken aracının lastiklerinin havasının azaldığını görünce bir benzin istasyonuna girerek lastikleri şişirmek istemiş. Ama bunun için Silivri, Selimpaşa ve Kumburgaz bölgesinde 8-10 benzin istasyonunu ziyaret etmek zorunda kalmış. Çünkü hiçbirisinde hava pompası çalışmıyormuş. Tezmen haklı olarak soruyor:

‘‘Ücretsiz olan bu hizmeti hiçkimse sürdürmek istemiyor; uzay çağının akaryakıt istasyonlarını kurduklarını ileri süren şirketler, bu istasyonları denetlemiyor mu?

Acaba ruhsat verirken belirli şartları arayan belediyeler daha sonra denetim yapmıyorlar mı?’’

Evet, özellikle bu mevsimde trafiği yoğun bir yolda önemli bir eksiklik.

İlgililerin dikkatine...

Yedi aydır bitmiyor

KOŞUYOLU

Kadıköy, Koşuyolu, Muhittin Üstündağ Caddesi'nden arayan bir esnaf okurumuz, Ocak ayında başlayan kanalizasyon çalışmasının hala sürdüğünü belirtti. Yedi aydır caddedeki çalışma yüzünden toz toprak içinde kalmışlar.

ALKIŞLAR

İzinsiz panolar kaldırılıyor

Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'da gelişigüzel ve izinsiz konulan panoların kent görünümünü bozmamaları için bir çalışma başlattı. Gelirler ve Zabıta Müdürlüklerince yürütülen çalışma belediye sınırları içinde kalan ana arterlerde uygulanacak. Çalışma kaldırılan panoların yeniden konmaması için sürekli olarak devam edecek. Belediye yetkilileri panoların yapımının çok pahalıya mal olduğu için kaldırılan birinin yerine yenisinin konmasına pek rastlanmadığını belirtiyor: 'Ama buna karşın ikinci defa uygulama olması halinde pano tekrar kaldırılır.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!