Kaza geliyorum demiş

Güncelleme Tarihi:

Kaza geliyorum demiş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

John Kennedy Jr, bile bile ölüme uçmuş. Uçma tutkusunu annesinin ölümünden sonra gerçekleştirebilen John, 100 saatlik uçuş deneyimine rağmen fırtınalı ve sisli bir havada uçtu. Oysa kendisinden daha deneyimli pilotlar bile uçuştan vazgeçmişti. Hataları bununla da bitmiyordu...

ABD'yi yasa boğan son Kennedy trajedisi, bir süredir ‘geliyorum’ diyordu. Pilot brövesi almak için annesi Jacqueline Kennedy Onasis'in ölmesini bekleyen John Kennedy Jr'ın uçma merakı Kennedy Ailesi'ni uykusuz geceler geçirtmişti. Lanetli Hanedan'ın ‘en seksi erkek’ ünvanına sahip oğlu John Kennedy, son yolculuğuna çıkarken yanında kendisini defalarca uçuş derslerinden vazgeçirmeye çalışan genç eşi Caroline Bessette ve baldızı Lauren de vardı. Suikaste kurban giden ABD'nin 35'inci Başkanı John F. Kennedy ile kanserden ölen Jackie'nin oğlu olan John, pilotluk brövesini alalı henüz 15 ay olmuştu. Genç Kennedy'nin sadece 100 saatlik uçuş deneyimi vardı. 38 yaşındaki Kennedy geçen Nisan ayında tek motorlu, altı koltuklu Piper Saratoga II HP tipi bir uçak satın almıştı.

VAZGEÇİREMEDİLER

Yakınları ve dostları, pilot brövesi aldığından bu yana John Kennedy Jr'ın uçmasından kaygı duyuyorlardı. Amcası Senatör Edward Kennedy, yeğeninin birlikte uçuş teklifini kibarca geri çevirmişti. Birçok arkadaşı, Kennedy'i uçmaması için ikna etmeye çalışmıştı. Kendisini vazgeçirmeye çalışanlar arasında genç eşi Caroline de vardı. Ama zamanla Caroline bu korkuyu yenmiş ve John ile birlikte uçmaya başlamıştı. John Kennedy Jr, USA Today Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, ‘Benimle sadece karım uçuyor. Başka hiç kimse benimle uçmuyor’ demişti.

SON YOLCULUK

Ve cuma akşamı saat 20.30'da New York'un yakınlarındaki Essex Havalimanı'ndan zenginlerin lüks malikanelerinin bulunduğu kuzeydeki Martha's Vineyard'a doğru havalandığında yan koltuğunda yine eşi oturuyordu. Genç çifte eşlik eden biri daha vardı. Caroline'nin ikiz ablalarından Lauren. Çift, John'nun Hyannisport'daki kuzininin düğünü gitmeden önce Lauren Bisette'yi Martha's Vineyard'a bırakacaktı. Ancak bu yolculuk, üçünün de son yolculuğu oldu. Uçağı son gören 25 yaşındaki pilot Kyle Bailey oldu. 250 saatlik deneyimi olan Bailey, sis yüzünden uçuşunu ertelemişti. Daha sonra eve dönen Kyle Bailey, yakınlarına okyanusun bu havalarda tehlikeli olabileceğini belirterek, ‘O uçak bir gün mezarı olacak’ dediği anlaşıldı.

HOCASIZ UÇTU

Bailey, uçuş öncesi kontrollerin genelde apron yakınında yapıldığını, ancak Kennedy'nin park yerinde kontrol yaptığını gördüğünde, ‘Acaba bir sorun mu var?’ diye düşündüğünü belirtti. Kyle Bailey, Kennedy'nin genelde uçuş hocasıyla havalandığını, ancak bu kez hocanın uçakta bulunmadığını da söyledi.

First çocuk...

John F. Kennedy, ABD'nin taçsız prensiydi. ABD'nin first çocuğu olan John F. Kennedy, bu özelliğini babasının ölümünden sonra da korudu. Haylazlıkları ve çapkınlıklarına rağmen Amerikalıların gönlüne taht kurdu.

UNUTULMAZ SELAM

1996 yılında Caroline Bessette ile evlendiğinde birçok genç kız hayal kırıklığına uğramıştı. Kennedy Jr. babası 1960 yılında Beyaz Saray'a seçildikten iki hafta sonra 25 Kasım'da dünyaya geldi. 50 yıl aradan sonra Beyaz Saray'da yaşayan ilk bebek oldu. Babası Oval Ofis'te çalışırken, masasının altında gazetecilere poz veren Kennedy Jr. suikastte ölen babasının tabutu başında asker selamı vererek asrın unutulmaz fotoğraflarından birine girdiğinde henüz 3 yaşındaydı. Milyonlarca Amerikalı ona ‘John John’ adını takmıştı. Küçük Kennedy, özlediği baba şefkatini annesinin ikinci evliliğini yaptığı Yunan armatör Aristotle Onassis'te buldu. Okul yıllarında Kennedy Jr. parlak bir öğrenci değildi. Massachusetts'e okula devam ettiği dönemde bir psikiyatris çocuğa okula uyum sağlaması için yardımda bulunmuştu. Kennedy Ailesi'nin diğer üyelerinin adı seks, uyuşturucu ve tecavüz skandallarına karışırken John Kennedy Jr, bu pisliklerden uzak durmayı başardı. Hukuk eğitimi aldı. New York Barosu'nun sınavını ancak üçüncü denemede geçerek avukatlık yapma hakkını kazandı.

ÇOK ÇAPKINDI

Bu arada adı sık sık aşk dedikodularına karıştı. Adı bir ara Madonna ve Daryl Hannah ile birlikte anıldı. John, Demokrat Parti'nin hiçbir kurultayını kaçırmıyor ve ailesinden seçim yarışına katılanlara destek veriyordu. 4 yıl avukatlık yapan Kennedy, siyaset dünyasına magazin boyutuyla bakacak George Dergisi'ni kurmaya karar verdi.

DIANA HAYRANDI

Kennedy Jr, 1996 yılında hayatını bir yıl önce New York'taki Central Park'ta jogging yaparken tanıştığı Calvin Klein'in halkla ilişkiler uzmanlarından Carolyn ile birleştirdi. Çift, balayının bir kısmını Türkiye'de geçirdi ve ardından New York'un Manhattan semtine taşındı. Paris'te iki yıl önce elim bir trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Prenses Diana, eski başkan John F. Kennedy'nin aynı adı taşıyan oğlunu, kendi oğlu William'a örnek göstermişti. Prenses Diana, Ağustos 1997'de meydana gelen ölümcül kazadan iki ay önce, ABD'de yayınlanan The New Yorker Dergisi'ne verdiği demeçte, ‘Umarım oğlum büyüdüğünde John Kennedy Jr. kadar akıllı olur. Oğlum William’ın ileride işlerini John kadar başarılı şekilde yürütmesini dilerim' demişti.

Büyük hatalar zinciri

John Kennedy Jr'ın yakın çevresi ve uçuş uzmanlarının verdiği bilgiye göre, genç Kennedy, korkunç kazayla biten son uçuşunda şu hataları yaptı:

Deneyimsiz olmasına karşın, müsait olmayan sisli havada gece uçtu.

Uçuş hocası olmadan ilk defa uzun uçuş yapmaya kalktı.

Uçuş rotasını havaalanına bildirmedi. Bu nedenle uçağın kaybolduğu, ancak 4 saat sonra kesinleşebildi.

Ayağındaki rahatsızlığa aldırmadı.

Kalkış sırasında, uçağın ana motorlarını ana piste çıkmadan çalıştırarak, büyük bir acemilik yaptı.

Yazarı: Babasına kavuşmak istiyordu

GEORGE Dergisi'nin yazarlarından Lauren Lawrence, John Fitzgeral Kennedy Jr'ın duyduğu, ‘ölme arzusunun’ bu elim kazaya neden olmuş olabileceğini iddia etti. Kennedy Jr'ın çıkardığı dergide, ‘Siyasi düşler’ diye bir köşesi bulunan Lauren Lawrence, ‘Ölme arzunun neden olduğu kayıtsız davranışlar bu trajediye izin verdi’ diye konuştu. ‘Düş Anahtarları’ adlı kitabında patronunun psikolojik tahlilini de yapan Lauren Lawrence, New York Post Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, ‘Suikast travması yüzünden kayıtsız, patlamaya hazır bir yapısı vardı. Sürekli olarak gizliden gizliye babasına katılmayı arzu ediyordu. Riskli olduğu için diğer pilotun vazgeçtiği sisli havada uçması John Kennedy Jr’ın kayıtsızlığını ortaya koyuyor' dedi. Kennedy Jr'ın duyduğu ölme arzusuna kitabında yer veremediğini belirten Lawrence, editörlerle bu bölümü çıkarma kararı aldıklarını anlattı. Jacqueline Onassis'in kuzeni John Davis'in bu yayınlanmayan bölümleri okuduğunda kendisiyle hemfikir olduğunu belirten Lauren Lawrence, ‘Ve Jackie her zaman oğlunu hayatını tehlikeye atacak şeylerden vazgeçirmeye çalışıyordu’ dedi. John, aşırı ve riskli sporları seviyordu. Dağcılık, bisiklet ve su kayağı hobilerinin arasındaydı. Son olarak geçtiğimiz günlerde su kayağı yaparken bacağından yaralanmıştı. Bu nedenle önceki gün havalimanına geldiğinde bacağı sargılıydı, elinde baston vardı ve topallıyordu.

Hürriyet CNN ekranında

24 saat boyunca haber yayını yapan, dünyaca ünlü Amerikan CNN Televizyonu, John Kennedy Jr'ın kaza haberinin dünya basınına nasıl yansıdığını aktarırken, önde gelen birkaç yabancı gazeteyle birlikte Hürriyet'in birinci sayfasını da ekrana getirdi. Hürriyet'in ‘Lanet yine vurdu’ manşetiyle birlikte, gazetemizin İnternet sayfaları da ekrana geldi. Hürriyet, rakiplerini atlatarak, 1996 yılında balaylarının bir kısmını Türkiye'de geçiren John F.Kennedy-Carolyn Bessete çifti görüntülemeyi başarmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!