Çete yasası jet gibi

Güncelleme Tarihi:

Çete yasası jet gibi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çetelerle mücadele yasa tasarısı, İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Yarın Adalet Komisyonu'nda görüşülecek tasarıda yer alan, örgütlü suçların DGM kapsamında olması tartışmalara yol açtı.

Çetelerle mücadele yasa tasarısı TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarı yarın da, Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Son karar ise Genel Kurul'da verilecek. İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmelerde, ilginç tartışmalar yaşandı. Örgütlü suçlarla ilgili davalara DGM'lerin bakacak olmasına muhalefet tepki gösterdi. FP'liler, DGM'lerin kaldırılmasının tartışıldığı bir dönemde bunun yapılmamasını istediler. ANAP'lı Halil İbrahim Özsoy da, ‘‘Her suça DGM bakıyor. Sibel Can'ın davasına bile DGM bakıyor’’ dedi. Tasarı şu önlemleri içeriyor:

SUÇ ÖRGÜTÜ

Doğrudan veya dolaylı biçimde, bir kuruluşun yönetim ve denetimini ele geçirmek, kamu hizmetlerinde, basın ve yayın kuruluşları üzerinde, ihale, imtiyaz ve ruhsat işlemlerinde etkinlik ve denetim elde etmek, ekonomik faaliyetlerde kartel ve tröst yaratmak, fiyatların düşmesi veya artmasını sağlamak, haksız çıkar sağlamak, seçimlerde oy elde etmek veya seçimleri engellemek maksadıyla zor veya tehdit uygulamak amacıyla örgüt kuranlara, örgütü yönetenlere, örgüt adına faaliyette bulunanlara, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası, örgüte üye olanlara 2 yıldan 4 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Suça karışan kamu görevlisiyle, ceza üçte birden yarıya kadar arttırılabilecek.

TELEKULAK

Kuşkulu kişilerin, telefon, faks, bilgisayar sinyallari, yazı, resim, görüntü veya sesleri dinlenebilecek, tespit yapılabilecek. Başka yollarla tedbir alınması veya failin belirlenmesi, ele geçirilmesi, suç delillerinin elde edilmesi olanağının bulunduğu durumlarda bu izin kullanılamayacak. Dinleme izni, hakim tarafından, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından verilecek.

GİZLİ GÖREVLİ

Suç işlediğinden kuşku duyulanları takip etmek amacıyla, diğer tedbirlerden sonuç alınamaması durumunda gizli görevli kullanılabilecek. Kimliği kesinlikle açıklanamayacak olan gizli görevli, izlediği örgütün işlediği suçlardan sorumlu tutulamayacak. Tanıklar için de özel koruma yöntemleri uygulanacak.

HAK VE ALACAKLARA TEDBİR

Suç işlediğine dair kuvvetli şüpheler bulunan kişilerin kanun kapsamındaki fiillerden elde ettikleri her türlü menkul, gayrimenkullerine elkonulmasına, bankalar ve banka dışı mali kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdindeki kiralik kasa mevcutları dahil hak ve alacakları üzerindeki tasarruf yetkisinin tamamen veya kısmen kaldırılmasına karar verilebilecek. Şüpheli veya sanıkların yurt dışına çıkmalarına yasak getirilebilecek.

PİŞMANLIK

Cürüm işlenmeden ve hazırlık soruşturmasına geçilmeden önce bilgi vererek, çeteden çekilenlere kovuşturma yapılmayacak. Suç işlendikten sonra, hazırlık soruşturmasında bilgi vererek, suçluları yakalatanların cezaları sekizde bire kadar, son tahkikat sırasında yardımda bulunanların cezaları ise dörtte bire kadar indirilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!