Emanet başkan da ağır cezalık oldu

Güncelleme Tarihi:

Emanet başkan da ağır cezalık oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, eski Şişli Belediye Başkanı Cüneyt Akgün ve 10 encümen üyesi hakkında ihaleye fesat karıştırmaktan dolayı dava açıldı.

Şişli’nin firari eski belediye başkanı Gülay Aslıtürk’ten sonra emaneti devralan Cüneyt Akgün de ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla ağır cezalık oldu. Akgün ve belediyenin 10 encümen üyesi hakkında kamu arazisinin Çiftkurtlar Oto firmasına satışında ihaleye fesat karıştırmaktan TCK 205 ve 219/son maddeleri uyarınca 10 yıl hapis ve memuriyetten men istemiyle dava açıldı.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın iddianamesinde sanıklar eski Şişli Belediye Başkanı Cüneyt Akgün, encümen üyeleri Erdinç Yaravul, Yaşar Gedik, Eyüp Birgün, Akgül Yılmaz, Güler Dallı, Yücel Balcı, Ahmet Kandemir, Jale Sivaslıoğlu, Yeşim Gözpınar ve Nuray Gündüz ihaleye fesat karıştırmakla suçlandılar. İddianameye göre olay şöyle gelişti:

Ayazağa’da S.S. Oto Tamircileri ve Benzerleri Küçük Sanayii Siteleri Yapı Kooperatifi’ne kayıtlı 1600.50 metrekarelik arazi encümen kararıyla Şişli Belediyesi adına tescil edildi. Aynı arazi yine encümen kararıyla, firari eski başkan Gülay Aslıtürk ile yardımcıları Altan Demirel ve İbrahim Koşar’ın imzalarıyla ŞİPA A.Ş.’ne 25 yıllığına 500 milyon lira bedelle kiralandı.

Dava konusu arazi ŞİPA tarafından üst hakkı olarak bir süre sonra MAS Petrol Satış İthalat İhracat Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi’ne 25 yıllığına, o şirket tarafından da yine üst hakkı olarak Çiftkurtlar Oto Servis ve Ticaret Limited Şirketi’ne devredildi.

İhalede yolsuzluk

Nihayet belediye 19 Mart 1998 tarihinde arazinin ihale yoluyla satılmasına karar verdi. İddialar bu noktadan itibaren ortaya atıldı. İhaleyi 242 milyar bedelle Çiftkurtlar Oto kazandı. 11 Mayıs günü kapalı teklif usulüyle yapılması kararlaştırılan ihale iddiaya göre yer yokluğu yüzünden 12 Mayıs günü ve zarflar açılıp teklifler az bulununca pazarlık usulüyle gerçekleştirildi.

Savcı, belediye yazı işleri müdürünün tarih kaymasındaki usulsüzlüğü yazı ile yine sonradan usulsüz olarak değiştirdiğini iddia etti.

Bu noktada encümenin tabii üyeleri satışı yapılan arazide inceleme yaparak değerinin çok altında bedelle ihale edildiğini öne sürüp Aslıtürk’ün halefi eski başkan Akgün’e başvurdular. Üyeler ihalenin iptalini isterken, CHP Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı da usulsüzleri Savcılığa bildirdi.

Tüm uyarılara rağmen Akgün’ün Çiftkurtlar Oto’ya satışı onayladığını belirten Cumhuriyet Savcısı 11 sanığın TCK 205 ve 219/son maddeleri uyarınca ihaleye fesat karıştırmaktan 10 yıla kadar hapislerini ve ömürboyu memuriyetten men edilmelerini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!