Zabıtayı kim koruyacak

Güncelleme Tarihi:

Zabıtayı kim koruyacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Zabıta görevlilerinin can güvenliğinin önemli bir endişe kaynağı olduğunu belirten Bahçelievler ve Bakırköy belediye başkanları görevlilerin silahlandırılmasını savundu. Şişli Belediye Başkanı Sarıgül ve Zabıta Vakfı Başkanı Uzun ise bu fikre karşı çıktı.

Esenyurt Belediyesi Zabıta Müdürü Sabit Kalaycı'nın, yasadışı işletilen bir düğün salonunu mühürledikten sonra mal sahiplerince öldürülmesi üzerine belediye başkanlarının bir kısmı zabıtaların silahlandırılmasını istedi. Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut ve Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı zabıtaların silahlandırılması gerektiğini savunurken Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül buna karşı çıktı. Bu arada bir açıklama yapan İstanbul Belediye Zabıta Vakfı Başkanı Selami Uzun zabıtanın silahlanmasına karşı olduğunu söyledi.

Sabit Kalaycı'nın evinin önünde pusu kurularak öldürümesi üzerine görüşlerine başvurduğumuz belediye başkanları, hunharca işlenmiş bu cinayeti kınadı. Bahçelievler Belediye Başkanı Bulut, belediye zabıtalarının hayatlarının sürekli tehdit altında olduğunu belirterek ‘‘Esenyurt olayı da göstermiştir ki bir zabıtanın hayatı, sadece görev başındayken değil evinin önünde de tehdit altındadır’’ dedi. Zabıtaların yetkilerinin genişletilmesini savunan Bulut, bir an önce silahlandırılması gerektiğini öne sürdü.

Zabıtanın can güvenliği endişesiyle yaşadığını söyleyen Bakırköy Belediye Başkanı Bahadırlı, silahlandırma konusunun dikkatle tartışılması gerektiğini söyledi. Silahın caydırıcılık açısından avantaj sağlayacağını, ancak görevlilerin hangi şartlarda silah kullanabileceğinin de belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Bahadırlı, ‘‘Yaşanan olay çok üzücüdür. Zabıtamız bir anlamda kolluk görevi yapmakta, yıkım, denetim gibi her türlü olayın üzerine gitmektedir’’ dedi. Zabıtanın muhatap olduğu kişilerin denetimler sırasında sert tepkiler gösterdiğini hatırlatan Bahadırlı, bu kişilerin büyük bölümünün sadece silah gördüklerinde saldırıdan vazgeçtiklerini savundu.

Bahçelievler Belediyesi Zabıta Müdürü Behzat Dama, kendisinin de defalarca ölümle tehdit edildiğini öne sürdü. İki kez silah ruhsatı almak için ilgililere başvurduğunu söyleyen Dama, dosyaların geri çevrildiğini ve başvurunun reddedildiğini belirtti. Dama, tüm zabıta amirlerinin ve zabıta erlerinin çoğu zaman korumasız olarak olayların üstüne gittiklerini hatırlattı.

Silahsız toplum özlemi

İstanbul Belediye Zabıta Vakfı Başkanı Selami Uzun, zabıtalara yönelik saldırıların çok azında silah kullanıldığını belirtti. ‘‘Çünkü zabıta silahsız bir güçtür’’ diyen Uzun, ‘‘Keşke polis de silahsız dolaşsa’’ görüşünü savundu. Uzun, zabıtanın silahlanması halinde saldırıların ve ölüm olaylarının artacağını iddia etti.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, demokratik toplumlarda polisin bile silahsız olduğunu belirtti. ‘‘Polisin bile silahsız dolaştığı bir demokrasinin özlemiyle yola çıkan bizlerin, zabıtanın silahlanmasını savunması mümkün değildir’’ diyen Sarıgül, kolluk güçlerinin zabıtayla daha uyumlu ve koordineli şekilde çalışmasının sorunu çözülebileceğini belirtti. Esenyurt Belediye Başkanı'nın bir cani tarafından vurulmasının yerel yöneticiler açısından üzücü olduğu vurgulayan Sarıgül, ‘‘Belediyeler sivil toplum örgütleridir. Sivil toplum örgütlerinin silahlanmasının düşünülmesi bile yanlıştır’’ dedi.

Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden Sabit Kalaycı'nın çok fedakar, cesur ve olayların üstüne kararlılıkla giden bir görevli olduğunu belirtti. ‘‘Onu korkutarak, el altından başka yolları deneyerek dize getiremeyenler canına kıydı’’ diyen Çapan, Kalaycı'nın ailesine, Esenyurt halkına ve tüm yerel yöneticilere başsağlığı dilediğini söyledi.

Sabit Kalaycı, dün Esenyurt Belediyesi önünde düzenlenen törenden sonra Esenyurt Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!