O da İslami örgütçü

Güncelleme Tarihi:

O da İslami örgütçü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tıpkı FP'li Merve Kavakçı gibi ABD vatandaşı olduğu ortaya çıkan FP Milletvekili Oya Akgönenç'in de İslami örgütçü olduğu belirlendi. Kurucusu olduğu İslami örgütün, kreş ve anaokuluyla güçlü İslami karakterde eğitim hedefler arasında...

Hürriyet, ABD vatandaşı olduğunu belgesiyle açıkladığı Oya Akgönenç'in, İslami örgütçülüğünün belgesini de ele geçirdi. FP'li Oya Akgönenç de tıpkı Amerikalı Merve Kavakçı gibi ABD'deki İslami örgütlerle bağlantılı çıktı.

Varlığını 1976'dan bu yana Maryland'da sürdüren Muslim Community Center MCC'nin kuruluş senedine göre, Akgönenç, İslami örgütün kuruluşunda başrol oynadı. Siyasete atıldığı 1995'ten bu yana, hızla Doğru Yol'dan Fazilet'e kayan, FP'nin başı açık milletvekili Akgönenç, İslami örgüt işine, Pakistan asıllı ABD vatandaşı eşi Muhammed Mughisuddin ile birlikte girdi. Akgönenç, Türkçe'ye ‘‘Müslüman Cemaati Merkezi’’ diye çevrilen MCC'nin, hem kurucular kurulu üyesi oldu hem de saymanlığını yaptı.

Akgönenç'in eşi Dr. Muhammed Mughisuddin'in adının, proje aşamasında ilk üye olan kişiler arasında geçtiği MCC'nin temeli, 10 Eylül 1976 Cuma günü, Maryland'da yenilen özel bir iftar yemeğinde atıldı.

DR. AKGÖNENÇ KURUCU VE SAYMAN

Pakistan, Hindistan ve Türk asıllı, Müslüman 9 ailenin katıldığı yemekte ilk olarak, aralarında Ali Tangören adlı bir Türk'ün de bulunduğu idari komite oluşturuldu. MCC, 6 kişilik komitenin yürüttüğü 9 haftalık hızlı çalışmanın ardından resmi olarak 11 Kasım 1976 yılında kuruldu.

MCC'nin, Kurucular Kurulu üyesi sıfatıyla belgelere ‘‘Dr. (Mrs) Oya A. Mughisuddin’’ diye geçen Akgönenç, bununla birlikte seçildiği saymanlığı da 4 ay yürüttü.

Akgönenç, 27 Mart 1997'de toplanan ilk Genel Kurul'da saymanlık görevini başka üyeye devrederken, MCC'nin tarihinde ‘‘Kurucu üye’’ olarak kaldı.

MİSYONU: GÜÇLÜ İSLAMİ KARAKTER

Tarihçesinde, MCC'nin kuruluş nedeninden, ‘‘Washington DC'deki Islamıc Center'a (İslam Merkezi) ait ‘İslami hafta sonu okulu'nun büyümekte olan talepleri karşılayamaz hale gelmesi’’ diye söz edildi. Böylece kuruluşunda İslamic Center’ın yöneticisi Dr. M.A. Rauf adlı imamın teşvikinin etkili olduğu belirtilen MCC'nin, ‘‘Islamıc Academy of MCC’’ adlı bir de İslam Akademisi (IAM) bulunduğu öğrenildi.

Kreş ve anaokulu ile 2 yaştan başlamak üzere 14 yaşa kadar çocuklar için eğitim-öğretim yaptıran akademinin misyonu, ‘‘Her öğrencide, güçlü İslami karakter yaratmak üzere eğitim sağlamak’’ diye bildirildi.

Çocuklara, Kuran ve İslam tarihinin yanında Arapça öğretilen akademide, ayrıca, yetişkinler için mescit, Kuran okulu, Kuran tefsiri kursu gibi hizmetler de veriliyor.

Akademi, geniş hizmet yelpazesi içinde Müslüman Cemaati Merkezi'ne (MCC) daha çok üye sağlamak ve merkezi genişletip geliştirmeyi amaçlıyor.

İşine gelince Türk gelmeyince ABD’li

ABD vatandaşı FP'li Oya Akgönenç'in oğlu Tarık Kemal Mughisuddin, çifte uyrukluların alınmadığı Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na ABD vatandaşıyım diye girip Boğaziçi Üniversitesi'ni kazanmış.

ABD vatandaşlığını kullanarak Çukurova Üniversitesi'nde yabancılara tanınan ücret ayrıcalığından yararlanan FP Ankara Milletvekili Oya Akgönenç'in aynı kıyak yöntemini, 26 yaşındaki oğlu Tarık Kemal Mughisuddin'in de Türkiye'deki öğrenimi için kullandığı ortaya çıktı.

Bu gelişme üzerine, Tarık Mughisuddin, çifte uyruklu kişilerin alınmadığı YÖS sınavıyla girip mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi diplomasının iptal edilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

ZORU GÖRÜNCE...

Tarık Mughisuddin, 1985'te ABD'de okuduğu Danklande Terrace American School'dan yatay geçiş yaparak Tarsus Amerikan Koleji'ne kaydoldu. Tarık okula kaydolurken, kütüğünde ABD vatandaşı yazmasına rağmen, sadece Türk öğrencilerden istenen 'denklik belgesi' yaptırdı.

Tarık, 23.09.1985 tarihli 28918 numaralı belgeyle resmi öğrenci olarak kaydoldu. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul edildiği 'misafir statüsü'nü kullanmadı. Taa ki Türkçe dersinden zorlanana kadar.

OKULA TÜRK GİRDİ ABD'Lİ ÇIKTI

Tarık, Türk öğrenci olarak okumakta zorlanınca, velisinin talebi üzerine Türkçe'de kolaylık sağlayan ve sadece yabancı öğrencilere tanınan 'misafir öğrenci statüsü'ne geçti. Tarık, böylece Türk öğrenci olarak girdiği Tarsus Amerikan Koleji'nden 11.09.1987'de 'yabancı öğrenci' olarak 2173 numaralı belge ile ayrıldı.

Tarık, tekrar ABD'ye dönerek ortaöğrenimini 1991'de Maryland High School'dan mezun olarak tamamladı.

Mezuniyetinden sonra Türkiye'ye dönen Tarık 1991'de Türk öğrenciler gibi ÖSS değil, yabancı öğrencilere kolaylık sağlayan YÖS'e girerek (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) kazandığı Boğaziçi Üniversitesi'nden 1996'da mezun oldu.

YANLIŞ BİLGİ VERMİŞ

Uzman hukukçular, bir Türk öğrencinin YÖS'e giriş için Türk makamlarından alması gereken ve kendini yabancı uyruklu gösteren belgeleri, ancak 'aldatıcı, eksik ve yanlış bilgi vererek alabileceğini' belirterek, bunun ciddi bir durum olduğunu belirttiler.

OTOMATİK VATANDAŞ

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku öğretim görevlisi Doç Dr. Yücel Sayman, vatandaşlık kanununa göre Oya Akgönenç'in 16 Eylül 1973 Washington DC doğumlu oğlu Tarık'in Türk anneden doğduğu için otomatik olarak Türk vatandaşı sayıldığını, çift pasaport taşıması halinde de Türkiye sınırları içinde Türk vatandaşlığının geçerli olduğunu belirtti.

Yasal olarak sınava giremez

YÖS yönetmeliğinin başvuru koşulları bölümünde yer alan, ‘Yabancı uyruklu öğrenci sınavına başvuranların, yabancı uyruklu (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu olanlarla, uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı olan çift uyruklular hariç) ve Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında olmaları ya da böyle bir okuldan mezun olmuş bulunmaları gerekir’ maddesi, Türkiye'de ortaokula Türk öğrenci olarak kayıt yaptıran Tarık'ı iki uyruğundan biri açıkça Türkiye Cumhuriyeti oluduğu için sınav dışı bırakıyor.

Söylediklerini unuttu

Oya Akgönenç, İstanbul'da FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın programına eşlik ederken, oğlunun öğrenimi hakkındaki sorularla karşılaşınca, birkaç gün önce basın toplantısında ‘‘Ben Türk vatandaşlığından hiç ayrılmadım. Eşim de kendi isteğiyle Türk vatandaşlığına geçti’’ yönündeki açıklamasını unuttu. Anne ve babası Türk olan çocukların, vatandaşlıktan çıkarılmadıkları takdirde, Türk resmi makamlarınca Türk vatandaşı muamelesi gördüklerini de unutarak ‘‘Çocuklarım ABD vatandaşıdır’’ dedi.

‘‘Orada (ABD) doğmuş, orada büyümüş çocuklardır. Burada binlerce yabancı öğrenci okuyor. Bunların çoğu dışarıda doğup, burada okuyan öğrenciler. Yani, Türk asıllı ülkelerden gelen çocuklardır. Çocuk, daha küçükken geldi buraya. Okula gitmesi lazım, nasıl gitsin?’’ gibi tutarsız bir açıklama yapan Oya Akgönenç, bu açıklamasıyla, oğlu Tarık'ın ÖSYM tarafından yayınlanan YÖS yönetmeliğinin başvuru koşulunu ya anlamadığı ya da anlamazlıktan geldiğini ortaya koydu.

Akgönenç, oğlu hakkındaki sorulara ‘‘Ben ülkeme hizmet için Türkiye'ye geldim. Hizmet etmek istiyorum. Ülkemi çok seviyorum’’ diyerek nokta koymayı tercih etti.

Emniyete yanlış bilgi vermiş

Akgönenç'in oğlunun ABD pasaportuna işlettiği ve 'Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi-Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne kayıt için' başlığını taşıyan belge, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğünün damgası ve Emniyet Müdürü Yardımcısının imzasını taşıyor. İçişleri Bakanlığı'nın 02.04.1986 gün ve 11563 sayılı emrine göre 3 Eylül 1991'de düzenlenen belgede ayrıca bir başkomiser ve bir komiserin de imzaları bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!