Korsan taksi kurumlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Korsan taksi kurumlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kenar semtlerde şirketleşerek el ilanları dağıtıldığını söyleyen Semih Kaçanoğlu ‘‘Korsan taksi sayısının 4 bine yaklaştı’’ dedi.

İstanbul Taksici ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu, korsan çalışan taksi sayısının 4 bine yaklaştığını ve bir süredir kent merkezinde de çalıştıklarını söyledi. Kenar semtlerdeki korsan taksilerse şirketleşmeye, duraklar kurmaya ve el ilanları dağıtmaya başladı. El ilanlarında ‘‘İstanbul Taksi Taşımacılık ve Rent a Car’’ gibi isimler kullanılıyor ve ücret tarifeleri yer alıyor. Bu fiyatlar taksimetrenin yazdığından daha düşük düzeyde tutuluyor ve gidiş-dönüşlerde dönüş fiyatları yarı yarıya indirimli oluyor. Çünkü bu taksiler vergi ödemiyor.

Kaçanoğlu korsan taksi sorunun ancak cezaların arttırılmasıyla çözülebileceğini söylüyor. Yürürlükteki uygulmaya göre yakalanan korsan taksi sürücüsüne 46 milyon, sürücü araç sahibi değilse araç sahibine de 46 milyon lira ceza kesiliyor. Ayrıca araç 15 gün süreyle trafikten men ediliyor. Aynı araç ikinci kez yakalanırsa 1 ay, 3 kez ve daha fazla yakalanırsa 3 ay süreyle trafikten men ediliyor.

Geçen yıl 1506 korsan araç trafikten men edildi ve toplam 68 milyar lira para cezası verildi. 1999 ocak ayında 72, şubat ayında da 75 Korsan araç yakalandı.

Vergi sorunu

Bu arada, yılbaşından itibaren basit usülde vergilendirme uygulamasına dahil edilen taksici esnafı devlete vergi ödemekte oldukça zorlanıyor. Yeni uygulamaya göre taksiciler fiş kesmek zorunda. Ancak fiş kesmek için yolda durma sürelerinin uzamasından yakınan sürücüler bu yüzden 6 milyon 200 bin lira ceza ödediklerini söylüyor. Semih Kaçanoğlu ise bu duruma bir çözüm olarak belediyenin işlek yollarda 500 metrede bir taksiler için cepler yapmasını öneriyor. Bu sayede müşterisiz taksilerin de buralarda bekleyerek trafiğe yük olmayacağını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!