THY uçağı Adana’da düştü

Güncelleme Tarihi:

THY uçağı Adana’da düştü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 1999 00:00

Cidde'ye hacıları almaya giden THY'ye ait Boeing 737-400 tipi ‘‘Trakya’’ uçağı gece 01.00 sıralarında Adana'dan havalandıktan bir süre sonra havada infilak ederek Ceyhan ilçesine bağlı Hamdilli köyü yakınlarına düştü. 6 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı.
Haberin Devamı

CİDDE'deki hacıları almak için Adana'dan havalanan Türk Hava Yolları'na ait Boeing 737-400 tipi ‘Trakya’ adlı uçak, kalkışından kısa bir süre sonra düştü. Görgü tanıkları uçağın havada infilak ettikten sonra düştüğünü ileri sürerken, içerisinde yolcu bulunmayan uçağın içindeki iki pilot ve 4 hostesten kurtulan olmadı. Bir sabotaja kurban gittiği sanılan uçağın parçalarının Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Hamdilli Köyü yakınlarına düştüğü ve daha büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğü bildirildi.

Suudi Arabistan'dan dün gece 23.57'de Adana'ya yolcu getirdikten yaklaşık 40 dakika sonra saat 00.36'da Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan, tekrar hacıları almak üzere üzere boş olarak Cidde'ye havalanan THY'ye ait 5904 sefer sayılı Boeing 737-400 tipi TC-JEP çağrı kodlu ‘Trakya’ adlı yolcu uçağının saat 00.45'te kuleyle irtibatı kesildi. Bu andan itibaren irtibat kurulamayan uçak, saat 01.00 sıralarında Adana'nın Ceyhan ilçesi Adatepe mevkii üzerinde infilak etti. 10 bin feet yükseklikte korkunç bir patlamayla paramparça olduğu ileri sürülen uçağın, Kaptan Pilot Kıvılcım Tuncer, pilot Orhan Sami Bezcioğlu, kabin amiri Hatice Mısırlıoğlu ile kabin memurları Nida Güner, Deniz Deşen ve Gönül Topal'dan oluşan 6 kişilik mürettebatından kurtulan olmadı.

KÖYLÜLER KILPAYI KURTULDU

Uçağın enkazı 5 kilometrelik geniş bir alana yayıldı. Uçağın düştüğü bölgeye çok yakın olan, 60 haneli Hamdilli Köyü sakinlerinin de faciadan kılpayı kurtulduğu bildirildi. Büyük bir gürültüyle uykularından uyanan köylüler, uçağın ana enkazının bulunduğu bölgeye gitti. Ancak herhangi bir canlı izine rastlayamayan köylüler, sadece hostes Hatice Mısırlıoğlu'na ait pasaportu buldular. Bu arada uçağın düştüğü alanda 7 metrelik bir çukur açıldığı bildirildi. Ayrıca uçağın düştüğü alanın bataklık olduğu, uçağın gövdesinin enkazına henüz ulaşılamadığı belirtildi.

Adana Valisi Oğuz Kaan Köksal, kazadan sonra incelemelerde bulunmak üzere olay yerine gitti. Vali, yetkililerden bilgi aldıktan sonra olay yerinden ayrıldı.

SABOTAJ MI?

Öte yandan yetkililer, Adana çevresinde hava şartlarının son derece kötü olduğu bir sırada meydana gelen kazanın nedeninin araştırıldığını bildirdiler. Uçağın enkazına ulaşan jandarmalar, olay yerinde incelemelerini sürdürdü. Uçağın düşmesine neden olan kuyruk kısmındaki patlamanın, yıldırım düşmesi sonucu gerçekleşmiş olabileceği, ancak bir patlayıcı ihtimali üzerinde de durulduğu öğrenildi. Yetkililer, uçağın Cidde'ye gitmek üzere havalanmadan önce yakıt deposunun tamamen doldurulması nedeniyle çok şiddetli bir patlamanın meydana geldiğini bildirdiler.

Facianın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, aralarında Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bir patlayıcı uzmanlarınada bulunduğu bir ekibi, olayı soruşturmak üzere Adana'ya gönderirken, kurtarma çalışmaları için İncirlik Hava Üsssü'nden de yardım istendi.

THY Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı ile genel müdür yardımcıları Kaptan Pilot Oktay Öztekin ve Cemil Kayahan bir heyetle incelemelerde bulunmak üzere sabaha karşı saat 03.00'te bir Boeing 737-400 tipi Marmaris isimli uçakla Adana'ya hareket etti.

THY filosunda 28 Boeing 737-400 hizmet veriyor

Türk Hava Yolları'nın filosunda ‘‘Trakya’’ uçağının tipinde 28 adet uçak bulunuyor. Boeing 737-400 uçaklarının teknik özellikleri şöyle: Maksimum kalkış ağırlığı : 68.038 kilogram

Kanat açıklığı: 28.89 metre

Gövde uzunluğu: 36.40 metre

Yerden yüksekliği: 11.15 metre

Normal seyir sürati: 698 km/saat

Koltuk kapasitesi: 150

Mamsimum uçuş yüksekliği: 12 bin 876 metre

Maksimum sürati: 856 km/saat

Maksimum menzil: 3350 kilometre

Kargo kapasitesi: 3 bin 800

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!