Belediyeciliğin kara mirası Şişli

Güncelleme Tarihi:

Belediyeciliğin kara mirası Şişli
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

ADAYLAR VE PROJELERİ

1994 seçimlerinden sonra hakkında en fazla konuşulan ilçe hiç şüphesiz Şişli oldu. Ama hiç de iyi anılmadı. ANAP'lı Gülay Aslıtürk'ün ve yardımcılarının el becerileri Şişli ile ilgili tek gündem maddesiydi. onunda Türkiye tarihine belediyecilikte kara bir leke olarak geçti Şişli. İstanbul'un öyle bir yerinde ki, aslında Şişli demek, İstanbul demek. Şişli'de yapılan bir iş, bütün İstanbul'u ilgilendiriyor. Çok yükselen bir bina İstanbul'un silüetini; dev bir alışveriş merkezi, İstanbul'un trafiğini; yeni açılan bir kültür merkezi veya eğlence yeri İstanbul'un yaşamını etkiler. Bu yüzden dar sokakları, bitişik nizam apartmanları, gecekonduları ve eski İstanbulluları ile İstanbul, Şişli'dir. Şehrin kalbinde duran bu ilçeyi, önde giden beş partinin adayının katıldığı bir zirve toplayarak ele aldık. Sorunları, çözüm önerilerini birlikte konuştuk. Toplantının sonunda, adayların ilçe sorunları hakkındaki çözümlerini dinledikten sonra, Cemal Reşit Rey’in ‘Lüküs Hayat’ oyunun müziğinde denilenin aksine Şişli’de bir apartumanın olmamasının, insanın halini yaman etmediğine karar verdik. Dahası Şişli’deki apartumanın insanı yaman ettiğine inandık.

İLÇENİN SEÇİM KÜNYESİ

Seçmen Sayısı: 183.023

Sandık Sayısı: 1017

İl Genel Meclisi Üye Sayısı: 7 asil, 7 yedek

Belediye Meclisi Üye Sayısı: 37 asil, 37 yedek

1994 SEÇİM SONUÇLARI

Parti Oy sayısı Oy oranı (%)

ANAP 33999 24

DSP 32627 23

SHP 31805 22

DYP 19955 14

RP 19319 13

CHP 2200 2

MHP 1702 1

ŞİŞLİ ZİRVESİNDEN NOTLAR...

l ANAP adayı Emin Kul ve Fazilet adayı Serdar Yılmaz konuşmalar sırasında partilerini öne çıkardılar.

l Masada partileri en az hissedilen adaylar Mustafa Sarıgül ve Salih Güngör'dü. 1995'te ANAP'tan Çankırı milletvekili adayı olan ama kaybeden, 1996'da ANAP olmazsa en beğendiği partinin DSP olduğunu belirten, bir ay öncesine kadar adı Maltepe'den FP Belediye Başkan adaylığı için geçen ve sonunda DYP'den Şişli belediye başkan adayı olan Salih Güngör DYP adını sık geçirmemeye özen gösterdi.

l Mustafa Sarıgül, Şişli'ye 94'te de talip olan tek aday olmanın getirdiği tecrübesiyle dersine daha çalışmış görünüyordu. Önündeki notlara bakma ihtiyacı duymadan projelerini ezberden aktardı.

l Emin Kul, Şişli'nin belediye başkanlığına aday olsa da, önünde hala kendi adına yapılmış milletvekili antetli kağıdı kullanıyordu.

l Emin Kul, ANAP'ı öne çıkarmakla birlikte, şimdiki yönetimin kendilerinde olduğunu bazen unutuyor. Parkomat ihalesinin yenilenmemesini tercih ettiğini söylerken, son tarihin seçimden önceye denk geldiğini, şimdiki yönetimin nasıl tavır alacağını bilmediğini söyledi. Masadaki diğer adaylar Kul'a kırdığı potu hatırlatmak zorunda kaldı.

l ANAP adayı Emin Kul nereye gitse, yanında Mesut Yılmaz'ın eniştesi Yiğit İkiz'i de gezdiriyor. Ya da acaba tam tersi mi oluyor? Ya da acaba Şişli'de ANAP seçilirse asıl başkan kim olacak? Kul mu, Enişte mi?

l Masadaki üç adayın ‘‘parti trafiği’’ne karşılık Fazilet adayı Serdar Yılmaz ve ANAP adayı Emin Kul'un durumu netti. SHP kökenli Sarıgül, eski ANAP'lı Sungur, ANAP deneyimini ‘‘bir hataydı’’ diye anan Güngör'ün kişilikleri, masayı rakip meclisinden ziyade bir dost toplantısına dönüştürmüştü. Ayrılırken herkes birbirini öptü.

l Masanın en alınganı CHP adayı Mehmet Emin Sungur'du. Sungur, bir ara Fazilet adayı Serdar Yılmaz'ın, Sungur'un döneminde yapılan imar ıslah planlarına getirdiği bir eleştiri üzerine, sesini yükselterek Yılmaz'dan özür dilemesini istedi. Yılmaz, yanlış anlaşıldığını söyleyerek konuyu son dönemde yapılan yanlışlara bağladı. İki parti mutabakat sağlayınca konu kapandı.

l Toplantıdan en geç ayrılan iki aday Güngör ve Sungur'du. İki aday, Şişlili'den otopark parası alıp almama konusu dışında birbirlerine öyle yakın gözüktüler ki, bir ara onlara ittifak yapmalarını önerdik.

l Adayların tümü çevrecilik konusunda birbiriyle yarıştı ama Ihlamur, Feriköy ve Bomonti vadileri üzerine hazırlıksız oldukları ortaya çıktı. Sadece Yılmaz ve Sarıgül, Bomonti'ye bir kültür merkezi yapacaklarını söyledi.

l Başkan adayları Şişli'deki dernek, oda ve vakıflara önem verdiklerini belirttiler. Salih Güngör dışındaki tüm adaylar bu kurumlardan ‘‘sivil toplum örgütleri’’ diye söz ederken, Güngör polislik döneminden kalan kulak dolgunluğuyla, ‘‘demokratik kitle örgütleri’’ demeyi tercih etti.

l Şişlili adayların feminist siyasetten etkilendikleri de ortadaydı. Hepsi de kadına öncelikten söz ederken ‘‘sığınma evi’’ vaadinde bulunmayı ihmal etmediler.

KİM KİMDİR?

ANAP Emin Kul (64)

27 yıl denizciler sendikası başkanlığı yaptıktan sonra politikaya atıldı. Denize o kadar tutkun ki, 40'ına kadar evlenmeyi de unuttu. Güvenilir kimliği, ANAP'lı bir belediyede ne kadar aynı kalır bilinmez ama Şişli'nin denize sınırı yok. Bakarsınız Emin Bey birgün bu işten sıkılır. TEL: 0212 2130395

DSP Mustafa Sarıgül (43)

Mustafa Bey artık en genç değil. Bir zamanlar yıldızdı, bugün hala 5 sene önce bıraktığımız yerde. Diğer adayları rahatsız edecek kadar popüler. 1372 oy farkla kaybettiği seçimi bu sefer almaya niyetli. Galatasaray Spor Kulübü'ndeki görevini bırakıp yine aday olduğuna göre... TEL: 0212 2966679

FP Serdar Yılmaz (28)

Şişli'de en yaşlı aday ile en genç arasında tam 36 yaş fark var. Acaba Şişli 28 yaşında bir gencin altından kalkabileceği bir ilçe mi? Ya da asıl böyle bir gencin enerjisine mi ihtiyacı var? İşletme eğitimli Şişlili Yılmaz, evli ve bir çocuğu var. İngilizce de biliyor. TEL: 0212 2169300

CHP Mehmet Emin Sungur (63)

Şişli'nin 1984-89 döneminde ilk belediye başkanı oldu. O dönem ANAP'lıydı. Mimar, 3 çocuk babası. Yaş 63 ama 3 yaşında bir kızı var. İstanbul'dan CHP milletvekilliği ve senatörlük de yaptı. Fatma Girik'in görevi reddetmesinden sonra görevlendirilmesi Sungur'u eksiden başlatıyor. TEL: 0212 2309541

DYP Salih Güngör (45)

Çankırılı Güngör'ü, İSKİ, Civan, Ayşegül Tecimer'in tarihi eser kaçakçılığı davalarından hatırlıyoruz. İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'nden sonra 95'te memleketinden ANAP milletvekili adayı oldu. Partilere olan kırgınlığından ismini daha önde lanse ediyor. TEL: 0212 2323737

ANAP

OTOPARK

Parkta önceliği Şişliliye vereceğim. Bunu Şişli'deki otomobillere dağıtacağım araç kartlarıyla yapacağım. Asansör sistemiyle çalışan yeraltı otoparkları yapacağım. Otoparktan gelen parayı otoparka yatıracağım.

İMAR

İmar sorunlarını çözüm projem var. Gökkafes'te hukuk elimizi kolumuzu bağladı. Olaylar bizim dışımızda gelişti.

BELEDİYE HİZMETLERİ

Çöplerin toplanmasını muayyen saatlere bağlayacağım. Dereleri ıslah edip atık boşaltanları cezalandıracağım.

SOSYAL HİZMETLER

Özürülülere ilçede yaşama imkanı sağlayacağım.

İSTİHDAM

Şişli'nin esnafını gözeteceğim. Ayrıca ekonomik doku projesiyle ilçenin ekonomik durumunda iyileştirme yapacağım.

DİĞER

Şişli'de Bilen, gören, çözen ve gülen bir belediye yaratacağım. ANAP'ın daha önce belediyecilik alanıda yaptığı hizmetler, yapacaklarımızın en büyük garantisidir.

CHP

OTOPARK

Şu anda elimde 12 tane otopark tadil projesi var. İşyerlerinden inşaatlarında otoparka ayırmaları gereken oranın üzerinde otopark isteyeceğim. Bütün Şişli'den otomobilleri için işgaliye ücreti alacağım.

İMAR

Islah imar planlarındaki haksızlıkları önleyeceğim. Tapuları dağıtacağım. İşyerlerinin alıp kalmaması konusunda oylama yapacağım.

BELEDİYE HİZMETLERİ

Temiz ve sağlıklı bir Şişli vaat ediyorum. Adaletli ve dürüst olacağım. Şipa'yı kapatacağım.

SOSYAL HİZMETLER

İlçenin birçok yerine spor kompleksleri yapacağım. Ayrıca park ve bahçeler açacağım.

İSTİHDAM

İlçenin işsizliğini önlemeye çalışacağım. Bunun için esnaf ve fabrikalarla ilişki kuracağım.

DİĞER

Yönetime geldiğimde ilk iş olarak belediyenin borçlarını kapatacağım. Şişli Belediyesi'nin borçları yüzünden tapularını alamayan vatandaşa gelen hacizleri kaldıracağım.

DYP

OTOPARK

Park, futbol sahası yeşil alan gibi yüzey kullanımı olan yerlere otopark yapacağım. Şişlililerden otopark ücreti almayacağım. Bütün sokakları numaralayıp Şişli'nin araçlarına yapıştıracağım.

İMAR

İmar konusunda yeni bir düzenleme yapacağım. Vatandaşın arazisi üzerindeki hacizleri kaldırıp, tapularını dağıtacağım.

BELEDİYE HİZMETLERİ

Şipa ve diğer bütün yan kuruluşları kapatacağım. Bütün hizmetleri bizzat kendim denetleyeceğim. 24 saat hizmet vereceğim.

SOSYAL HİZMETLER

Bütün ailelerden bütçesi kadar para alınacak kreşler açacağım. Belediye spor klübünü lağvedip, semt klüplerini destekleyeceğim.

İSTİHDAM

İstihdam konusunda Şişlili gençlere öncelik vereceğim. İşsizlere destek olacağım.

DİĞER

‘‘Alo Çağrı Hattı’’ kuracağım, vatandaş her konuda danışabilecek. Aile doktorluğu kurumu yaratacağım. Ücretsiz hukuk servisi açacağım. Engellilere destek olacağım.

DSP

OTOPARK

Asansörlü otoparklar yapacağım. Şişli'nin arazisi çok kıymetli olduğundan ancak yeraltına doğru büyümeye müsait. Bunun için üzeri park, bahçe olan bölgelerin altını mutlaka değerlendireceğim.

İMAR

İlçede görüntü kirliliğine karşı bir ‘‘Estetik kurulu’’ kuracağım. Bir imar yönlendirme kurulu kuracağım. Dikene büyümeye karşıyım.

BELEDİYE HİZMETLERİ

Belediyede partizanlık yapmayacağım. Halka 24 saat kesintisiz hizmet vereceğim. Şipa'yı inceleyeceğim.

SOSYAL HİZMETLER

Gecekondu mahalleleri başta olmak üzere, ücretsiz sağlık hizmeti vereceğim. Emeklilere yardım edeceğim. Cenazeleri kaldıracağım.

İSTİHDAM

Şişli'nin gençlerine iş bulacağım. Şişli'de bir işyeri eleman alımı yapacaksa Şişliliyi tercih edecek.

DİĞER

Şişli Belediyesi'nin binasını 4 milyon dolara kiraya vereceğim. Bomonti'yi kültür merkezi yapacağım. Ihlamur Vadisi'ni takas yoluyla belediyeye kazandıracağım.

FP

OTOPARK

Her mahalleye bir otopark yapacağım. Dar yerlerde asansör sistemi kullanacağım. Şu anda sokakları parselleyen değnekçilerle zabıta yoluyla mücadele edeceğim.

İMAR

Yeni ıslah planları yapacağım. Şişli'de yeşile ağırlık vereceğim. İmar'da yaşanan haksızlıkları ortadan kaldıracağım.

BELEDİYE HİZMETLERİ

Beyaz masa uygulamasını başlatacağım. Belediye ve halk arasında istişareyi kurumsallaştırıp, sivil toplum konseyleri kuracağım.

SOSYAL HİZMETLER

Şişli'de insanların hakkını korurken hayvanları da ihmal etmeyeceğim.

İSTİHDAM

Şişli'deki fabrika işçilerinin semti olmasını sağlayacağım. Meslek edindirme kursları açacağım.

DİĞER

Bomonti ve Dolapdere'yi kültür merkezi yapacağım. Internet cafeler açacağım. Ayrıca bir bilgi sistemi projesiyle halka belediye ile ilgili her konuda bilgi vereceğim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!