Ada'da ‘yamyam’ isyanı

Güncelleme Tarihi:

Adada ‘yamyam’ isyanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

1- Campbell'in menaceri sözleşmenin feshi için FİFA'ya başvurdu.

2- FİFA Campbell'den resmi şikayet başvurusu beklediğini açıkladı.

3- Gordon Milne Türkiye'yi savundu: ‘Türkiye'de ırkçılık yok'

4- İngiliz teknik adam, ‘‘Başkan sonucunu düşünmeden konuştu’’

Trabzonspor başkanı M.Ali Yılmaz'ın siyahi İngiliz futbolcu Kevin Campbell için yaptığı ‘‘Yamyam’’ benzetmesi İngiltere’yi ayağa kaldırdı. Bu sözleri olay haline getiren İngiliz gazeteleri, Campbell'in menaceri Paul Stretford'un sözleşmenin feshedilmesi için FİFA'ya başvurduğunu yazdı.

Bir süredir İngiliz futbolcunun İngiltere'ye tranferini gerçekleştirmeye çalışan menaceri Paul Stretford, haftalığı 27 bin sterlin olan kontratın feshedilmesi için FİFA'ya müracaat ettiğini açıklarken ‘‘Belgeleri FİFA'ya gönderdim ve böyle bir durumda Campbell'e tavsiyelerini istedim. Trabzonspor'da kimse ortaya çıkıp durumu düzeltmek için bir gayrette bulunmadı.’’ dedi.

FİFA BEKLİYOR

Bu arada, FİFA'nın Trabzonspor ile tartışmaya girmeden önce, Kevin Campbell'den resmen şikayatini dile getirir müracaatını beklediği anlaşıldı. FİFA'dan bir yetkili, ‘‘Şimdilik duyduklarımız sadece basından. Mehbet Ali Yılmaz'ın hangi koşullarda ve nasıl bu sözleri sarfettiğini bilmiyoruz. Futbolcunun kendi futbol federasyonu aracılığıyla bize müracaatı gerekiyor’’ açıklamasını yaptı.

MİLNE ARABULUCU

Olaya geniş yer veren İngiliz basını, dünkü haberlerde , Trabzonspor Teknik Direktörü Gordon Milne'nin zenci futbolcu ile kulübü arasındaki barış çabalarına yer verdi. The Sun gazetesi ‘‘Yamyam' Kevin'in kalması önerildi’’ başlıklı yazısında yamyam diye çağrılmasına rağmen Kevin Campbell'in Türkiye'de kalmasının istendiğine dikkat çekti. Gordon Milne İngiliz gazetelerine verdiği demeçlerde ‘‘Kevin çok üzüntülü ve bunu bir ırkçı saldırı olarak görüyor. İngiltere'de bir kulüp başkanı bu şekilde konuşsaydı, arabasını uçururlardı. Başkan TV'de sonuçlarını düşünmeden bir şeyler söyledi’’ dedi. Türklerin Campbell'in serbest transfer istediğinden olay çıkarttığına inandığını öne süren The Sun gazetesi, Mehmet Ali Yılmaz'ın ‘‘Cambell yürekten futbol oynamıyor. Aklı fikri cebinde’’ şeklindeki sözlerine de yer verdi.

TÜRKİYE’DE IRKÇILIK YOK

Daily Mail gazetesi ise Gordon Milne'nin ‘‘Çok hassas bir konu ve burada büyük haber. Herkes bu durumu konuşuyor. İstanbulspor maçına konsantre olmamız zor. Yılmaz ile görüşeceğim. Son zamanlarda birkaç kötü sonuç aldık ve başkan baskı altında , birşey söyledi ama söylediğinin getireceği sonuçları tam olarak kestiremedi. Başkan Campbell'i seviyor Komik olan ise: Türkiye'de ırkçılık yok. Kalabalık siyah futbolcuları seviyor. Kevin, takımı için iyi şeyler yaptı ve seyircinin kahramanlarından biri oldu. Onun gitmesini istemiyorum. Konuştuk ve çok üzgün olduğu anlaşılıyor. Kendisine destek veren Trabzonspor'lu futbolcularla dayanışmasını göstermek için İstanbul'a kadar geldi. Fakat bu hafta sonu maçta oynayacağını sanmıyorum‘‘dediğini yazdı.

ARSENAL YOLUNDA MI?

Gazete ayrıca Kevin Campbell'in Başkan Mehmet Ali Yılmaz'ın sözlerini protesto etmek için İstanbulspor maçına çıkmayacağını öne sürdü. Milne'nin tüm çabalarına rağmen İngiltere'ye dönmekte kararlı olan Kevin Campbell ise ‘‘Karım Faye İngiltere'ye döndü. Olanları duyunca bir daha Türkiye'ye gelmeyeceğini söyledi. Bu da kararımı kolaylaştırıyor' dedi. Bu arada gazeteler Campbell'in Arsenal'e transfer olacağını da öne sürdüler.

Ben Arap demek istedim

Mehmet Ali Yılmaz, Campbell konusunda sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Yılmaz, ‘‘Barışalım diye davet ettik gelmedi. Eğer gitmek istiyorsa, aldığı parayı getirir gider’’ ifadesini kullandı.

Trabzonspor'un başkanı M. Ali Yılmaz, İngiliz futbulcusu Kevin Campbell için kullandığı ‘‘yamyam’’ deyimini, ‘‘ Benim kastettiğim herkesin çıkardığı anlam değil. Ben golcü demek istedim’’ diyerek savundu. Kendisini ırkçılıkla suçlayanlara karşı ise şunları söyledi: ‘‘Bu sinirle söylenmiş bir söz. Bizim Türkçemizde ‘‘yamyam gibi üşüşmek deyimi var. Biz ona bir şey demedik ki. Hem ben ‘Arap' demek istedim’’

- Futbol oynamıyorlar diye kızgınsınız öyle mi?

- Evet, işte ben bunu demek istedim. Oyuna sarılmıyorlar, saldırmıyorlar. Ama para alırken yamyam gibi saldırıyorlar anlamında söyledim. Biz yamyam gibi tabirini kullanırız ama Türkiye'de ırkçılık olmadığı için aklımıza yanlış anlaşılacağı gelmez. Ben ırkçı değilim ki ırkçılık yapayım. Irk ayrımcılığı anlamında kullanmadım rengi anlamında kullandım.

- Campbell'a yamyamı kim tercüme etmiş?

- İşte ben de o kışkırtanları arıyorum zaten. Bulsam kafalarını kırıcam. Ben kötü birşey kast ederek söylemediğimi tercümanı aracılığıyla söylettim. Ağzımdan espriyle o çıktı. Kasıtlı olarak nasıl söylerim, mantığı var mı? Ben gülerek söyledim. Yenilmişliğin getirdiği demoralizasyondan kaynaklanan çocuklara serzeniştir benim yaptığım. Yanlış anlaşılmasın. Kimseye de ifade verecek değilim.

- Espriydi ve yanlış anlaşıldı öyle mi?

- Tabii ki. Türk mizahının yüzde 90'ı Karadenizliler'e ait. Biz olmasak hiçbiriniz gülemezsiniz. Yenilmişiz, bütün yük benim omuzumda, bir espri bile yapamayacak mıyız, onu da dünyanın süzgecinden mi geçireceğiz? Hem 5 milyon pound vereceğim, hem de naz mı çekeceğim. (Gülerek) Verin bana 5 milyon pound, arkamdan da sövün.

- Campbell kendisine, ailesine ve ırkına hakaret edildiğini söylüyor. Trabzonspor'dan ayrılacak mı?

- Sözleşmesinde sana hakaret edilirse serbest kalırsın diye yazmıyor. O kadar para verdik tabii kalsın isterim. Campbell giderse dünya yıkılmaz, aldığı parayı verirse çıkar gider. Herşeye rağmen parayı almadan bırakacak da değilim. Trabzonspor'da 24 tane daha futbolcu var.

- Tatlıya bağlanacak mı bu iş sizce?

- Biz yelkenleri indirdik. Sözümüzün arkasında durmuyoruz da o bunu hala büyütüyorsa yapacak bir şeyimiz yok. Davetim oydu, gelsin karşılıklı yanlış anlamaları giderelim. Hala gelmiyorsa sonuçlarına katlanırlar. Benim ne olduğum belli. Ben Türkiye'de 5 yıl bakanlık yapmış, 20 yıldır bu kulübün başkanlığını yapmış adamım. Böyle şeyleri büyütmenin alemi yok.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!