491 trilyon bayram maaşı

Güncelleme Tarihi:

491 trilyon bayram maaşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Şeker Bayramı nedeniyle çalışan ve emeklilere dün yapılan maaş ve ikramiye ödemeleri tutarı 491 trilyon liraya ulaştı. Hazine, memur maaşları için 350, SSK çalışanlarının zamlı maaşları için 130, işçi ikramiyeleri için de 11 trilyon lira ödeme gerçekleştirdi.

Bayram tatiliyle üstüste gelen maaş ödemeleri ile dünkü ihalede yeterli borçlanmanın sağlanamaması Hazine'nin moralini bozdu. Zamlı olarak ödenen memur ve işçi aylıkları, Hazine'den rekor para çıkışına yol açtı.

Hazine dün, memur ve SSK'lıların maaş ve ikramiyeleri için 491 trilyon lira ödeme yaptı. Hazine yetkililerinden alınan bilgiye göre, memur maaşları için 350, SSK çalışanlarının zamlı maaşları için 130, işçi ikramiyeleri için de 11 trilyon lira ödeme yapıldı.

İZDİHAM YAŞANDI

Ziraat Bankası şubelerinde yoğun bir izdiham yaşandı. Bankanın fiziki olarak talebi karşılamakta zorlandığı, bu nedenle şubelerin bugün ve yarın da açık tutulacağı bildirildi. Yoğun ödeme programı dolayısıyla, bazı Hazine bürokratlarının da bayram tatillerini iptal ettikleri öğrenildi.

Memur emeklilerin maaş farkları ise tartışma yarattı. Gazetemizi arayan memur emeklisi okurlar, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in memur emeklilerinin de farklarını bayram öncesi alacağı yolunda bir söz verdiğini öne sürerek, farklarını alamamaktan yakındı.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu konuda kendilerinin yapabileceği bir şey olmadığını belirtirken, Hazine yetkilileri, memur emeklilerinin farklarının bayram öncesi ödenmesinin ödeme takvimi itibariyle olağan olmadığını, o nedenle programın bayram ertesine göre yapıldığını bildirdi. 29 Ocak'ta ödenecek memur emeklilerin maaş farkları tutarının da yaklaşık 50 trilyon lira civarında olduğu belirtildi. Hazine şubat ayında da Çalışanların Tasarrufunu Teşvik Hesabı'nda biriken paraların nema ödemesini gerçekleştirecek. Ödenecek nema tutarının 300 trilyon lira civarında olacağı bildirildi. Hazine geçen yıl, 140 trilyon lira nema ödemesi yapmıştı.

İş Bankası sistemi ödemeye dayanamadı

Memurların maaş ve ikramiye ödemeleri aynı güne çakışınca İş Bankası Genel Müdürlüğü'nün otomasyon sistemi arıza yaptı. Dün sabah saatlerinde İş Bankası ATM cihazlarından maaşlarını çekmeye gelen memurlar, kötü bir sürprizle karşılaştı. Başta Maliye Bakanlığı olmak üzere çok sayıda bakanlık ve kamu kuruluşunda çalışan yüzbinlerce memur, sabah maaş ve ikramiyelerini alamadı. Gazetemizi arayan memurlar, kurumları maaşlarını, banka hesaplarına yatırmasına karşın Bankamatik'lerden paralarını çekemediklerini belirterek, Banka'nın repo yaptığını

öne sürdüler. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Caner Çimenbiçer, aynı gün üstüste binen iki ödemenin sistemde aksamaya yol açtığını söyledi. İş Bankası'nın maaşını ödediği kamu çalışanlarının sayısının yaklaşık 700 bin olduğunu söyleyen Çimenbiçer, şu açıklamayı yaptı: ‘‘Maaş ve ikramiyelerin aynı gün ödenmesi, istisnai bir durumdur. Önce maaşlar sonra da ikramiyelerin seri olarak kayda girmesi uzun sürdü. Geceden itibaren sisteme yüklemeye başlamamıza rağmen, yetişmedi. O nedenle yeni bir yazılım programı geliştirdik.’’

Memur emeklisi maaşı evde alacak

Emeklilerin banka kuyruklarındaki eziyetine son verilmesi amacıyla bir süreden beri ön hazırlıkları sürdürülen konutta aylık ödemesi hayata geçiriliyor. Yapılan açıklamaya göre, Emekli Sandığı, ilk aşamada 1928 ve daha önceki yıllarda doğan emeklilerin maaşlarını evlerinde ödeme kararı aldı. Uygulamanın daha sonra diğer gruplara da yaygınlaştırılacağı bildirildi. Uygulama çerçevesinde emeklilere bu haktan yararlanıp yararlanmayacaklarını öğrenmek amacıyla mektup gönderildiği ifade edildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!