En düşük memur maaşı 87.4 milyon liraya çıktı

Güncelleme Tarihi:

En düşük memur maaşı 87.4 milyon liraya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümet memur maaşları ile sözleşmeli ve memur emeklisi aylıklarını ocak ayından itibaren vergi indiriminden sağlanan avantajlarla birlikte ortalama yüzde 30 artırdı. Buna göre, en düşük meum maaşı 66 milyon 261 bin liradan 87 milyon 448 bin liraya yükseldi.

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, memur maaşlarında Ocak 1999'dan itibaren ‘‘vergi avantajları da dahil olmak üzere ortalama yüzde 30'luk bir artış'' gerçekleştirildiğini bildirdi. Buna göre maaş artışı, düşük dereceli memurlarda ortalama yüzde 32, yüksek dereceli memurlarda ise yüzde 30'un biraz altında oldu. Yeni ayarlamalarla en düşük memur maaşı 66 milyon 261 bin liradan, 87 milyon 448 bin liraya yükseldi.

Temizel, Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, bu kapsamda memur maaş katsayısının 7 bin 750'den 9 bin 975'e, taban aylık katsayısının 49 bin 500'den 63 bin 400'e, yan ödeme katsayısının da 2 bin 560'dan 3 bin 200'e yükseltildiğini söyledi.

Temizel, vergi indirimiyle birlikte yüzde 30 olan ortalama maaş zammının, sözleşmeliler ve emeklilere de aynı oranda yansıtılacağını ifade etti.

SÖZÜMÜZÜ TUTTUK

Zekeriya Temizel, 1999 yılının ilk yarısı için memur ve emekli maaşlarına yapılan ortalama yüzde 30'luk artışla, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmeme sözünü yerine getirdiklerini söyledi.

Memur maaş zamlarının belirlenmesinde üç temel ilkeyi gözönünde tuttuklarını anlatan Temizel, bunların bütçe olanakları, fiyat artışları ve ekonomideki gelişmeler ile sosyal zorunluluklar olarak sıraladı.

Temizel'in verdiği bilgiye göre, yeni katsayılar ve vergi indirimi ile en düşük memur maaşı 66 milyon 261 bin liradan 87 milyon 448 bin liraya yükseldi. Böylece en düşük memur maaşında 21 milyon 187 bin liralık bir artış sağlandı. Aynı şekilde 85 milyon 951 bin lira zamlanan genel müdür maaşı da 284 milyon 359 bin liradan 370 milyon 310 bin liraya çıktı. 36 yıl çalıştıktan sonra 3. derecenin 8. kademesinden emekli olan bir memurun halen 85 milyon 760 bin lira olan emekli maaşı ise 110 milyon 112 bin lira olarak belirlendi.

SÖZLEŞMELİ VE EMEKLİ

Zekeriya Temizel, sözleşmeli personel maaşlarının da vergi avantajları gözönüne alınarak aynı oranda arttırılacağını bildirdi.

Ocakta kamu çalışanları ile emeklilere zamlı maaş ödeneceğini belirten Temizel, şöyle konuştu:

‘‘Kamu çalışanları ve emeklilerin zamlı maaşları, maaş aldıkları güne mutlaka yetiştirilecektir. Maaşlar şu andaki yeni katsayılar uygulanmak suretiyle hesaplanan zamlı tutarlar üzerinden olacaktır. 15 günlük veya süreye göre maaş farkları da hemen bayramdan sonraya yetiştirilecek ve o süre içerisinde ödenecektir. Zamlı maaşlar derhal, maaş farkları, bu arada geçen 15 günlük maaş farkları da bayramdan sonra en kısa süre içerisinde ödenecektir.''

Bu düzenlemenin, 1999'da da istikrar programı uygulanacağı ve harcama hedefleriyle gerçekleşebilecek enflasyon hedefi dikkate alınarak yapıldığını kaydeden Bakan Temizel, bu şekilde enflasyonun altında kamu çalışanlarına maaş verilmeyeceği sözünün de yerine getirilmiş olduğunu ifade etti. Temizel, ''Bu sadece 1. yarı yıl için açıklanan artışlardır. Temmuz ayında kamu çalışanları için yeni bir maaş artışı sözkonusu olacaktır'' dedi.

Memur maaş katsayılarının belirlenmesinde istikrar programının da gözönünde tutulduğunu kaydeden Temizel, geçmiş yıllardaki kayıpların tümüyle telafisi mümkün olmadığı için belirlemelerde beklenen enflasyonun baz alındığını ifade etti.

Yeni memur maaşları (Bin TL)

Memur emekli aylıkları (Bin TL)

Yeni katsayı ve diğer göstergeler



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!