Saddam’ı vurdular

Güncelleme Tarihi:

Saddam’ı vurdular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton Birleşmiş Milletler silah denetçileriyle işbirliğine gitmeyen Saddam’ı ‘Çöl Tilkisi’ harekatıyla vurdu. ABD, Basra Körfez’inde konuşlandırdığı savaş gemilerinden ve B-52 bombardıman uçaklarından Bağdat’a füze yağdırdı. Bağdat’taki askeri ve stratejik noktalarını hedef aldı. Operasyon Türkiye saatiyle 24.00'te başladı.

ANKARA’YA HABER GELDİ

Çöl Tilkisi’nin başlamasından tam bir saat önce Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu müttefiklerini ‘‘vuruyoruz’’ diye haberdar etti. Amerika'nın füze saldırısına Irak hava savunmasının da cılız uçaksavar ateşiyle karşılık vermeye çalıştığı bildirildi. Füzelerin Başkent Bağdat'ı vurmasının ardından kent üzerinde kesif bir yanık kokusu ve duman gözlendi. Amerikan haber kanalı CNN, operasyonu dakika dakika canlı olarak ekranlara taşıdı. Körfez’deki İngiliz kuvvetlerinin de askeri operasyona büyük ölçüde destek verdiği bildirildi. Harekatın başlamasının ardından Bağdat’ta büyük patlama seslerinin duyulduğu ve çeşitli yerlerden dev alevlerin yükseldiği gözlendi.

ABD'nin Irak'ı vurması, önceki operasyonlarda olduğu gibi dünyanın tam desteğini görmedi. Çünkü başı azil soruşturmasıyla sıkışmış olan Clinton'ı bugün Genel Kurul'da görevine devam edip etemeyeceğinin belirleneceği oylama bekliyordu.

Başkan Bill Clinton'un, Irak'a karşı ‘‘kuvvetli’’ bir askeri harekat başlatılmısına, dün UNSCOM Başkanı Richard Butler'ın, BM Güvenlik Konseyi'ne Irak ile ilgili raporunu sunmasından sonra karar verdiğini bildirdi.

Bu arada, ABD Senatosu Çoğunluk Grubu Lideri Trent Lott, ‘‘Bu dönemde yapılan bir askeri harekatı desteklemem’’ diye konuştu. Başkan Clinton hakkındaki azil süreci ile Irak'a yönelik askeri harekat arasında bir bağlantı olmadığı konusunda, kendisine yönetim tarafından güvence verildiğini belirten Lott, ‘‘Ancak zamanlama ve uygulanan politika sorgulamaya açık’’ ifadesini kullandı. Askeri operasyon kararı, Birleşmiş Milletler’in, Irak'ın kitle imha silahlarını denetlemekle görevli yetkilileriyle Bağdat'ın tam bir işbirliği yapmaması üzerine alındı. Saddam Hüseyin yönetimini her fırsatta tehdit eden ABD de, derhal, askeri müdahaleyle birlikte tüm alternatiflerin masada olduğu uyarısında bulunmuştu. BM görevlilerinin son kriz üzerine dün Bağdat'tan ayrılmaya başladıkları haberi, başkanlığını koruyabilmesi için bir mucizeye gereksinimi olan Clinton'ın bir bombardımanla dikkatleri Irak'a yöneltebileceği gündeme geldi. CNN, Bağdat'ı yine birinci haber olarak vermeye başladı. ABD, Irak'ı vurmak için Ramazan'ın engel oluşturmadığını bildirdi ve Körfez'deki uçak ve savaş gemileri alarma geçti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!