Satılık 400 turistik tesis

Güncelleme Tarihi:

Satılık 400 turistik tesis
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sıkıntılı geçen 1998 yılı turizm yatırımcılarına zor günler yaşattı. Mali sıkıntıya giren pek çok tesis kapanırken, aylık Emlak Market Dergisi, 400 turistik tesisin satılık olduğunu belirledi. Fiyatları 20 milyar liradan başlayan bu tesisler 1999 sezonu için yeni sahiplerini bekliyor.

Turizm sektörü açısından oldukça gergin ve sıkıntılı geçen 1998 sezonu sona ererken, sektör 1999 için şimdiden kolları sıvadı. Bazı işletmeciler, turizm tesisi arayışlarına hız verirken, turizm tesisi alım satımı da hızlandı. Turizm sezonu kapanıp tesislerin son misafirlerini ağırladığı şu günlerde, turistik tesis işletmecileri açısından en ciddi karar turizm yatırımına devam edip etmeyecekleri yönünde. Özellikle 1998 turizm mevsiminin ağustos ayı sonlarına kadar krizli geçmesi ve tesislerin boş kalması yatırımcı ve işletmecilerin canını oldukça yaktı. Turistik tesislerdeki geceleme fiyatlarını etkileyen yüksek boşluk oranları, binlerce otelin bulunduğu pazara da yansıdı. Sezunun son döneminde yeniden canlanan turizm yüreklere biraz su serpti ama beklenen rakamların yanına yaklaşılamadı.

Bütün bu sıkıntılar, şu anda satışa çıkan yaklaşık 400 turistik tesisin fiyatlarına da yansıdı. satışa çıkan turistik tesisi fiyatlarına da yansıdı. Yalnızca bir daire fiyatına satılan tesisler bulunurken, 135 milyon doları bulan 5 yıldızlı oteller de el değiştirmeye hazır. Turizm sektörüne girmek isteyenler açısından, Aylık Emlak Market Dergisi, kasım sayısında yurt çapında satılık turizm tesislerinin listesini yayınladı. Pansiyondan apart otele, bardan 5 yıldızlı otele uzanan 350 turizm tesisinin ve 35 turistik tesis arsasının yer aldığı listenin en önemli özellliği güncel olması. Satılık tesislerin fiyatları, resimleri, özellikleri ve başvuru telefonlarının da yer aldığı araştırmada, 10 milyar liraya otel arsası, 20-30 milyar liraya otel satın alınabilecek seçenekler bulunuyor.

ANTALYA TURİST KAYBETTİ

Emlak Market Dergisi'nin araştırmasına göre, 1998 yılı Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'ye giren turist sayısı geçen yıla kıyasla sadece 148 bin artış göstererek, 6 milyon 636 bin 595 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası'nın açıkladığı turizm gelirlerine de bakıldığında durum parlak değil. 1998'in Ocak ve Şubat aylarında sağlanan ve yüzde 30'ları bulan artış, Haziran'da eksi yüzde 1'e iniyor.

Yine Turizm Bakanlığı'nın 1998 yılının ilk 8 ayını kapsayan araştırmasına göre Antalya'ya gelen turist sayısında yüzde 15'lik, İstanbul'a gelen turist sayısında ise yüzde 0.2'lik azalma söz konusu. Buna karşılık Muğla'ya gelen turist sayısında yüzde 24.2'lik bir artış yaşandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!