Pinochet Londra'da tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Pinochet Londrada tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

1973 yılında Salvatore Allende’yi CIA destekli bir askeri darbeyle deviren ve 1990 yılına kadar Şili’yi demir yumrukla yöneten eski diktatör Pinochet, tedavi olmak için gittiği Londra’da tutuklandı. İspanya ve birçok sivil toplum örgütü en az 3 bin kişinin ölümünden sorumlu tuttukları Pinochet hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Şili'nin eski diktatörü Augusto Pinocnhet, tedavi görmekte olduğu Londra'da önceki gece İngiliz makamları tarafından tutuklandı.

Bel fıtığı tedavisi için Londra'ya gelen Pinochet'nin tutuklandığı haberini, Şili'nin Londra Büyükelçisi Mario Artaza verdi. Artaza, Başkent Santiago'da yayın yapan Cooperativa radyosuna verdiği demeçte, bir İngiliz yargıcın, Pinochet'nin tutuklanması emri verdiğini bildirdi.

Artaza, Pinochet'nin salıverilmesi için girişimde bulunacaklarını bildirdi ve ‘Sayın Pinochet, senatör olarak görev yapmaktadır ve diplomatik pasaportla seyahat etmektedir’ dedi.

iSPANYOL BAŞVURUSU

İngiliz polisi ise, Pinochet'nin Şili'de iktidarda olduğu dönemde İspanyol vatandaşlarının öldürülmesinden sorumlusu tutularak, İspanya'nın suç duyurusunda bulunması üzerine tutuklandığını açıkladı. İspanya'nın, 82 yaşındaki Pinochet'nin iadesi için İngiliz hükümetine resmen başvuruda bulunduğu bildiriliyor. Pinochet'nin nerede ve nasıl tutuklandığıyla ilgili ayrıntılar verilmedi.

Merkezi Ekvador'un başkenti Quito'da bulunan Latin Amerika İnsan Hakları Örgütü (ALDHU), İngiltere'den, tedavi gören Pinochet'nin tutuklanmasını istemişti. Örgüt, Pinochet'nin, askeri yönetim döneminde en az iki İngiliz vatandaşının öldürülmesinden sorumlu olduğunu belirterek, İngiltere'nin eski diktatörün zaman geçirilmeden tutuklaması gerektiğini savunmuştu.

ALDHU, Şili'de öldürülen İngilizlerin adlarını Michael Roy Woodward Irribarri ve Guillermo Roberto Beausire Alonso olarak açıkladı.

Bu arada, Şili Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Pinochet'nin ömür boyu senatör olarak diplomatik pasaporta sahip olduğu ve bu sayede dokunulmazlık statüsünde bulunduğu belirtildi.

Şili'nin eski diktatörü General Augusto Pinochet, 1973-1990 arasında iktidarda olduğu 17 yıllık sürede ülkeyi ‘demir yumrukla’ yönetmişti. Pinochet, 3 binden fazla insanın ölümünden veya kaybından sorumlu tutuluyor. Uluslararası Af Örgütü de İngiliz hükümetine çağrıda bulunarak, Şili ve Arjantin'deki insan hakları ihlalleriyle ilgili soruşturma yürüten İspanyol yargıç Baltasar Garzon'un, Pinochet'yi sorgulamasına izin vermesini istedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!