Gap Havacılık dolandırıcılar için yeni ilham kaynağı oldu

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Gazetelere verdiği eleman aranıyor ilanlarıyla milyarlık vurgun gerçekleştiren Gap Havacılık, dolandırıcıların ilham kaynağı oldu. Gap Havacılık'ın yöntemini kullanarak, hayali işçilere kredi kartı çıkartıp, vurgun gerçekleştirmek isteyen yeni dolandırıcılar türedi.

Gazetelere ‘‘Pilot olarak yetiştirilecek eleman aranıyor’’ diye ilanlar vererek, milyarlık vurgun gerçekleştiren Gap Havacılık adlı firma, dolandırıcıların yeni ilham kaynağı oldu. Şimdi, Gap Havacılık'ın yöntemini kullanarak, hayali işçilere kredi kartı çıkartıp, vurgun gerçekleştirmek isteyen yeni dolandırıcılar türedi.

Bu dolandırıcılar, kurdukları hayali şirketler adına gazetelere ‘‘Eleman aranıyor’’ ilanları veriyor. Bu ilanlar aracılığıyla iş başvurusunda bulunan kişilerden, ikametgah senedinden, diploma örneğine, nüfus cüzdanı suretinden özgeçmişlerine kadar tüm belgeleri alıyor. Ardından da ortadan kayboluyor.

YÖNTEM AYNI

Bu yöntemi ilk olarak Adana, Seyhan'da ki Gap Havacılık adlı hayali bir firma uygulamıştı. Bu firma, gazetelere ‘‘pilot olarak yetiştirilecek elemanlar aranıyor’’ diye ilanlar vererek, milyarlık vurgun gerçekleştirmişti. O dönemde Gap Havacılık, pilot olma hevesiyle iş başvurusunda bulunan 100 kişiyi hayali belgeler düzenleyerek, işe almış göstermişti. Bu kişiler adına bankalardan toplu kredi kartı çıkarttarak, bu kredi kartları aracılığıyla iş başvurusunda bulunanları dolandırmıştı. Pilot olma hevesiyle Gap Havacılık firmasına müracat edenler de şirketten haber beklerken, karşılarında icra memurlarını bulmuşlardı.

Aynı yöntemi kullanarak vurgun gerçekleştirmek isteyen dolandırıcılar şimdi de, gözlerini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunlarına dikti. Bunlar da Gap Havacılık gibi gazetelere, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu eleman aradıkları ilanlarını veriyor. Bu ilanlarda, ‘‘250 milyon lira net maaşın yanısıra, ikramiye, servis ve yemek de vaad ediliyor.

Arkadaşımız Fadime Çoban'ın yaptığı araştırmaya göre, bu cazip ilanlarla, yeni mezun işletmecileri ağlarına düşürmeyi planlayan dolandırıcılar, amaçlarına da kolayca ulaşıyor. Telefonla iş başvurusunda bulunanlardan noter tastikli diploma örneği, özgeçmişi, nüfus sureti ve ikametgah senedi gibi evraklar istendi. Kartal'da ki şirket merkezine giderek yorulmamaları için de bu evrakları bizzat kendileri giderek aldılar. Dolandırıcılar iş başvurusunda bulunanlara, şirketin yeni kurulduğunu ve sahiplerinin de İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi mezunu iki kişi olduğunu, bu nedenle de, işe alınacak elemanlarda aynı okuldan mezun olma şartı aradıklarını söylediler. Şirketin inşaat ve elektrik malzemeleri üzerine faaliyet gösterdiğini ileri süren dolandırıcılar, yapılan başvuruların çok fazla olduğunu yapılacak değerlendirmenin ardından tekrar arayacaklarını belirttiler.

ŞİRKET HAYALİ

Ancak, ilanı veren şirketin hayali olduğu kısa bir süre sonra anlaşıldı. 250 milyon lira maaşlı iş uğruna dolandırıcılara özel evraklarını kaptıranlar şimdi, nasıl bir dolandırıcılık olayına alet edilecekleri beklentisindeler. Bu evraklar, Gap Havacılık'ın yaptığı gibi kredi kartı dolandırıcılığında kullanılabileceği gibi, üzerinde tahrifat yapılarak sahte kimlik çıkartmadan yasa dışı işlere kadar birçok alanda kullanılma olasılığı da var.

Yazarın Tüm Yazıları