İran Afganistan’a saldıracak

Güncelleme Tarihi:

İran Afganistan’a saldıracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Doğumuzda bir kez daha savaş rüzgarları esiyor. İran sınıra askeri yığınak yaparken Taliban yönetimi sivil halkı silahlandırmaya başladı. Washington Post ‘İran saldıracak’ diye yazdı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, dünkü sayısında İran'ın Afganistan sınırına binlerce asker ile saldırı uçakları yığdığını ve saldırının an meselesi olduğunu iddia etti.

Amerikan haberalma uzmanlarının bu konuda Savunma Bakanlığı ile Beyaz Saray'ı uyardıklarını kaydeden Washington Post, üst düzey savunma yetkililerine dayanarak İran'ın Afganistan ile kuzeydoğu sınırına 70 bin asker, 25 uçak, 80 adet T-72 tankı, iki A-6 mobil füze bataryası, 60 zırhlı araç yığdığını yazdı.

Gazete, İran'ın sınıra asker yığmasının, Taliban güçlerinin Mezar-ı-Şerif kentindeki İran konsolosluğunda 10 İranlı diplolatı öldürdüğüne ilişkin haberlerin yayıldığı ve ülke arasındaki gerilimin arttığı bir döneme rastlandığına dikkat çekti.

Afganistan ile İran arasındaki gerilimle ilgili gazeteye bilgi veren Amerikan kaynakları, iki ülke arasında çatışmanın patlak vermesi durumunda, bunun uzun ve kanlı olacağına çünkü taraflardan birinin askeri üstünlüğe sahip olmadığını öne sürüyorlar. Üst düzey Amerikalı bir yetkili Washington Post'a verdiği demeçte ‘İranlılar Afganistan konusunda büyük bir panik yaşıyorlar. Büyük bir olasılıkla Taliban’ın gözünü korkutmak istiyorlar ve bu yüzden sınırı geçecekler' dedi.

Öte yandan, Afgan İslam Basın ajansı, Taleban güçlerinin İran sınırındaki Nimroz eyaletinde olası bir saldırıya karşı silah dağıtmaya başladıklarını duyurdu. Ajans, bu arada İran'ın asker yığdığı bölgede, Taliban güçlerine karşı savaşan Gülbeddin Hikmetyar'a bağlı 4 bin Afgan askeririr de bulunduğu iddia etti.

1996 yılında Kabil'e ele geçiren Taliban güçleri halen ülkenin üçte ikisini denetimleri altında tutuyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!