Rusya, Çar'dan resmen özür diledi

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Çardan resmen özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bolşevik devrimi sonrası, 80 yıl önce kurşunlanarak öldürülen son Rus Çarı 2'nci Nikolay ve ailesi, St.Petersburg'da dün düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. St.Peter ve Paul Katedrali'nde başlayan törende, kilise çanları tam bu dakikada sustu ve üç pare top atışı yapıldı. Ardından, Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, tabutların önünde bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, Çar ve ailesinin kurşuna dizilmesi konusunda yıllarca sessiz kalındığını ve bugün, doğruları söyleme zamanının geldiğini belirten Yeltsin, ‘İşlenen bu suç, Rusya tarihinin en utanç verici sayfalarından biridir. Romanovlar’ın idamı toplumu ikiye böldü. Bu bölünmüşlüğün etkileri bugün bile yaşanıyor' dedi. Törene, Çar ailesinin yaşayan üyeleri, üst düzey yetkililer ve yabancı konuklar katıldı. Törende Türkiye'yi temsilen, Moskova Büyükelçisi Nabi Şensoy yer aldı.

Konuşmaların ardından düzenlenen dini ayin sonrasında Çar 2'nci Nikolay, eşi Aleksandra, kızları Anastasya, Olga ve Tatyana, aile doktoru, aşçısı, ve hizmetçilerinin tabutları, Katerina Kilisesi'nde bulunan mezara yerleştirildi. Ayin sırasında cenazeler için, Kilise'nin tavrı nedeniyle, ‘Çar ve ailesine ait’ sözü hiç kullanılmadı. En son defnedilen Çar'ın cenazesi mezara yerleştirilirken, 19 pare top atışı yapıldı.

Törene katılmayan Rusya Patriği 2'nci Aleksi, Moskova'da, Çar ailesinin bazı üyelerinin de katıldığı bir ayin düzenledi. Ayinde bir konuşma yapan Patrik, ‘kurşuna dizilen Çar ve ailesi ile, eski ateist yöneticilerin tüm kurbanlarını andıklarını’ söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!