Albümler değil, şarkılar sattı

Güncelleme Tarihi:

Albümler değil, şarkılar sattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

İyi kötü anılarıyla bir yıl daha geride kaldı. 1997 Türk müzik piyasasına genel olarak bakıldığında, bir önceki yıla oranla çok daha kötü bir manzara görülüyor. Ancak yine de ‘‘Hit’’ çıkmadı değil. Aslında 1997 için ‘‘Hitlerin yılı oldu’’ denebilir. Çünkü 1997'de albümler satmadı, şarkılar sattı...

Çok iddialı albümlerin de piyasaya sürüldüğü 1997'nin bahar aylarında, kalitenin yanı sıra satış açısından da piyasanın yüzünü güldüren isimlerin en başında, Nilüfer ve Tarkan geldi. Nilüfer, Kayahan imzalı ‘‘Mavilim’’ ile çok iyi başladığı 1997 yılı boyunca, akıllı adımlarla istikrarını sürdürdü. Tarkan ise, bir önceki albümüde kullandığı yöntemle yine başarılı oldu. Sezen Aksu'nun kendisine verdiği ‘‘Şımarık’’ ile, yine tek şarkıyla bir buçuk milyon albüm satmayı başardı. Ancak Tarkan, 1997'ye kendi bestesi ‘‘İkimizin Yerine’’ ile de damgasını vurdu. Önceki parlak yıllarını geride bırakan pop müzik cephesinde 1997'yi verimli kapatanların arasında, Candan Erçetin de yer alıyordu. Yıl ortalarında piyasaya sürdüğü ‘‘Çapkın’’ isimli parçasıyla pek umduğunu bulamadı ama sanatçı, Yıldız Usmanova'ın ‘‘Yalan’’ adlı şarkısıyla Türkiye'nin bütü köşe bucaklarında esti. Bu şarkı, Erçetin'e yaklaşık 500 binlik bir tiraj kazandırdı.

1997 yılın gerçek anlamda şarkıların yılı oldu. Tek şarkıyla rekor bir satış elde edenlerden biri de Sibel Can'dı. Serdar Ortaç'ın ‘‘Padişah’’ adlı şarkısı sayesinde yıl boyunca ‘‘padişahlar gibi’’ yaşadı Sibel Can...

YENİ İSİMLER

Yeni isimlerin fazla ön plana çıkmadığı 1997'de, bu açığı kapatacak ‘‘umut vaat eden’’ yeni isimler, Murat Göğebakan ve Şükriye Tutkun oldu.

Film müziklerinin 1997'de özenle hazırlanması, bu alanda da yeni dinleyicilerin kazanılmasına neden oldu. Erkan Oğur imzalı ‘‘Eşkiya’’ filminin müzikleri, 500 binin üzerinde sattı. Erkan Oğur, tüm ülkede ‘‘Fırat’’ salgını başlatt.

Yıl sonralarına doğru ‘‘Ağır Roman’’ filminin müziklerinde yer alan bir şarkı vardı ki, Cem Karaca'nın ne denli güçlü bir sese sahip olduğunu bir kez daha kanıtladı. ‘‘Resimdeki Gözyaşı’’ adlı şarkı, 1997'ye veda ederken bu yıla imzasını atan şarkıydı.

Evet bu yıl albümlerin değil, şarkıların yılıydı. Onlar frtına gibi esti ve müzikseverleri, kimi zaman mutlu, kimi zaman hüzünlü anlarında yanlız bırakmadılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!