Ekranda gerçek dünya

Güncelleme Tarihi:

Ekranda gerçek dünya
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Son dönemde hayatımıza giren ‘‘uzman kanallara’’ ikisi daha eklendi. Çocuk Kanalı Nickelodeon ve belgesel kanalı Discovery. Nickelodeon, 07.00-19.00 arasında, Discovery de 19.00-07.00 arasında, 12'şer saat yayın yapıyor, kablolu yayında S Bandında 28. kanaldan izlenebiliyor.

Raks ve Karacan'ın ortaklığıyla Türk izleyicisine ulaşan bu iki kanalın dünyadaki geçmişi de çok eskiye dayanmıyor.

John Hendricks, 1982'de belgesel programların en seçkinlerini yayınlayacak kablolu bir televizyon kurmayı düşündü. 17 Haziran 1985'te Discovery Channel'ın resmi açılışı, Hendricks'in çabalarının ilk meyvesiydi. Amerika'da önceleri bir belgesel kanalı olarak yayın hayatına başlayan Discovery, bugün artık, 6 kıtadaki 145 ülkede, 110 milyon aboneye hizmet veren, dünya çapında yayın ve hizmet ağı olan bir iletişim devine, Discovery Communications Inc.'ye (DCI) dönüştü.

Discovery Channel, kendini, bilgilendirici, eğitici, her yaştan izleyiciye çeşitli türlerde programlar sunan ve gerçek hayattan kopmayan, güvenilir ve çevreci bir kanal olarak tanımlıyor.

İzleyicileri arasında hızla tiryakilik yaratan kanalın, belgesel ön yargısına karşı da söyleyecekleri var: ‘‘Discovery Channel gerçeklerle ilgilenir. İzleyicilerin büyük bir bölümü kanalın ‘‘klasik’’ anlamda salt hayvanların ve bitkilerin işlendiği, doğanın ve bilimin üzerinde dönen yapımlardan oluştuğunu düşünebilirler. Discovery Channel'ı yoğun olarak izleyenler ise programlardaki çeşitliliği çok çabuk algılar. Onlar size, büyük bir keyifle izledikleri Discovery'i tanımlarken, kanalın günlük hayatın her yönüyle ilgili olduğunu söyleyeceklerdir.’’

Discovery Channel 1985'te faaliyete geçerek 156 bin aboneye ulaştı. Hemen ardından 7 milyon kablolu TV izleyicisine hizmet verecek kapasiteye erişti. Discovery Channel'ın programlarını dünya piyasasına çıkartması, 1989 yılındaki yurtdışı program satışı kampanyasıyla başladı.

Günümüzde dünyayı çepeçevre saran bir iletişim devriminin tam ortasındaki Discovery Channel, kablo ve uydu sistemleri sayesinde 19 bağımsız yayın, 13 uydu aracılığıyla, tam 18 dilde dünyaya ulaşıyor. 23 Asya ve Güney Pasifik Ada ülkesine, 38 Orta ve Güney Afrika ülkesine, Hint Okyanusu Adalarına, Avustralya, Yeni Zelanda, Brezilya ve Kanada'ya, 21 Avrupa ülkesine, Orta ve Güney Amerika'da 27 ülkeye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da 22 ülkeye yayın yapıyor.

Discovery Channel'de yayınlanan bazı programlar size kanal hakkında fikir verebilir:

HAYATTA KALANLAR

Bu program yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvanların, her türlü olumsuz koşula karşın, nasıl şanslarını yenip var olmayı sürdürdüklerini anlatıyor.

ARTHUR C. CLARKE'IN DÜNYASI

Arthur C. Clarke tarafından sunulan bu dizi, doğa üstü güçleri, UFO'ları, bedensel olmayan deneyimleri ve buna benzer bir çok ilginç olayı inceliyor.

VAHŞİ HAYVANLAR ARASINDA

Bu porgram, vahşi hayvanlar arasında yetişen çocukların hayatlarını, bu durumdan nasıl etkilendiklerini işliyor. Programda, Sri Lanka'da fil terbiyecisi olma hayalini gerçekleştiren genç bir çocuktan, kuraklık zamanında vahşi hayvanları ölümden kurtaran kızkardeşlere kadar dünyadaki cesur gençlerin maceralarını anlatıyor.

TEHLİKELİ BÖLGE

Haftalık ve yarım saatlik hareket dolu bir program. Dünyanın en tehlikeli işlerini ve bölgelerini ortaya çıkaran insanları anlatıyor. Donanma komandolarından, cam silicilerine kadar dizinin her programı yüksek risk taşıyan bir işi ve bu işte çalışan işçiyi ele alıyor.

BİLİNMEYENE YOLCULUK

Avustralyalı Liz ve Andrew Wight'in dalma ekibini takip edin ve onlarla beraber birçok maceraya atılın.

DISCOVER MAGAZIN

Bu bilim dizisi, karışık bilimsel konuları kolay anlaşılır biçimde aktararak, ortak merak konularını araştırıyor.

Discovery felsefesi

Discovery Channel izleyiciye, hem içerik hem görsel bazda en yüksek kalitede; eğitici, eğlendirici özelliklere sahip, doğa, bilim ve tiknik, dünyanın dört bir yanına uzanan keşif gezileri, tarih ve gerçek dünyaya yönelik programlar sunar.

Kanalın programları;

Çift amaçlı bir izleme deneyimi yaşatır; bilgilendirici ve eğlendirici

Ailenin tüm bireylerine yönelik; şiddet, cinsellik ve politika içermeyen programlarla sadece gerçek bilgiye odaklanır.

İzleyicilerine dünyanın tüm pencerelerini açan bir televizyonculuk anlayışına sahiptir.

İnsanı teslim alan görüntülerle, uzak bölgeleri yakınlaştıran, günlük hayatın geçtiği çevreye farklı bir bakış açısı ile yaklaşan programlara yer verir.

İlk çocuk kanalı

Nickelodeon, Türkiye'nin ilk çocuk kanalı. Dünyaya çocuk gözüyle bakıyor, evrensel temaları işliyor. Okul öncesi çocuklar için hazırlanan kukla şovlar, eğitici programların yanısıra, animasyon, komedi, drama gibi programlarla 2-14 yaş arasına yönelik bir kanal. Nickelodeon'da yayınlanan bazı programlar şöyle:

PETE VE PETE'NİN MACERALARI Dizide aynı adı taşıyan abi ve kardeşin ilginç maceraları anlatılıyor. Kendi içlerinde bir başka dünya yaratmış olan Pete ve Pete, bir kenar mahalle masalı yaratıyorlar.

AAAHH! GERÇEK CANAVARLAR İnsanları korkutmak için eğitilen bir grup canavarı anlatan, eğlenceli bir çizgi film. Üç canavarın etrafında dönen filmde, kahramanlarımız bluğ çağının zorlukları ile baş ederken, bir yandan da en son korkutma tekniklerini öğreniyorlar.

CLARISSA Hayal gücü çok geniş bir kız olan Clarissa Darling, kendi beğenilerini, isteklerini, hayallerini ve hoşlanmadığı şeyleri detaylı olarak anlatıyor. Küçük genç kızlara ve delikanlılara göre bir program.

EUREKEE'NİN ŞATOSU Okul önce programlardan biri olan Eurekee'nin Şatosu, 2-5 yaş arası çocuklara sesleniyor. Eurekee'nin Şatosu, sevimli bir canavara ait oyuncak bir müzik kutusu. Canavar oyuncağını bir köşede unutunca, bir grup kukla o müzik kutusunu canlandırmaya çalışır.

GULLAH GULLAH ADASI Ron ve Natalie, birbirini çok seven bir çifttir. Çift, evlerinde henüz okula başlamamış çocukları konuk eder, onlarla eğlenceli saatler yaşar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!