İstanbul Borsası'nda en verimli gün cuma

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Borsasında en verimli gün cuma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bilkent Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, kriz dönemleri hariç yatırımcıların İMKB'de en yüksek getiriyi cuma, en düşük getiriyi ise salı günleri elde ettiğini ortaya koydu. Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Yrd. Doç. Kıvılcım Metin ve Gülnur Muradoğlu ile ABN Amro İstanbul'dan araştırma analisti Bilgehan Yazıcı tarafından hazırlanan ‘‘İMKB'de Gün Etkilerinin İncelenmesi’’ başlıklı inceleme, İMKB'nin Ekim-Aralık 1997 tarihli dergisinde yayımlandı.

İncelemede, 4 Ocak 1988 ile 7 Aralık 1996 tarihleri arasında, 1994 ekonomik krizi ve takas günlerindeki değişim kriterlerinin yanında günlük getiriler, kapanış fiyatları bakımından İMKB'de haftanın günlerinin etkisi ele alınıyor.

İncelemenin girişinde, dünya borsalarıyla ilgili yapılan benzer araştırmalarda elde edilen ampirik bulguların, genel olarak hisse senedi ortalama getirilerinin Pazartesi günleri normalden çok daha düşük ve Cuma günleri normalden çok daha yüksek seviyede olduğunu gösterdiği belirtildi.

İMKB'deki durum ise en düşük getiri günü bakımından farklılık gösteriyor. İncelenen dönemin tamamı gözönüne alındığında, en düşük katsayı salı günü gözlendi.

Çarşamba, perşembe ve cuma günleri için TL bazlı getirilerde anlamlı katsayılar bulundu. Bir başka deyişle, haftanın diğer günleri ile karşılaştırıldığında çarşamba, perşembe ve cuma günlerinde daha yüksek getiri elde ediliyor.

Salı günü için en düşük katsayı, cuma günü için en yüksek katsayı gözleminin Dolar bazlı getiriler için de geçerli olması dikkat çekici nitelikte.

KRİZ DÖNEMİ

Ekonomik krizin haftanın günleri etkisi üzerine yapılan incelemede de, kriz öncesi ve sonrası dönemlerde Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri için anlamlı katsayılar gözlemlenirken, TL bazlı getirilerde kriz dönemi için hiçbir anlamlı katsayıya rastlanmadı.

İncelemede elde edilen görüşler şöyle dile getirildi:

‘‘Dolar bazlı getirilerde kriz öncesi dönemde sadece pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir Cuma etkisi görülmekteyken, kriz sonrası dönemde Pazartesi, Perşembe ve Cuma etkileri anlamlı olmaktadır. Dolar bazlı getiriler gözönüne alındığında, beklenilebileceği üzere, kriz sonrası dönemde hisse senetleri getirileri üzerinde negatif bir Pazartesi etkisi gözlenmekte, kriz döneminde haftanın hiçbir günü için negatif ya da pozitif, anlamlı bir etkiye rastlanmamaktadır. Bu sonuçlar, ekonomik kriz dönemlerinde hiçbir şekilde haftanın günleri etkisine rastlanmayacağını ortaya koymaktadır.’’

TAKAS GÜNLERİ

Çalışmada, takas işlemlerindeki değişikliklerin, haftanın günleri üzerindeki olası etkileri de inceleniyor. TL bazlı getirilerde, (T artı 1) süresi (takas bir tam işgününde) için pozitif ve anlamlı bir Cuma etkisi gözlemlenirken, sistemin (T artı 2) süresine (takas 2 tam işgününde) dönüşmesiyle birlikte negatif, ancak istatistiki anlamı olmayan bir Pazartesi etkisine rastlandı. Dolar bazlı getirilerde de hemen hemen aynı durum belirlendi.

İncelemede sonuç olarak, kriz dönemi hariç tüm dönemde hem TL, hem dolar bazında güçlü ve anlamlı bir cuma etkisi kanıtları elde edildi.

İncelemeye göre, kriz dönemi, kriz sonrası dönem ve (T artı 2) takas süresi için birtakım negatif Pazartesi etkileri gözlemlenmişse de, bu etkiler anlamlı bulunmadı. TL bazlı hesaplamalarda pozitif bir Pazartesi etkisi ortaya çıkması ihtimali beklenebilir.

Araştırmacılar, Türkiye ekonomisinin bir süredir yüksek enflasyon altında olmasının, nominal getirilerin sürekli yükselmesine neden olduğu, reel getirilerin inişli-çıkışlı bir yol izlediği sonucuna vardılar. Bu koşullar altında, pozitif bir Pazartesi etkisinin sürpriz olmayacağı vurgulanıyor.

SPK, 18 aracı kurumu uyardı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yükümlü oldukları, asgari özsermaye ve işlem sınırlarına ilişkin düzenlemelere uymayan 18 aracı kurumun uyarılmasını kararlaştırdı. Marbaş, Erciyes Menkul Değerler ile Genel Yatırım Hizmetleri ve Menkul Kıymetler A.Ş.'ninin faaliyetleri de SPK tarafından bir gün süre ile durduruldu.

Kurul, aracı kurumların asgari özsermaye ve işlem sınırlarına ilişkin düzenlemesi uyarınca, aracı kurumların

yükümlü oldukları işlem sınırlarına ilişkin esaslara uymayan, Censa, Meksa, Prim, Med, Prestij, İnter, Gedik, Derborsa, Can, Karon, Şahin, Demir Yatırım, Aks, Tektaş, Güven, Meridyen, Bahar ve Bender Menkul Değerler A.Ş'nin uyarılmasını kararlaştırdı. Kurul, ayrıca, daha önca uyarılan Baran Menkul Kıymetler Ticaret A.Ş. ile Çağrı Menkul Değerler A.Ş'nin de, mevzuata uyum konusunda son kez uyarılmalarına karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!