Umut Davası'na Sincan'daki Kudüs Gecesi dosyası eklendi

Güncelleme Tarihi:

Umut Davasına Sincandaki Kudüs Gecesi dosyası eklendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2001 00:00


Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan ''Umut Operasyonu''na ilişkin 24 sanıklı davanın bugünkü duruşmasında, Nurettin Şirin ve arkadaşlarının 1997 yılında Sincan'da gerçekleştirilen ''Kudüs gecesi'' ile ilgili mahkemelerinde yargılandıkları dava dosyasının, incelenmek üzere bu dosyaya konulmasına karar verdi.

Davanın bugünkü duruşmasına, 14 sanık ve avukatları ile Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu müdahil avukatları katıldı. Sanık yakınlarının da izlediği duruşma dolayısıyla, DGM binası içinde ve dışında, güvenlik önlemleri alındı.

Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, sanık ve sanık avutlarını dinledikten sonra duruşmaya ara verdi. Eken, verilen aradan sonra, Şeref Dursun'un savunmasının alınması için İstanbul 2 No'lu DGM'ye yazılan talimatın beklenmesine, sanık Çetin'in gelecek oturum hazır edilmesine, Nurettin Şirin ve arkadaşlarının yargılandığı ''Kudüs gecesi'' ile ilgili dava dosyasının incelenmek üzere bu dosya içerisine konulmasına karar verildiğini bildirdi.

TANTAN'IN İRAN GEZİSİ İÇİN BİLGİ İSTENDİ

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın yaptığı resmi ziyaret sonunda İran'dan davayı ilgilendiren bilgi ve belge getirmesi durumunda bunları re'sen mahkemeye ulaştıracağından, Tantan'ın gezisine ilişkin bakanlıktan bilgi istenmesi konusunda müdahil avukatlarının talebinin reddine karar verildiğini bildiren Eken, Uğur Mumcu'nun 1992'den, öldürüldüğü tarihe kadar katıldığı toplantı, konferans ve panellerin belirlenmesi konusundaki talebin de, davanın esasına doğrudan etkisi olmadığından reddinin kararlaştırıldığını kaydetti.

Hüseyin Eken, sanık avukatlarından Ceylan'ın, müvekkili Aytufan'ın Sapanca'da ifadesinin alındığına ilişkin iddiası üzerine, Aytufan'ın Sapanca İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ifadesinin alınıp alınmadığının sorulmasına, alınmışsa ifade tutanağının okunaklı ve onaylı bir örneğinin istenmesine karar verildiğini bildirdi.

SORUŞTURMANIN GENİŞLETİLMESİ TALEBİNE RET

Mahkeme Başkanı Eken, diğer sanık avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin, ''kimi konularda dosya içerisinde yeterli açıklıkta belge ve bilgi bulunması, kimi taleplerin dosya kapsamı dışında kalması ve kimi taleplerin de davanın sonucuna doğrudan etkisi olmaması'' nedeniyle reddine karar verildiğini söyledi.

Başkan Eken, ''dosya içeriğine, suç tarihine, ceza miktarına ve sanıkların tutuklu kaldıklara süreye göre tutukluluk hallerinin devamına'' karar verildiğini açıklayarak, duruşmayı erteledi. (Ankara/aa)




Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!