Gülen davasında eski Emniyet Müdürü dinlenecek

Güncelleme Tarihi:

Gülen davasında eski Emniyet Müdürü dinlenecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2001 00:00


Ankara 2 No'lu DGM, Fethullah Gülen'in, ''laik devlet yapısını değiştirerek yerine dini kurallara dayalı bir devlet kurmak amacıyla yasadışı örgüt kurup, bu amaç doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğu'' gerekçesiyle yargılandığı davada, eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ile yardımcılarından Osman Ak'ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Davanın bugünkü duruşmasına, Gülen'in avukatları ile müdahil avukatı katıldı.

Eken, geçen oturum dinlenen tanık Serhat Özkan'ın müdahillik talebinde bulunduğunu, Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Gülseven Yaşar'ın ise tanık olarak dinlenilmesini istediğini ifade ederek, müdahil Arife Kayar'ın avukatı Hüseyin Buzoğlu'nun ise ''Fethullah'ın Copları'' kitabını yazan Zübeyir Kındıra ile kitapta isimleri geçen eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ile yardımcılarından Osman Ak'ın tanık olarak dinlenilmesini talep ettiğini belirtti.

GÜLEN'İN AVUKATLARI İTİRAZ ETTİ

Gülen'in avukatlarından Abdülkadir Aksoy, Kındıra'nın kitabının baştan sona ''iftiralarla'' dolu olduğunu öne sürerek, Saral ile Ak'ın, başbakan, bakan, milletvekili, yüksek yargı mensupları, üst düzey askeri yetkililer ile işadamlarının telefonlarının dinlenmesi olaylarına adlarının karıştığını, bu kişilerin tarafsız tanıklık yapamayacaklarını kaydetti. Aksoy, bu nedenle tanık olarak dinlenmeleri talebinin reddini istedi.

Başkan Eken, sanık avukatlarının duruşma öncesi değişik tarihlerdedilekçe verdiklerini belirterek, 15 Mayıs 2001 tarihli dilekçede, tanık olarak dinlenen Metin Sarıaslan'ın anlatımlarının değerlendirildiğini söyledi. Eken, bir başka dilekçeyle, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Çetin Özek tarafından konuya ilişkin hazırlanan bir raporun sunulduğunu kaydetti.

SAVCI'DAN BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ

Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel de söz alarak, tıp ve mühendislik gibi alanlar için bilirkişi raporlarına ihtiyaç olacağını, mahkemelerin bunun dışında kendi bilgi ve becerisiyle neticeye varamayacağı durumlarda bilirkişi raporu hazırlatacağını söyledi. Yüksel, ayrıca sanık avukatlarınca mahkemeye sunulan ve olayda 3713 sayılı Yasa'nın uygulanamayacağı yönünde mütalaa içeren Prof. Özek'in raporunun ''hukuki kıymetinin bulunmadığını'' söyledi.

Nuh Mete Yüksel, tanık Serhat Özkan'ın suçun mağduru olduğunu, bu nedenle müdahilliğine karar verilmesini istedi.

ABD'DEN HALA YANIT YOK

Verilen aradan sonra ara kararı açıklayan Başkan Eken, suçtan zarar görme ihtimali nedeniyle tanık Serhat Özkan'ın müdahilliğine, dava konusunu oluşturan kimi olaylarla ilgili bilgi sahibi oldukları iddia edilen Saral ile Ak'ın tanık olarak dinlenilmelerine karar verildiğini bildirdi.

Gülen'in talimat ifadesinin alınması için ABD adli makamlarına, İstanbul DGM'ye de Vakitan'ın İstanbul temsilcisinin tanık olarak ifadesinin alınması için yazılan talimat cevaplarının beklenmesine, Yaşar'ın tanık olarak dinlenilmesi talebinin reddine, Kındıra'nın ise tanık olarak dinlenilmesi hususunun, kitabının heyetçe okunduktan sonra değerlendirilmesine karar verildiğini bildiren Eken, duruşmayı erteledi.

İddianamede, Gülen'in 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesine göre, 5 yıldan 10 yıla kadar ağır hapsi isteniyor. (Ankara/aa)









Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!