34 aslan şehit oldu

Güncelleme Tarihi:

34 aslan şehit oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2001 00:00


Haberin Devamı

Diyarbakır'dan havalanan ‘Bordo bereliler’in CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra kumanda arızası sonucu Malatya'da düştü. 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit oldu.

Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Hava Grubu'na ait çift motorlu CASA CN235 tipi hafif nakliye uçağı içindeki 34 askerle Malatya yakınlarında düştü. Uçağın kumanda arızası sonucu düştüğü tahmin ediliyor.

Uçaktaki 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit oldu. Uçakta Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı ‘Bordo bereliler’, Doğal Afetler Kurtarma (Askeri AKUT) ekibi askerler bulunuyordu.

KUMANDA ARIZASI

Diyarbakır'daki 2'nci Hava Taktik Kuvvet Komutanlığı'ndan dün 12.50'de havalanan, Kara Pilot Yüzbaşı Yılmaz Tekgül ve Kara Pilot Üsteğmen Mahir Turan'ın yönetimindeki askeri uçak, saat 13.15 sıralarında 5 bin 600 metrede ve saatte 444 kilometre hızla uçarken kumanda arızası meydana geldi.

BİRKAÇ SANİYE DAYANAMADI

Pilot Tekgül, Erhaç Hava Üssü ile irtibat kurarak zorunlu iniş izni istedi. Hava Üssü'nde hemen hazırlık başlatıldı. Piste iniş için birkaç saniye daha dayanamayan uçak, Erhaç'a 3 kilometre kala havacılıkta tono adı verilen hareketle sol kanadının üzerinde dönmeye başladı.

Yağmur ve dolunun yağdığı bölgede hızla irtifa kaybeden uçak, virile (döne döne düşmek) girdi. Tamamen kontrol dışı kalan CN235 tipi uçak, Malatya Akçadağ İlçesi'ne bağlı Gülyurdu ve Yağmurlu Köyü arasında, Muhittin Erhan'a ait kayısı bahçesiyle yakındaki pancar tarlasına çakıldı.

Uzun uçuş yapacağı için yakıt depoları tam dolu olan uçak yere çarpmayla birlikte büyük gürültüyle infilak etti ve alev alev yanmaya başladı.

MÜHİMMAT DA PATLADI

Uçaktaki askerlerin mühimmatlarının da infilak etmesiyle ortalık cehenneme dönerken, metal ve ceset parçaları geniş bir alana yayıldı. Bölgeye ulaşan ekipler, kurtulan olmadığını görünce, geniş bir alana dağılan ceset parçaları ve enkazı topladı.

Şehit binbaşının Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı Hava İkmal Komutanı Lütfü Ceylan olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Tanık: Uçak düşerken 2 kişi atlamak istedi

Görgü tanıklarından bazıları uçak düşmeden önce bir patlama sesi duyduklarını öne sürdüler. Bazı görgü tanıkları da uçak yere çakılmadan birkaç saniye önce 2 kişinin uçaktan atladığını, ancak onların da kurtulmadığını söylediler. Ancak bu iddialar doğrulanmadı.

Görgü tanıklarından İsmail Ertaş, evde oturdukları sırada bir uçak sesi duyduklarını kaydederek şunları söyledi: ‘‘Hemen ardından uçağın sesinde büyük bir değişiklik oldu. Uçak köyün yakınındaki iki evin üzerine doğru hızla alçalıyordu. Evlerin üzerine düşüşünü beklerken, pilot ani bir manevra yaptı. Uçak, ilerdeki kayısı bahçesine doğru yöneldi. Bu sırada pilotların atlamaya çalıştığını gördük. Ancak uçak dikine yere çakılınca, pilotlar da atlayamadı. Sonra büyük bir patlama oldu. Kaza yerine gittiğimizde, uçak yanıyordu. Sivil giyimli iki kişinin cesedini gördük. Her tarafta ceset parçaları ve cok sayıda parçalanmış silahlar da vardı.’’

Görgü tanıklarından Ömer Demir de, şunları anlattı: ‘‘Uçak havada süzülürken aniden farklı bir ses gelmeye başladı. Uçakta yanma yoktu. Aniden yakınımızdaki kayısı bahçesine dik olarak düştü ve büyük bir patlama oldu. Uçak yanmaya başladı. Yaklaşmaya çalıştık ancak uçak yanıyordu ve paramparça olmuştu.’’

Akçadağ Belediye Başkanı Haydar Karaaslan da, ‘‘Geldiğimizde herşey bitmişti. Et parçaları sağa sola yayılmıştı. Küçük yangınları söndürdük. Kısa süre sonra Erhaç'tan gelenler oldu. Ancak yapacak bir şey yoktu’’ dedi.

Türkiye’deki 2’nci CASA kazası

Türkiye’de 10 yıldır kullanılan CASA’nın CN235 tipi uçaklardan bugüne kadar tüm dünyada 5 kaza yaparken, bunların 2'si Türkiye'de meydana geldi. Bu kazalar ve tarihleri şöyle:

1 IPTN'e ait uçak 200 metre yükseklikte alçak kargo atış testleri sırasında paraşütün kargo kapısına takılması sonucu uçak kontrol dışı kaldı. Kazada 6 kişi hayatını kaybetti (22.05.1997).

2 Endonezyalı Merpati Nusantara Havayolları'na ait uçak alçalma sırasında fırtına nedeniyle tepeye çarptı. Kazada 4'ü mürettebat 27 yolcu öldü (18.10.1992).

3 Şili Hava Kuvvetleri'ne ait CN235M, Antartika'ya iniş sırasında aşırı kar yağışı nedeniyle kırım geçirdi. Olayda uçakta bulunan 11 yolcu ve mürettebattan ölen olmadı (12.02.1992)

4 Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı CASA CN235 tipi uçak Kayseri'de düştü. Feci kazada 3 kişi hayatını kaybetti (19.01.2001)

Teknik özellikleri

Özel Hava Grubu

GENELKURMAY Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Özel Hava Grubu bünyesinde uçak ve helikopterler bulunuyor. Özel Hava Grubu her türlü şartta arama-kurtarma, özel operasyonlar yapabiliyor. Özel Hava Grubu Kardak Krizi ve Olağanüstü Hal Bölgesi'nde yaptığı operasyonlarla adını duyurdu.

Bordo bereli kahramanlar

Özel Kuvvetler mensupları A ve B tipi tim kodları ile subay ve astsubaylardan oluşuyor. Özel Kuvvetler, Şemdin Sakık'ın Kuzey Irak'tan, Öcalan'ın Kenya'dan getirilmesindeki nefes kesen operasyonları

ile gündeme geldi.

Gamze Üsteğmen son anda uçağa binmedi

Uçağın yolcu manifestosunda yer alan Üsteğmen Gamze Aydoğdu, son anda uçağa binemeyince ölümden döndü. Kadın subayın izin belgeleri uçak kalkana kadar yetişmedi ve Gamze Üsteğmen böylece uçağa binemedi.

Bordo berelilerin uçağı düştü

  • Hv. Binbaşı Lütfü Ceylan,

  • Kara Pilot Yzb. Murat Erdeveci,

  • Kara Pilot Yzb. Yılmaz Tekgül,

  • Piy. Yzb. Hakan Bizrelli,

  • Kara Pilot Ütğm. Mahir Turan,

  • Piy. Ütğm. Yılmaz Gülhan,

  • Kara Pilot Ütğm. Levent Şahin,

  • Piy. Bşçvş. Halil Helvacıoğlu,

  • İsthk. Kıd. Bşçvş. Ümit Başaran,

  • İstihkam Bşçvş. Nadir Türkmen,

  • Mu. Bşçvş. Mikail Altıntaş,

  • Sağlık Bşçvş. Hasan Ersoy,

  • Piy. Kıd. Üçvş. Turan Kalın,

  • Mu. Kıd. Üçvş. Zeki Çınar,

  • Personel Kıd. Üçvş. Sudi Doruk,

  • Hv. Kıd. Üçvş. Mehmet Özden,

  • Hv. Kıd. Üçvş. Ebubekir Çakıcı,

  • Piyade Üstçavuş Yılmaz Aydın,

  • Piyade Üstçavuş Mahmut Öner,

  • Uçak Bak. Üçvş. Zahit Çelik,

  • Uçak Bak. Üçvş. Saadetin Boy,

  • Jan. Hv. Kıd. Çvş. Tuncay Urhan,

  • Jan. Hv. Çvş Ferhat Öztürk,

  • Piyade Uzm Çvş. Ersin Bartan,

  • Piy. Çvş. Bülent Haluk Demir,

  • Muhabere Çvş. İsa Türkmen,

  • Piyade Er Halit Güney,

  • Piyade Er Erdal Şimşek,

  • piyade Er Aydın Uçar,

  • Ulaştırma Er Mutlu Kaymakçı,

  • Hv. Er Mehmet Ali Karabudak,

  • Hava Er Nedim Akyol,

  • Hava Er Şefik Ayaydın,

  • Hava Er Atakan Caran.

    Bülent Çavuş 69 gün sayıyordu

    İzmir Buca’da oturan Demir ailesinin ocağına ateş düştü. Diyarbakır'da vatani görevini yapan ve terhisine 69 gün kalan 22 yaşındaki Piyade Çavuş Bülent Haluk Demir'in şehit olduğunu televizyon haberlerinden öğrenen ailesi acı haberle yıkıldı. Ağabey Bahattin Demir, ‘‘Vatan sağolsun’’ dedi.

    İzmirli er Aydın Uçar'ın babası Hasan Uçar, ‘‘Oğlum teskeresini almıştı. Bu akşam gelecekti’’ derken Uçar'ın sözlüsüne gönderdiği fotoğrafın arkasına yazdığı ‘‘Birgün yüreğin yanarsa; Hasretimle yüzün solarsa; Seni tek başına gören olursa; Sevdiğim asker dönmedi dersin’’ mısraları yakınlarını gözyaşına boğdu.

    Şehit Piyade Başçavuş Halil Helvacıoğlu'nun (35) Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde oturan babası emekli başçavuş Ahmet Helvacıoğlu, ‘‘Oğlum, adını taşıdığı dedesiyle aynı kaderi paylaştı. Babam Çanakkale'de şehit düşmüştü. Taktir-i ilahi.’’ dedi.

    Binbaşı Ceylan kanseri yendi kazada öldü

    Malatya'da dün düşen uçakta şehit olan 34 asker arasında en üst rütbedeki Binbaşı Lütfü Ceylan, bir süre önce yakalandığı kanseri yenmeyi başarmıştı.

    Diyarbakır 2'nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'nda Hava İkmal Komutanı olarak görev yapan Binbaşı Lütfü Ceylan, mide kanserine yakalandı. Evli ve biri Bilket Üniversitesi Konservatuvarı'nda öğrenim gören 3 çocuk babası Binbaşı Ceylan, geçen yıl mide kanserinden ameliyat oldu. Sürekli doktor kontrolünde bulunan Binbaşı Ceylan'ın birkaç ay önce yapılan tetkiklerinde kanseri tamamen yendiği saptandı.

    Yaşama bağlılığı ve azmiyle kanseri yenen Binbaşı Lütfü Ceylan, dün üniversitede okuyan oğlunu ziyaret etmek üzere Ankara'ya gitmek için bindiği askeri uçağın düşmesi sonucu 33 silah arkadaşıyla şehit oldu.

    Üsteğmen Gamze son anda uçağa binmedi

    Düşen askeri uçağın yolcu manifestosunda yer alan Üsteğmen Gamze Aydoğdu, son anda uçağa binemeyince ölümden döndü. Kadın subayın izin belgeleri uçak kalkana kadar yetişmedi ve Gamze Üsteğmen böylece uçağa binemedi.

    İkinci pilot Erdeveci’nin eşi 7 aylık hamile idi

    Casa'nın pilotlarından Üsteğmen Murat Erdeveci'nin eşinin yedi aylık hamile olduğu öğrenildi. Dün öğlen, Diyarbakır'dan havalanan CASA uçağının ikinci pilotu Erdeveci, eşini son kez dün sabah görmüştü.

    Başsağlığı mesajı yağdı

    Malatya'da askeri uçağın düşerek 34 askerin şehit olmasının ardından başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olmak üzere devletin zirvesinden mesaj yağdı. Cumhurbaşkanı Sezer, Malatya'nın Akçadağ ilçesi yakınlarında CASA tipi askeri uçağın düşmesi sonucu 34 askeri personelin şehit olması nedeniyle, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na bir başsağlığı telgrafı gönderdi.

    9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile TBMM Başkanı Ömer İzgi, Başbakan Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, bakanlar, FP Genel Başkanı Recai Kutan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ergin Celasin'e başsağlığı mesajı gönderdiler.

    Cenazeler Ankara'ya götürüldü

    Uçağın düştüğü haberinin ulaşmasından sonra 2. Ordu Komutanı Orgeneral Edip Başer hemen kaza yerine hareket etti. Başer'in nezaret ettiği kurtarma ekipleri, kurtulan olmadığını görünce, toplanan ceset parçalarını ambulanslarla Malatya Askeri Hastanesi'ne götürdü. Gece geç saatlerde de cenazeler uçakla Ankara'ya gönderildi. Şehitler, bugün Ankara'da yapılacak törenden sonra memleketlerinde toprağa verilecek.

  • Motor: General Elektric, 2 adet CT7-9C

    Boş Ağırlığı: 9.300 kg-9.400 kg

    Dolu Ağırlığı: 15.800 kg-16.500 kg

    Boyu: 21.353 m.

    Genişlik: 25.81 m.

    Yükseklik: 8.177 m.

    Azami hız: Saatde 460 kilometre

    Havada kalış süresi: 9 saat

    Personel taşıma kapasitesi: 48

    Yük taşıma kapasitesi: 6 ton

    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!