Yalçın Bayer: Yeter! Söz milletin






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Yavuz Yılmaz'dan açıklama geldi

BAŞBAKAN Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın büyük oğlu Yavuz Yılmaz, Washington'un ünlü barı 'Cities'de meydana gelen tartışma ve buna tepki gösteren bir öğrenci mektubuna karşılık şu açıklamayı yaptı:

‘‘Hıncal Yılmış adlı bir şahsın geçtiğimiz cumartesi günü olan ve oldukça abartılan tartışma olayı ile ilgili mektubunu okudum.

Birçok kişi tarafından türlü abartı ve eklemelerle, siyaseten bana ve aileme zarar verme uğruna büyütülen olayla ilgili zaten gerekli cevabı vermiştim. Hatta ismini vermekten kaçınan bazı korkak ve haysiyesizler benim Türklüğe leke sürdüğümü bile söylediler. Olayları anlamadan ve dinlemeden yorum yapma ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma düşkünlüğümüz maalesef bu sonuçların doğmasına sebep oluyor. Kimseyi savunmak durumunda değilim ancak bence bir olayı abartarak bu kadar kesin hükümlere varmak da son derece yanlış. Yazıların çoğu hayal mahsulü olduğundan ve herhalde artık alıştığımdan detaylara girmiyorum. Ancak şunun bilinmesi önemlidir ki, Washington'daki Amerika'daki en azından benim tanıdığım Türk öğrenciler olarak fikrimce ailelerimizi ve ülkemizi utandıracak herhangi bir davranış içinde olmadık.

Servet düşmanlığı psikolojisi içindeki saldırılar zaten alışık olduğumuz bir tepkidir.’’

'Cadillac'lı tanıtım

29 Nisan Pazar günü saat 14.30'da Antalya, Göynük civarında Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve kortejine takıldık. Bakanımız bu kez ‘jeep’le yaptığı tasarruftan vazgeçmiş, insanlarla alay edercesine 11 arabalık kortej eşliğinde, üstü açık, gri renkli antika bir ‘Cadillac’la pazar gezintisine çıkmıştı. Ben arkasına takıldığımda Antalya'ya 23 km. vardı. Bir ara tünele girmeden durdular, ben onları geçtim. Antalya girişinde benzincide yine önüme düştüler. Demek ki neresinden baksanız 25 km.'lik bir yol (bu benim şahit olduğum), beyefendi spor giysilerle, beyaz keple ‘Cadillac’ kullanma zevkini tatmin edecek diye 11 resmi plakalı araç (her birinin içinde 1 şoför, 1-2 takım elbiseli kravatlı devlet erkanı), 1 trafik ekip otosu, gidiş-dönüş hesaplanırsa, 50 km'lik yol yaptılar.

Yok mu bu şımarık vurdumduymazlığa dur diyecek kimse?

Fatoş YÜRÜR-İSTANBUL

DEVLETİM GÜLDÜRME BENİ

MERSİN'nden bir not: Geçen çarşamba günü saat 19.00 civarında yani mesai saatinin yaklaşık iki saat kadar önce sona erdiği bir sırada Mersin Vakıflar tesisleri restaurantı önünde park halindeki resmi plakalı, Beyaz Ford Focus 33 DS 682 plakalı araç kimin makam aracıdır? Hani devlet kamu araçlarını tasfiye ediyor ve kullanımda kısıtlamalar getiriyordu?

6'lıyı unutma

23 Nisan'daki Bursa At Yarışları'nda 6'lı ganyan kombinesinden bir kişi tam 689 milyar 189 milyon 952 lira kazandı. Kazandı ama yarışseverler hálá bu olayı konuşmaya devam ediyor. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, 6'lı, Ankara Dikmen'de at çalıştırıcılığı yapan antrenör Burhan Kırmacı'nın oğlu Mustafa Kırmacı'ya ait ganyan bayiinden kuponda tutturuldu.

İstanbul'dan bir yarışsever şöyle diyor: ‘‘Bu talihli 4 milyon 775 binde bir ihtimali tutturmuş. Böyle şans olmaz. Gazeteler 6'lının sürprize açık olduğunu yazmıştı. Ya çok büyük şansa sahip olan bu kişi inanılmaz atları tek tek yazıp ikramiye kazandı ya da 'oyun kurma'ydı. 29 ganyanlı tabela ayağı ile 14 ganyanlı son ayağın tek tek tahmin edilmesi mucizevi bir olay.’’

Türk yarışçılık tarihinin en büyük ikramiyesini kazanan 'talihli' kim acaba? Bu iddiaları araştıracak bir makam var mı?

Lokantacılar 'ticket' mağduru

BAZI işyerleri, personeline Ticket Restaurant Accor Services, Sodexho ve Net Grup Gıda gibi firmaların yemek kuponlarını dağıtırlar. Çalışanlar da, anlaşmalı lokanta, kebapçı ve büfelerden yemek yerler. Bu işyerleri de topladıkları kuponları her ayın belli gününde ilgili firmaya teslim ederek, belli gününde de bedellerini tahsil ederler. Ancak bizi Bakırköy'den arayan bir kebapçı, yemek firmalarının ödeme şeklini değiştirmesi üzerine güç durumda kaldıklarını söylüyor:

‘‘Çalıştığım Ticket Accor, bizlere bir yazı gönderdi; '11 Nisan'da teslim ettiğiniz kuponların tutarının %20'si 26 Nisan'da kalan % 80'i ise 3 Mayıs'ta ödenecektir' diye... Peki biz buna göre, 27'sine çek yazmışız ödeme yapmamız gerek, ne olacak? Sorsanız bahane hazır; ekonomik kriz... 26 Nisan ile 3 Mayıs arasında 7 gün var. Pek ihtimal vermiyoruz ama yoksa bu 'ticket' firmaları lokantacı esnafının parasını repo mu yapıyorlar? Çünkü, sadece İstanbul'da 15 bini aşkın lokanta, kebapçı ve büfe bulunuyor. Türkiye çapını varın siz düşünün. Bu yabancı firmalar, küçük esnafı mağdur etmemeliydi. Peki Lokantacılar Odası acaba sürekli aidat aldığı esnafının hakkını korumayı düşünmüyor mu?’’

Çocuk felci

SAĞLIK Bakanlığı ‘‘Tüm resmi ve özel sağlık kuruluşlarına giderek ücretsiz çocuk felci aşısını 0-5 yaşları arasındaki çocuklarınıza yaptırın’’ diyordu. Özel Acıbadem Hastanesi, bana bu yıl kampanyaya katılmadığı için kampanyaya katılmamış. Şaşırdım, Koşuyolu Öğretmenler Hastanesi'ne giderek torunuma aşı yaptırdım. Hayret!

Mecit GÖKYOKUŞ-İSTANBUL

Boğaz'da tehlike

BİR süre önce Karadeniz çıkışında çarpışan kosterlerden biri Büyükdere koyu önünde, demir üzerinde terkedildi. Bu tekne rüzgar ve akıntı durumuna göre başıboş dolaşıyor; kuvvetli deniz olduğunda sürüklenmeye başlıyor. Koster bu haliyle Boğaz trafiği için ciddibir tehlike oluşturmaktadır. Her an yeni bir çarpışma olabilir.

Bu teknenin burada durmasına müsaade edildiğini gören bazı uyanık gemi sahipleri, gemilerini Büyükdere koyu içine demirlemeye başladılar. Bu gemiler sintine atarak koyu kirletiyorlar.

İlgililerin görevlerini yapmalarını bekliyoruz. Bu gemilerin burada durmalarına müsaade edilmemelidir.

İlhan ARI-İSTANBUL

GEÇMİŞİN SÖZÜ

‘‘Bana çamur atan cami duvarına yapar.’’

(Turgut Yılmaz -15. 1. 2001- Hürriyet)

MESAJ

SAĞLIK kanalı Medical Channel'ın kardeşi kuruluşu 'Medical Channel Magazin' aylık yayın hayatına başladı. Genel Yayın Müdürü Gündüz İmşir, ‘‘dergide magazin sağlık anlayışı yerine bilimselliğe ağırlık verildiği, tıptaki son gelişmeleri halkın anlayacağı bir şekilde aktardıklarını’’ söyledi. Derginin ilk sayısı sağlık sektörünü kapsayan 10 bin kişiye ücretsiz dağıtılacak. (0216- 428 08 50, e-mail: magazine?medicalchannel.com.tr)

KÜÇÜKÇAMLICA'da yürüyüş yaparken, gözlerimize inanamadık. Küçükçamlıca Köşkü'nün karşısında simsiyah büyük kıldan yapılmış bir çadır kurulmuş. Ne için kim kurmuş, bilgi yok. Çevreciler, bu korkunç görüntüyü temizletelim.

Ayşe YILMAZ

VESTEL'e... Erzurum'dan J.Kd.Bçvş. Latif Karataş, Vestel Net'e Veezy Go paketi almak için 115 $ yatırmış. Gelmemiş, 7 aylık uzun öykü. Sorununu Müşteri İletişim Merkezi'ne mektup yazmış, 50 milyonluk telefon etmiş. ‘‘Vestel'in patronları bilmiyor galiba, yönetim sıfır’’ diye sitem ediyor.

GELENEKSEL, Nesin Vakfı Mayıs Pikniği, 5 mayıs cumartesi günü öğle saatlerinde Nesin Vakfı'nda (Çatalca) olacaktır. Dostlarımıza duyururuz.

Ali NESİN (0532- 634 51 53)

ANKARA'dan 'KİT'lerde, 399 sayılı KHK'ye tabi olarak çalışan sözleşmeli bir grup personel yazıyor: Hükümetimiz bir gecede Şeker Kanunu çıkarmasına rağmen, bizim gibi çalışan sözleşmeli personelin 2001 yılı zamlı maaş artışlarını mayıs ayına girmemize rağmen avans olarak vermedi. Bizler 2001 yılı maaş artışlarımızın YPK'dan çıkmasını sabırsızlıkla bekliyor ve yetkililerden açıklama bekliyoruz.

MERSİN'de bir lisede görevli bir grup öğretmen yazıyor: Bizler her ayın 15'inde maaş, 1'inde de ders ücreti alırız. Ama böyle olmuyor. Ödemeler gecikince aklımıza kötü şeyler geliyor. Mersin'de en az 100 okul var ve burada çalışan en az 200-3000 kişi ek ders ücreti olarak 60-150 milyon alıyor. Toplayın bu rakamı; 1, 2 ve 3 günlük reposunu hesap edin!

ANTAKYA Tekel Yaprak Tütün İşletmesi'nden haberler... Alınan mevsimlik işçiler için milyarlık kreş açılmak isteniyor, halı saha yapılmak isteniyor. Tekel içinde yeni depolar yapıldığı halde dışardan depo kiralanıyor ve yakında dinlenme tesisleri büyük masraflarla yaz sezonuna hazırlanıyor.

DANIŞTAY'ın yürütmeyi durdurma kararından sonra LPG kullanan taşıtlardan alınan vergiler iade edilecekti. Bırakın iadeyi Ziraat Bankası, LPP'li araçlardan eskisi gibi zamlı alıyor, parayı da iade etmiyor. Hukuka saygı bu mu?

Necati SOYLU-Dikmen-ANKARA

FAİK Bakoğlu'nun şahsında 'Rize Zümrüt' Gazetesi'nin 52. kuruluş yıldönümünü kutlar, daha uzun yıllar yayın hayatı dileriz.

Yazarın Tüm Yazıları