Uğur Cebeci: Kokpit







Uğur CEBECİ
Haberin Devamı

Muhteşem gösteri sizi bekliyor

Haziran ayının ilk günlerinde İzmir inanılmaz bir gösteriye sahne olacak. Dünyaca ünlü akrotimler nefesleri kesecek, solo gösteriler hayranlıkla izlenecek. Ünlü televizyon istasyonları gösterileri tüm dünyaya yayacak.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı, kuruluşunun 90'ıncı yıldönümünü dünyanın en ünlü akrotimlerinin katılacağı gösterilerle kutlayacak.

Kutlamalar, Ankara'da 30 Mayıs'ta 'Dünya'daki Uzay Faaliyetleri ve Türkiye'nin Potansiyeli' sempozyumu ile başlayacak. İki gün sürecek sempozyumda Türkiye'nin uzay politikası ve yeni teknolojiler tartışılacak. 30 Mayıs'ta hava gösterileri başlıyor. İzmir Körfezi semalarındaki ilk gösteri saat 17-18.00 arasında gerçekleştirilecek. Önce İtalyanların çılgın akrobasi ekibi Frecce Tricolori, arkasından da hava kuvvetlerimizin gururu Türk Yıldızları heyacanı doruklara yükseltecek. 31 Mayıs'ta ise yine saat 17.00'de İzmir Körfezi'nde yapılacak gösteride Frecce Tricolori ve Türk Yıldızları'nın yanı sıra İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Red Arrows ekibi de İzmirlilere muhteşem bir gösteri sunacak.

AKROBASİ UÇUŞLARI

Hava Kuvvetleri’nin kurulduğu gün olan 1 Haziran'da ise Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü'nde seçkin davetliler günü var. Ertesi gün ise gösteriler bu bölgede ilk kez halka açık olarak yapılacak. 15 ülkenin dünyaca ünlü akrotim, solo gösteri uçaklarının yanısıra başta büyük gururumuz Türk Yıldızları olmak üzere Kara, Deniz Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın hava unsurları da katılacak. Çeşitli hava kuvvetlerine bağlı uçaklar solo yani tek hava gösterileri yapacak. Bunlar arasında en ilgi çekmesi beklenenlerden biri de Amerikan Hava Kuvvetleri'nin radara yakalanmayan bombardıman uçağı B-2’nin geçişi olacak. Kuşkusuz bu gösterilere Türk Yıldızları, Frecce Tricolori ve Red Arrows da renk katacak. Bunların dışında Genel Kurmay Özel Kuvvetleri'nin, Türk Hava Kurumu paraşüt ve uçak gösterileri ile Ali İsmet Öztürk'ün Pitts Special uçağıyla yapacağı akrobasi de yer alacak. 1 Haziran'daki gösteriler halk gününde de tekrar edilecek.

Türkiye'de ilk kez bu boyutta gerçekleşecek olan gösteriler dünyanın bir çok yerinde televizyonlar tarafından verilecek, havacılık yayınları da yer alacak. Şehit ailelerine destek veren Kartal Vakfı’na gelir getirecek gösteriler için özel kitap yayınlanacak, hava filolarımızın tanıtım ürünleri de Çiğli Hava Üssü'nde ve Kordon'da açılacak standlarda satılacak. Uluslararası kimlikteki gösteriler için çok sayıda firmanın sponsor olması ve büyük organizasyona destek vermesi bekleniyor.

Daha fazla bilgi için Internet'te www.tiad2001.com sitesine girilebilir. E-mail adresi otamer@hvkk.tsk.mil.tr Organizasyon ile özel görüşme için Hava Binbaşı Ali Bulak Ankara'da 0 (312) 414 21 69 numaralı telefondan aranabilir.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Protokol Şube Müdürlüğü’nün faks numarası ise 0 (312) 425 64 51.

ÖZEL BESTE ÖZEL KLİP

Hava Kuvvetleri Komutanlığı 90'ıncı yıl nedeniyle ünlü sanatçı Fahir Atakoğlu'na bir beste yaptırdı. Türk Yıldızları klibi ile birlikte sunulacak beste süpersonik uçak motor sesleri ile sanatçının gökyüzünün derinliğinde yankılanan notalarından oluşuyor. İçinde yüksek heyecan, derinlik, yükseliş duygusu, sevgi ile çoşku birlikte yer alıyor. Kahramanlık teması ise yükselen ritmlerle doruğa çıkıyor. Türk Yıldızları ise bu klipte mükemmel gösterilerde yüksek bilgi, beceri ve kendine güven duygusunun artışını anlatıyorlar. Kurallar ve limitlere uygun heyecanlar başarı ile kahramanlığa ulaşıyor.

UÇUŞ GÖSTERİLERİ

Türk Yıldızları, karma kol geçişi, Özel Kuvvetler, THK paraşüt atlayışları ve uçuş gösterileri, Ali İsmet Öztürk Pitts Special S2-B akrobasi gösterisi ABD: B-2 Almanya: Tornado Avusturya: Saab Draken Belçika: F-16 Hollanda: F-16 İngiltere: Red Arrows İsrail: F-15, F-16 İtalya: Frecce Tricolori Macaristan: Mig-29 Romanya: Mig-29, Mig-21, IAR-99, IAR-330.

Kesinleşmeyen: Ukrayna: Mig-29.

Katılımcılar ve Statik Uçaklar

Hava Kuvvetleri: F-4E, F-16, SF260, T-37, T-38, T-41, CN235, C-130, C-160, KC-135 Tanker, UH-1H, AS532, Altın Kanatlar Uçağı, Kara Kuvvetleri: UH-60, Deniz Kuvvetleri: AB212, AB204, TB-20, Jandarma: Mi-17, Sivil Akrobasi ve Gösteri Grubu: Pitts Special, Boeing Stearman ABD: F-15, F-16, F-117 Avusturya: Saab Draken Almanya: Tornado, Atlantic Belçika: F-16

Bulgaristan: Su-25 Danimarka: F-16 Hollanda: F-16, Fokker 60

İspanya: F-18 İsrail: F-15, F-16

İtalya: AMX, Tornado

Macaristan: Mig-29 Romanya: Mig29, Mig21, IAR-99, IAR-330.

Kesinleşmeyen: Ukrayna: Su-27

Yunanistan: A-7.

İtalyan microlight ekibi İstanbul’dan geçti

Merkezi Venedik'te bulunan İtalyan Microlight Kulübü'nün 10 üyesi 5 uçakla çıktıkları Balkan ve Ortadoğu uçuşunda İstanbul'a uğradılar.

Venedik Piazzola Havalimanı'ndan 21 Nisan'da kalkan ekip Slovenya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan rotasını izleyerek Türkiye'ye geldi. İlk olarak Sabiha Gökçen Havalimanı'na inen grup burada gümrükleme işlemlerini yaptırdıktan sonra ikinci noktaları olan Ankara'ya hareket ettiler. Kötü hava şartları nedeniyle zorlu bir uçuş gerçekleştiren İtalyan microlight ekibi, meteorolojinin düzelmesi için Ankara'da bir gün beklemek zorunda kaldı. Daha sonra Adana'ya uçan ekip burada da bir gün kaldıktan sonra Şam'a geçti. Şam'a ulaştıktan sonra İtalyan microlight pilotları dönüş rotasına başlayacak. Tekrar Türkiye sınırına girecek İtalyanlar Adana, Antalya, Bodrum, İzmir rotasını izleyerek Yunanistan'a geçecek. Tur, Yunanistan'dan İtalya'ya yapılacak uçuşla tamamlanacak.

Uzun yıllardır microlight adı verilen hafif uçaklarla uçtuklarını belirten ekip lideri Giovanni Coppola, bu uçuşu hem antreman hem de turistlik gezi amaçlı yaptıklarını söyledi: 'Yolculuğumuz hava şartlarına bağlı olarak 15 gün sürecek. Yaklaşık 8 bin kilometre yol katederek tamamlayacağımız turu 60 uçuş saatinde gerçekleştireceğiz. '

Tecnam P96 (3 adet), Tecnam P92 (1 adet) ve Eurostar (1 adet) microlight tipi hafif toplam 5 uçakla yola çıkan ekip Giovanni Coppola, Gaetano Filippozzi, Arnaldo Monticello, Stefano Salvatore, Franco Bortolato, Stefano Ragazzo, Fabrizio Panizzolo, Sandro Vezzana, Gianpaolo Vincenzi ve Paolo Volpato'dan oluşuyor.

Pilot apronda motosiklet kazası yaptı

Türk Hava Yolları’nın Gaziantep seferi yapan RJ tipi uçağı havalimanına indikten sonra uçağın kaptan pilotu apronda duran bir motosikleti çok beğendi.

Uçaktan yolcular boşalıp içeri temizlik ekibi girdikten sonra pilot apronda duran yeni alınmış ve görevli doktora ait olan motosikleti denemek istedi.

Kaptan Pilot Tuna Gürel motosiklete binip arkasına da yine aynı uçakta görevli kabin memuru Ebru Savaş'ı aldı.

Gazı açan Kaptan pilot daha 30 metre yol almadan motosiklet apron kenarındaki mıcıra girdi ve savrularak devrildi.

Yaralanan pilot ve hostes ilk tedavilerinden sonra uçaklarına döndüler.

Olayla ilgili hemen soruşturma başlatan THY, kabin memuru Ebru Savaş'ın görevine son verdi, pilotunda kaptanlığını aldı.

Sandalet yasağı

Singapur Havayolları Taipei'de yaşanan kazadan sonra acil durumlarda yapılan uçak tahliyelerinde kabin memurlarına zorluk çıkartan geleneksel sandalet tipi ayakkabıları değiştiriyor.

Singapurlu hostesler bundan sonra iniş ve kalkış sırasında Fransız modaevi tarafından tasarlanan, ayaktan çıkması zor ayakkabılar giyecek.

Taipei'deki Singapur Havayolları kazasını inceleyen havacılık uzmanları, tahliye sırasında sandaletlerin kabin memurlarının ayaklarından fırladığını ve uçağı boşaltma işlemini güçleştirdiğini belirlediler.

İniş ve kalkışlarda olası tahliyeler nedeniyle Singapurlu kabin memurları sadece uçuşun bu bölümlerinde normal ayakkabı giyecekler.

Kemer ikaz lambalarının sönmesinden sonra serviste klasik sandaletler kullanılacak.

Yazarın Tüm Yazıları