Yalçın Bayer: Yeter! Söz milletin






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Adana Emlakbank olayı yumak oldu

‘YİNE Emlakbank yine batık kredi‘‘ (24.4.2001) başlıklı yazımızda adı geçen Coşkunlar Pamuk Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin ortaklarından Fethi Coşkuntuncel, iddialar üzerine gönderdiği açıklamada şöyle diyor:

‘‘Grubumuz, 1953'ten beri gerek özel ve gerekse kamu bankalarından çeşitli krediler kullandı ve hálá kullanmaya devam etmektedir. Haberde adı geçen bankalardan da bugüne kadar 33 kez kredi aldık. 32 tanesini ödedik. Haberde bahsi geçen kredinin de devre faizleri ödenmiş olup alınan kredi borcu da daha öncekiler gibi ödenecektir. Krediler tamamen yasal çerçevede, gerekli banka istihbarat çalışmaları yapılarak ve bahsedilen krediye karşılık firma ve şahsi mal varlıklarımız teminat gösterilerek alınmıştır. Bankaya, alınan kredi karşılığında gösterilen teminat, kredi borcunun 7 katına eşittir.’’

ZOR SORULAR

Açıklama bu, gerçeklerin ortaya çıkması için bazı sorular da var:

Emlakbank'tan 1.5 milyon dolar krediyi DTP'li bakan Refaaddin Şahin döneminde mi aldınız? Dönemin Emlakbank Adana Şubesi Müdüresi Neval Ersan'ın kredi verilmesine karşı çıkması üzerine DYP'den DTP'ye transfer olan milletvekili yakınınızın katkıları ile kredi almayı başardığınız iddiaları doğru mudur? 1.5 milyon dolarlık kredinin devre faizlerini gerçekten ödediniz mi? Ödediyseniz ne zaman? Bankaca alınmış bir icra kararı var mıdır? Varsa uygulanmış mıdır?

İki soru daha... Aldığınız krediyi sanayi yatırımlarınızda mı yoksa Adova villalarının yapımında mı kullandınız? Emlakbank yöneticileri Turgay Bilgin ve Ahmet Özlü ile diğer yöneticiler hakkında Adana DGM Savcılığı'nca bir soruşturma başlatılmış mıdır? Borsa Başkanı olarak yerel TV'lerde ‘‘Türkiye'yi bu duruma kamu bankalarını hortumlayanlar ve siyasiler getirdi' diyor muydunuz. Adana bu garip ilişkiler yumağını konuşuyor.

Erdem ve denizciler

VAKIFBANK'tan sonra Yaşarbank, Yurtbank ve Egebank'ta genel müdürlüklerinde bulunan Sami Erdem hakkında, bu bankalara el konulduktan sonra yurtdışına çıkma yasağı konulmuştu. 4.10.2001'de ise eşini ABD'de tedavi ettirmek amacıyla yurtdışına çıktığını gazetelerden okumuştuk. Erdem'in geçenlerde DGM'de Egebank dosyasıyla ilgili olarak ifade verdiği öğrenildi. Peki Erdem, Türkiye'ye nasıl döndü ve bundan polisin haberi olmadı?

İSTANBUL Kartal'dan bir okurumuz, Enis Berberoğlu'nun dünkü ‘‘Hükümetin 11.1.2001'de Resmi Gazete'de yayınlanan kararıyla denizcilik sektörünün 270 milyon doları bulan tahsili geçirmiş kredilerinin ilk yılı ödemesiz 5 yıl vadeye yayılması kararını verdiğini, ancak Kemal Derviş'in kamu bankalarına yeni kamburlara izin vermeyerek operasyonu durdurduğunu’’ bildiren yazısı üzerine şunları soruyor: ‘‘Kredi verilen denizcilik firmaları hangisidir? Bu borçlar kaç kişinin üzerindedir? Bu kredileri veren Emlakbank eski Genel Müdürü Erdin Arı görevden alındıktan sonra Deniz Ticaret Odası'nda neden danışmanlık yapmıştır? Ayrıca, Özelleştirme'den Deniz Nakliyat'ı alan Ortak Denizcilik Grubu'nda yer alan denizcilerin, açılan bu krediler arasında bir ilişki var mıdır?’’

Haberin Devamı

Sorularımızın yanıtı Şalk'ın iddianamesinde çıktı

13.1.2001 tarihinde köşemizden iki soru sormuştuk:

‘‘Ecevit, nükleer santral ihalesini neden iptal etti?’’

‘‘Ersümer, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı'na getirdiğiniz Haldun Atıf Danışman'ı daha sonra neden görevden aldınız?’’

Ve şunları eklemiştik:

‘‘Dürüstlüğünden şüphe duyulmayan Ecevit'in iptal kararını neden aldığını Türk halkından esirgemeyecektir. (...) Ersümer, güvendiği bürokrat Danışman'ı, geçen yıl ani olarak görevden neden uzaklaştırdığı konusunda kamuoyuna bilgi vermelidir.’’

Sorularımıza ne Ecevit, ne de Ersümer cevap verdi. Danışman bugün sanıklar arasında.

Halbuki biz 'rüşvet'in ipuçlarını ima etmiştik.

Olay 'Beyaz Enerji Davası'na kadar ulaştı; yazdıklarımızın yanıtı DGM Başsavcısı Talat Şalk'ın iddianamesinde ortaya çıktı.

Nükleer santral ihalesi öyle Ecevit'in söylediği gibi 'ekonomik nedenlerle' değil, Savcı Şalk'ın belirlediği gibi 'firmaların ihaleyi meşru olmayan yollardan almaya çalışmaları ve ihaleye ilgili kamu görevlilerinin 'etik noksanlığı' nedeniyle ertelenmişti.'

Ecevit'in sıkıntıları bugün daha da artmış durumda.

Anlayışa bak!

DYP 19. dönem Zonguldak Milletvekili Adnan Akın, Devrek Tarım Müdürü Adil Örenli'yi tayin ettirmesi ile ilgili dünkü yazımıza gönderdiği açıklamada, ‘‘Siyasi hayatımın hiçbir aşamasında devletin memuruyla, bürokratıyla uğraşmadım, uğraşmam. Eğer bürokrat işine siyaseti bulaştırmıyorsa reyini hangi partiye verirse versin yardımcı olurum. Ayrıca insanlarımızı şu, bu partili diye hiç değerlendirmedim’’ dedi. Ancak açıklamasının son bölümünde yazdıklarına bir bakın:

‘‘Örenli'yi tayin ettirmemin sebebi, 5.4.1994'te Devrek Orman İşletmesi'nden emekli olan eşi Nilgün Örenli'nin bir partinin -CHP- yönetimine girmesidir. İlçede Tarım Müdürü olacaksın, eşiniz bir siyasi partinin faal üyesi olacak. Bu bürokratlıkla ne derece bağdaşır? Sizin takdirinize bırakıyorum.’’

Biz de Adnan Akın'ın anlayışını sizlerin takdirine bırakıyoruz.

Anlayana

FİLİPİNLER Devlet Başkanı, yolsuzluk yaptığı için tutuklandı. Filipinler mi bize benzedi. Yoksa, onlar semada biz hálá çukurda mıyız?

C.C.A.-ANKARA

Nezaketi özlemişiz

BUNDAN bir ay önce Bebek Yokuşu'ndan otomatik arabamla Etiler yönüne gitmek için yeşil ışığın yanmasını bekliyordum. Işığın yanması ile depart yaparken yanlışlıkla geri vitese takmışım. Arkamdaki 1991 model BMW'ye çarptım. Tabii %100 ben hatalıydım. Arabalarımızı kenara çektik, telefon numaramı verdim ve arabasını yaptıracağımı söyledim. Adının İzzettin Çintav olduğunu öğrendiğim beyefeni, gayet kibar bir tavırla kendini tanıttı ve olayın kapandığını söyledi. Ben iki gün sonra şoförümü göndererek arabasını tamir ettirdim ve dört gün sonra teslim ettik. Telefonla arayarak tekrar özür diledim ve ileri bir tarihte yemek için sözleştik. Tam aradan bir ay sonra ofisimde çalışırken arabasını çaptığım İzzet Bey'in şoförü gelerek çok şık bir paket bıraktı.‘‘Bunu İzzet Bey gönderdi, çok selamları var’’ diyerek ayrıldı. Açtığımda Gucci marka bir kravat göndermişti. Ben hayatımda böyle nazik bir olayla karşılaşmadım İstanbul'da magandaların cirit attığı, ekonomik sıkıntının had safhaya geldiği bir zamanda böyle nazik insanların bulunması bir nebze olsun moral kazandırıyor. Kaza yapıyorsunuz, arabası çarpılan size kravat hediye ediyor. Ben hálá inanamıyorum.

Ünsal BOZKURT-İSTANBUL

MESAJ

SWİSSOTEL baskınından sonra şunu düşündüm. Ülkemize turizm ve ticaret amacıyla gelen yabancıların dokunulmazlıkları kanunen sağlanmalıdır. Özel ve resmi kişilerin, özellikle polislerin turistlere karşı kötü davranışları önlenmelidir. Bunlara karşı işlenen suçlarda veya tacizlerde ilgili ceza hükmünün bir katı kadar ceza verilmelidir. Çağdaş Türkiye'nin geleceği için alınacak bu kararlar dünyaya duyurulmalıdır.

Adnan ATEŞOĞLU-Büyükşehir Meclis üyesi.

A. Müfit Gürtuna'ya... Kartal'da AYGD olarak size aksettirdiğimiz sorunumuzla ilgilenilmedi ve avukatınız Aynur Mordeniz TV ve elektrik süpürgemizi haczetti. Bedava oturmayı düşünmüyoruz, kira borcumuz için bir ay süre tanınmasını istiyoruz. İsmail Polat (0216-306 83 53)

DEPREM'den zarar gören birisi olarak Yakacık'ta ev almak için Genç Emlak'la anlaştık. İnterbank'tan kredi çekerek imzamı taklit etmişler. Kredileri hep bu şekilde çekiyorlarmış. Olayın hikayesi uzun, şimdi telefonlara cevap vermiyorlar. Ne aldıkları parayı verdiler, ne de senetleri.

Alime AYYILDIZ-KADIKÖY

Yazarın Tüm Yazıları