Esenyurt'ta Beyaz Şahin Operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Esenyurtta Beyaz Şahin Operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2001 00:00


Şaban ARSLAN, Cüneyt SÖZ, Asım GÜNEŞ / İSTANBUL
Haberin Devamı

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Esenyurt Belde Belediyesi'nde, trilyonluk arazi yolsuzlukları yapıldığı iddiasıyla soruşturma başlattı. Aralarında Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın 3 kardeşinin ve belediye görevlilerinin bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Bir hafta önce yurtdışına çıkan Başkan Gürbüz Çapan'ın yakalanması için sınır kapılarına talimat gönderildi. İstanbul DGM, 30 kişi hakkında da yakalama emri çıkarttı.

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Esenyurt Belde Belediyesi'nde arazi yağması için teşekkül oluşturulduğu, ihalelere fesat karıştırıldığı, cürüm işlemek için çete kurulduğu iddiasıyla soruşturma başlattı. İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı, ‘‘Beyaz Şahin’’ adını verdiği operasyon çerçevesinde, dün öğle saatlerinde Esenyurt Belediyesi'ne baskın düzenledi. Belediye'de çok sayıda görevlinin ifadesine başvuruldu. Evraklara el konuldu. İfadesine başvurulan şahısların üzerinde, bir tabanca ele geçirildi. Belediyedeki imarla ilgili tüm belgelere el konuldu.

CHP'den istifa eden Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın kardeşleri, Çetin, Zeki ve Günay Çapan, eniştesi Muzaffer Bulut gözaltına alındı. Kardeşlerden Çetin Çapan, şarkıcı Pınar Eliçe'yle yaşadığı aşk yüzünden magazin basınının gündemine gelirken Günay Çapan'ın ortağı olduğu Doğa Holding, Cumhuriyet Gazetesi hisselerinin yüzde 20'sine sahip. Gözaltına alınan 16 kişi arasında, Belediye Başkan Vekili Seyfettin Karahan, Başkan Yardımcısı Bedri Altınmakas, Meclis Üyesi Mehmet Uzunal, Zabıta Müdürü Nuray Çiloğlu, İmar Müdürü Belgin Oflazoğlu, Harita Müdürü Selahattin Poyraz, Hesap İşleri Müdürü Şükrü Taş ve müteahhit Zekeriye Çelik'in de bulunduğu bildirildi.

Operasyonun ardından açıklama yapan Şeref İnşaat'ın sahibi Şeref Düz, Gürbüz Çapan hakkında hazırladıkları yolsuzluk dosyasını devletin birçok birimine gönderdiğini belirtti. Çapan tarafından Esenyurt'ta oluşturulan soygun düzeninin yıkıldığını söyleyen Düz, ‘‘1989'da başkan olduğunda pratisyen bir hekimdi. Bu kadar süre içinde kendi, kardeşleri ve çevresine topladığı eski örgütçüler adına hesabı ölçülemeyen bir servetin sahibi oldu. Bu Türkiye'de yapılan en büyük belediye vurgunudur’’ dedi.

Düz ile Çapan aileleri arasında uzun süreden beri ihtilaf sürüyor. İki yıl önce çıkan çatışmada Düz'ün kardeşi Mehmet Düz ile Zabıta Müdürü Sabit Kaleci ölmüştü. Çapan daha önce ayağından vurulmuştu.

Operasyonu duyarak Belediye kapısına gelen müteahhit İlhan Şahin ise Esenyurt'un kurtulduğunu kaydederek, ‘‘Benden 600 bin dolar haraç istemişti. Bu yüzden mahkemelik olduk. Bugün Esenyurt'un kurtuluş günüdür. Çapan Cumhuriyeti bitti’’ dedi.

Gürbüz Çapan ve kardeşlerinin ortak olduğu Doğa Holding A.Ş bünyesindeki firmalar da inceleme altına alındı. İlk olarak yüzde 80 hissesi Amerikan Edison Mıssıon Energy Şirketi'ne ait Doğa Enerji Yatırım Ltd.Şti.'ye baskın yapıldı, dosyalara el konuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!