Şizofreni olmasaydı maymun kalacaktık

Güncelleme Tarihi:

Şizofreni olmasaydı maymun kalacaktık
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00


Haberin Devamı

İnsanoğlunun ‘‘şizofreni’’ sayesinde ilkellikten kurtularak doğadaki diğer canlılardan farklı bir şekilde geliştiği ve ‘‘düşünen’’ canlı aşamasına ulaştığı öne sürüldü. Bilim adamlarının belirttiğine göre, eğer şizofreni ve diğer ruh hastalıkları olmasaydı, insan ‘‘maymun’’ seviyesinde kalacaktı.

İngiliz biyokimyager David Horrobin'in önümüzdeki ay yayınlanacak ‘‘The Madness of Adam & Eva’’ (Adem ile Havva'nın Deliliği) adlı kitabında belirttiğine göre insanın beyin hücreleri, 100 bin yıl kadar önce mutasyona uğradı. Bir bölüm beyin hücresinde meydana gelen bu mutasyon aynı zamanda şizofreni ve depresyon gibi ruh hastalıklarının da nedeni oldu. Şizofren eğilimler sayesinde insan, daha yaratıcı olmaya başladı; düşünme, düş kurma ve düşünmeyi geliştirme yeteneğine kavuştu. Bu sayede de modern insan şekillenmeye başladı. İngiltere Şizofreni Derneği'nin danışmanlığını da yürüten Horrobin iddialarını şöyle savundu:

‘‘Bizi insan yapan, kafatasımız içindeki yağ hücrelerinin genetik olarak değişmesidir. Mutasyon sonucunda bozulan beyindeki yağ hücreleri, aynı zamanda atalarımıza şizofreni hastalığını da kazandırdı. Bu hastalık da insanoğlunun yaşadığı dönemlere göre sıradışı sayılabilecek düşünceler üretmesine neden oldu. İnsanoğlu bu sayede gelişmesini sürdürdü.’’

Horrobin'e göre, şizofrenler günlük olaylar hakkında sıradaşı bağlantılar kurabiliyor ve olayları farklı yorumlayarak insanoğlunu daha önce düşünülmemiş bir entelektüel alana taşıyabiliyor.

David Horrobin'e göre ailelerinde şizofreni hastaları olanlar, çok daha çabuk öğrenip, farklı ve yaratıcı oluyor. Büyük dehaların yakın akrabaları arasında şizofrenler bulunuyor. Örneğin; Einstein'ın oğlu, James Joyce'un kızı, Carl Jung'un annesi şizofren. Horrobin, adını bazı büyük isimlerin de şizoid eğilimler gösterdiğine. Bu listede de Schumann, Strindberg, Poe, Kafka, Wittgenstein ve Newton bulunuyor. Şizofreni yüzde 0.7 ile 1 arasındaki oranlarda her ırkta bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!