Umut Davası, Okkan suikastınınraporunu bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Umut Davası, Okkan suikastınınraporunu bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2001 00:00


Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan ''Umut Operasyonu''na ilişkin 21 sanıklı davaya devam edildi. Davanın bugünkü duruşmasında, Başbakanlık'a Okkan suikastıyla ilgili rapor olup olmadığını soran müzekkereye yanıtın beklenmesine karar verildi.

Ankara 2 No'lu DGM'deki duruşmaya, 14'ü tutuklu 18 sanık ve avukatları ile Uğur Mumcu'nun ablası müdahil Beyhan Gürson ve müdahil avukatları katıldı.

BAŞBAKANLIKTAN YANIT YOK

Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bazı polis memurları hakkında İstanbul DGM'ye yapılan suç duyurusunun yetkisizlik kararı ile Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğinin bildirildiğini kaydeden Başkan Eken, Eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan'a yapılan suikast ile ilgili olarak herhangi bir rapor sunulup sunulmadığı konusunda Başbakanlık'a yazılan müzekkereye yanıt verilmediğini belirtti.

Mahkeme Başkanı Eken, sanıkların mal varlıklarını araştırmak için banka şubelerine yazılan müzekkerelerin bazılarının cevaplarının geldiğini, bazılarına ise yanıt verilmediğini bildirdi. Eken, banka şubelerinden gelen yazıları teker teker okudu.

AKSOY RAPORLARINDA ÇELİŞKİ

Prof.Dr. Muammer Aksoy cinayetinde kullanıldığı iddia edilen silah ile ilgili Jandarma Kriminal Laboratuvarı ve Adli Tıp Kurumu'nca düzenlenen raporlar arasında çelişki bulunduğunu ifade eden Ceylan, bu çelişkinin giderilmesini istedi.

Diğer sanık avukatları da, müvekkilerinin suçsuz olduklarını öne sürerek, tahliyelerini istediler.

Sanık Hasan Kılıç ise örgüt üyesi ve herhangi bir örgüte eğilimi olmadığını kaydetti. Kendisi hakkında bu davanın, ya Cumhuriyet savcısının araştırmalarındaki yetersizliği ya da savcıya soruşturma safhasında eksik bilgi verilmesinden dolayı açıldığını ifade eden Kılıç, ''Hakkımdaki suçlamalar soyuttur, somut değildir. Bu yüzden savunma yapmakta zorluk çekiyorum'' dedi.

MALVARLIĞI TESPİTİNE GEREK YOK

Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, duruşmaya verilen kısa bir aradan sonra, İstanbul 5 No'lu DGM'deki dava dosyasının birleştirme kararı verilerek gönderilmesinin istenmesine, Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak, suç duyurusunda bulunulan polis memurları hakkında bir işlem yapılıp yapılmadığının sorulmasına karar verdi.

Eken, telsiz üzerinde inceleme yaparak rapor hazırlayan bilirkişiye, harcadığı emeğin karşılığı olarak 15 milyon lira ödenmesini, eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan'a yapılan suikast ile ilgili olarak herhangi bir rapor sunulup sunulmadığı konusunda Başbakanlık'a yazılan müzekkere yanıtı ile bazı banka şubelerinden istenen yazı cevaplarının beklenmesini, sanıkların mal varlıkları hakkında yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılması talebinin, davanın esasına teşkil etmediğinden ve davayı sürüncemede bırakacağından reddini de kararlaştırdı.

Tutuklu sanıkların ''suçun niteliği, mevcut delil durumu ve tutuklu kaldıkları süre gözönüne alınarak tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini bildiren Eken, duruşmayı Nisan ayına erteledi.

10 SANIĞA İDAM İSTEMİ

İddianamede, sanıklar Ferhan Özmen, Necdet Yüksel, Rüştü Aytufan, Hakkı Selçuk Şanlı, Yusuf Karakuş, Muzaffer Dağdeviren, Abdülhamit Çelik, Fatih Aydın, Hasan Kılıç ve Mehmet Şahin'in, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak'' hükmünü düzenleyen 146/1. maddesine göre idam cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede, 11 sanık hakkında da 4 yıl 6 ay ile 22 yıl 6 ay arasında değişen ağır hapis cezaları talep ediliyor. (Ankara/aa)








Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!